Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΚΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΚΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

1η Ερώτηση: Τι προτίθεστε να κάνετε για την προστασία του ήδη υπάρχοντος περιβάλλοντος στους ορεινούς όγκους και την παραθαλάσσια ζώνη της Φωκίδας καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες έχουν προηγηθεί από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα Δήμων και επιχειρήσεων.
Απάντηση
Ο Χωροταξικός επαναπροσδιορισμός για όλη την Φωκίδα είναι η αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει σε τάξη το καθεστώς της «άναρχης δράσης» επιχειρήσεων, πολιτών και δήμων. Ως ΣΥΡΙΖΑ προτιθέμεθα όχι μόνο να προστατεύσουμε το περιβάλλον των ορεινών όγκων και της παραλιακής ζώνης, αλλά και να καθορίσουμε επακριβώς ποια δραστηριότητα με ποιο τρόπο και που, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την Φωκίδα. Η ενέργειά μας αυτή, αντικειμενικά βάλει κατά  των πελατειακών σχέσεων, των εξυπηρετήσεων και της συναλλαγής, μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών  και κυβερνητικών αξιωματούχων  από την μια, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την άλλη. Πολίτες και επιχειρήσεις,  βρίσκονται στην ανάγκη πολλές φορές να συνδιαλλαγούνακόμα και για δίκαια αιτήματά τους.Για τους λόγους αυτούς χαιρετίζουμε την συντονισμένη αντίδραση που αρχίζουν πια με σθένος να προβάλλουν οι κάτοικοι των επί μέρους περιοχών της Φωκίδας στα εν εξελίξει ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, αντιστεκόμενοι στην υποθήκευση των περιοχών τους  σε ένα πλαίσιο προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο καταπατούσαν και στον τομέα αυτό βάναυσα και χωρίς αιδώ, ντόπιοι πολιτικοί-εκτελεστικά όργανα ολιγοπωλιακών-νεοκοτζαμπασικών συμφερόντων.
Για όσα έχουν έως σήμερα συμβεί, η πρότασή μας είναι καθαρή: Να εφαρμοστεί η νομιμότητα! Για κάθε δραστηριότητα που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι πάντες οφείλουν να εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους, βάσει των οποίων πήραν έγκριση για το συγκεκριμένο έργο που θέλουν να εκπονήσουν. Τι πιο απλό λοιπόν από το να τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους που υποχρεούνται, τους οποίους μάλιστα οι ίδιοι επέλεξαν καικατέθεσαν μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πριν πάρουν την οριστική έγκριση υλοποίησης, από τα συναρμόδια υπουργεία. Έλεγχος λοιπόν και εφαρμογή των όρων. Για τα προηγούμενα, για τα σημερινά και τα επόμενα. Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αποφασισμένοι& ξεκάθαροι πως όλα τα παραπάνω, θα τα παλέψουμε μαζί με τους συντοπίτες μας.
2η Ερώτηση: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου η πολυποίκιλη μοναδικότητα του Φωκικού τοπίου να αποτελέσει τουριστικό προϊόν για ολόκληρη την γεωγραφική έκταση του νομού.
Απάντηση
Από την απάντηση στην πρώτη  ερώτηση, σας έχουμε προϊδεάσει. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία μας για να χωροθετήσουμε τις τουριστικές περιοχές και δράσεις σε όλο το Νομό Φωκίδας. Το αμέσως επόμενο στάδιο θα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής. Βασισμένο στον παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Δεσφίνα-Χιλιαδού (μια σύγκριση με το αξιοποιημένο απέναντι παραλιακό μέτωπο είναι αφενός καταθλιπτική κι αφετέρου δηλωτική του τι περιθώρια υπάρχουν), στην προστασία και ανάδειξη των ορεινών όγκων του νομού, τα οποία  εδώ και χρόνια έχουν παρατηθεί στη μαύρη τους τη μοίρα ενώ θα μπορούσαν να είχαν γίνει πόλος έλξης για χειμερινό κι εναλλακτικό τουρισμό. Επιβάλλεται να αναπτυχθεί, ο Παραθαλάσσιος, ο Χειμερινός, ο Πολιτιστικός, ο Θρησκευτικός, ο Εναλλακτικός, ο Αθλητικός, ο Αγροτικός Τουρισμός. Προβάλλουμε και διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης 12 μήνες το χρόνο σε όλο τον Νομό.
Σημειώνουμε πως, η διαρκής και αντιαισθητική επίκληση « για την Τουριστική ανάπτυξη της Φωκίδας ΘΑ….», αποτελεί ένα από τα μεγάλα διαχρονικά ψέματα όλων σχεδόντων πολιτικών προσώπων που παρέλασαν στον τόπο μας σε διάφορες θέσεις εξουσίας. Είναι σε όλους μας γνωστό και αυταπόδεικτο πως «δούλεψαν» υπέρ συγκεκριμένων επιλογών κι εναντίον όλων των υπολοίπων, τους οποίους καταδίκασαν είτε στην εκμηδένιση κάθε προοπτικής είτε στην φυγή και την εγκατάλειψη του τόπου. Η κατάσταση αυτή φέρει υπογραφές και ονοματεπώνυμα. Όλων αυτών που «κατάφεραν» να βαφτίσουν το 98% της επιφάνειας της Φωκίδας,αποκλειστικά ως μεταλλευτική και περιοχή εγκατάστασης ΑΠΕ.
Είναι φανερό πως χάθηκε το ΜΕΤΡΟ. Ήρθε η ώρα λοιπόν  να ξαναμπεί το Μέτρο, να μπει το Δίκαιο και η Λογική, συναποφασίζοντας ητοπική κοινωνία μαζί με τους εκπροσώπους της.
3η Ερώτηση: Έχετε άποψη και σχέδιο για την έξοδο των κατοίκων και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Δελφικού τοπίου από τον εγκλωβισμό του,  λόγω των περιορισμών του Υπουργείου Πολιτισμού μιας και δεν έχει ληφθεί έως και σήμερα καμία μέριμνα για οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης της περιοχής;
Απάντηση
Η ενδιαφέρουσα ερώτησή σας θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: «Πως τα περιοριστικά μέτρα του Δελφικού τοπίου μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης της περιοχής; ». Ο τίτλος δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας, αλλά εμπεριέχει όραμα, γνώσεις των ειδημόνων, πολιτική  βούληση, κοινωνική  συμμετοχή και  οικονομική προοπτική. Για να μπορέσεις να αντιστρέψεις τους περιορισμούς που σκοπό έχουν την διατήρηση του Δελφικού τοπίου, από ανασχετικούς για την ανάπτυξη του τόπου σε ευλογία, πρέπει να είσαι τολμηρός, αποφασιστικός, πολιτικά καθαρός και αδέσμευτος. Χρειάζονται όλα αυτά μιας και η πρόσφατη ιστορία στον τόπο μας απέδειξε, πως οι περιορισμοί του Δελφικού τοπίου ορισμένους δεν τους αγγίζουν, ενώ τους πολλούς τους περιορίζουν.
Ξεκινάμε λοιπόν από τον πρωτογενή τομέα και την καλλιέργεια της ελιάς. Δίνοντας αξία και αναδεικνύοντας  το προϊόν που προστατεύει τους Δελφούς, προστατεύοντας  ουσιαστικά το ίδιο. Εκπόνηση συνολικού σχεδίου διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας σε συνεργασία με  την Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς. Συμφωνία με ΕΥΔΑΠ για τη διάθεση των απαραίτητων υδάτων για την άρδευση του ελαιώνα. Χρήση, και άλλων πηγών υδροδότησης, όπως τα υπόγεια υδατικά αποθέματα Παρνασσού-Γκιώνας, άντληση από το βιολογικό καθαρισμό Άμφισσας και χρηματοδότησή τους μέσα από εντατικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που επιπλέον θα παράγουν και νέες θέσεις εργασίας. Μας τσιγκλάει η υπόθεση της πυρκαγιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας τον Αύγουστο του 2013. Το γεγονός αυτό δείχνει  πως η διοίκηση του τόπου απαιτείται να έχει καθαρή και γρήγορη θέση για τις ευθύνες και την απόδοσή τους, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, μας υπενθυμίζει ότι η κατασκευή του έργου άρδευσης του Ελαιώνα, γίνεται χωρίς να έχει διασφαλιστεί η παροχή του νερού!Συνεχίζουμε ταυτίζοντας όλο το Δελφικό τοπίο με την τουριστική προοπτική των Δελφών, αναδεικνύοντας μια σειρά άλλων δράσεων με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό της περιοχής και την ιδιαίτερη ιστορία του τόπου, τις διαφορετικές προοπτικές που ανοίγει αναπτυξιακά η θάλασσα και τα παράλια του Κορινθιακού, μεταλλάσσοντας το Δελφικό τοπίο σε όλο το μήκος και πλάτος του σε ζωντανό οικονομικό κύτταρο που θα προσελκύσει νέους ανθρώπους να ζήσουν και να προοδεύσουν μαζί μας αλλά κυρίως για να κρατήσουμε εδώ τα δικά μας παιδιά που μεταναστεύουν στην πλειονότητά τους.
Το σχέδιο αυτό απαιτεί οι δικοί μας πολιτικοί εκπρόσωποι-εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε γι’αυτό- να είναι μαζί μας, να είναι ταυτισμένοι με τον τόπο, να αντισταθούν και να αντιδράσουν στα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν αντικειμενικά να κρατούν τούτο την περιοχή καχεκτική και μίζερη.
Τότε ο βραχνάς των μέτρων του Δελφικού τοπίου, θα γίνει οξυγόνο που θα προσδώσει οικονομική προοπτική κι αξιοβίωτη ζωή στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής.
4η Ερώτηση: Ποιους φορείς και Δημόσιους θα δραστηριοποιήσετε με τις ενέργειές σας προκειμένου να αξιοποιηθούν για οποιοδήποτε λόγο και σκοπό οι παραμελημένες παραλίμνιες περιοχές και κοινότητες στην Δωρίδα; 
Απάντηση
Καμία μεμονωμένη δράση δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί αποτελεσματική και να «αξιοποιήσει» τις παραμελημένες, όπως τις αναφέρετε, παραλίμνιες περιοχές και κοινότητες της Δωρίδας. Η αξιοποίηση και η ανάταξη αυτών των περιοχών πρέπει να είναι μια καλά συγκροτημένη, στοχευμένη και ιεραρχημένη διαδικασία και σχέδιο και όχι το αποτέλεσμα συγκυριακών δράσεων. Κύριος παράγοντας αυτών των διαδικασιών είναι το ανθρώπινο δυναμικό (ντόπιο αλλά και αυτό που αναγνωρίζοντας ένα τόπο που θα μπορεί να ζήσει κανείς θα ερχόταν να εγκατασταθεί).
Για τη συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτείται καταρχήν επιστημονική γνώση, πολιτική βούληση των ηγεσιών (τοπικών, περιφερειακών και κεντρικής κυβέρνησης) αλλά και υποστήριξή του από τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε την συνεργασία με το  «ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντοςκαι των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών» για την κατάρτιση αυτού του σχεδίου για το οποίο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
           Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
           Αναγνώριση πιθανών πλεονεκτημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα
           Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε πρακτικές μη εντατικής και βιώσιμης γεωργίας, κτηνοτροφίας, εκμετάλλευσης δασών και δασικών εκτάσεων,
           Καταγραφή και δημιουργία αρχείου τοπικών ποικιλιών φυτών και ζώων και διερεύνηση της δυνατότητας αναβίωσης τέτοιων καλλιεργειών και προϊόντων
           Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών, παραδοσιακής κουζίνας. Ανάδειξη τοπικών ιδιαίτερων προϊόντων που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό (π.χ. μανιτάρια, κυνήγι)
           Καταγραφή και διερεύνηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης αρωματικών φυτών, βοτάνων κλπ
           Ανάδειξη και διεύρυνση των αξιοθέατων και πιθανών νέων και «άγνωστων» πεδίων (π.χ. οι δρόμοι των Δωριέων και Βυζαντινών, τα μονοπάτια των αρματωλών και κλεφτών, τα μονοπάτια της αντίστασης, τα γεωμυθολογικά μονοπάτια, τα υπολείμματα των φρυκτωριών)
           Να ξαναδούμε την ορειβατική δραστηριότητα στα βουνά (Συκιά κλπ)
           Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κέντρων ανάνηψης λόγω της ανυπαρξίας βιομηχανικών εκπομπών σε ακτίνα περίπου 60 χλμ και ύπαρξη φυσικών ανασχέσεων από  τους ορεινούς όγκους
           Αποτελεσματική διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής
           Κίνητρα για την μετακίνηση από ατομικές δραστηριότητες και έργα  σε συνεργατική δράση (και μην έχετε στο μυαλό σας τους παλιούς συνεταιρισμούς). Ας θυμόμαστε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι «συνέργειες» που θα μοχλεύσουν την ατομική προσπάθεια και πρόσοδο. Αυτό θα απαιτήσει μια συνολική θεώρηση και προσπάθεια όλων των συντελεστών του τόπου για την υιοθέτηση τέτοιου πνεύματος
Η ύπαρξη ενός τέτοιου δομημένου σχεδίου είναι η βάση για τη διεκδίκηση ακόμη και μιας σταδιακής και τμηματικής υλοποίησης. Πολλά προγράμματα έχουν περάσει και δεν άγγιξαν τη Δωρίδα αλλά ακόμη ισχύει το «Αιτείται και δοθήσεται». Αςδούμεμερικά: DANTE PROJECT (Digital Agenda for New Tourism Approach in European Rural and Mountain Areas), διερεύνησητηςδυνατότηταςναενταχθούμεστην EUROMONTANA (European Association ofmountain areas), πρωτοβουλία JEREMIE, LEADER. Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει ανάλογα με τη φύση των επί μέρους ενεργειών και δράσεων που θα προταθούν (π.χ. ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία 2014 - 2020ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ: Ταμεία ΚΣΠ).
5η Ερώτηση: Έχετε υπ’ όψη σας δράσεις και προγράμματα τα οποία εφαρμοζόμενα στο Νομό θα επαναπατρίσουν αποδήμους και θα απασχολήσουν και το εν δυνάμει παραμένων εργατικό δυναμικό στην Φωκίδα, της οποίας το δημογραφικό είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό;
Απάντηση
Το δημογραφικό πρόβλημα στην Φωκίδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκδηλώνεται σε όλο το Νομό σήμερα και όχι μόνο στα ορεινά χωριά του. Εκδηλώνεται στο κέντρο της Ελλάδας, παρά την γρήγορη πρόσβαση των κατοίκων σε μεγάλα αστικά κέντρα και στην ίδια την πρωτεύουσα. Το μοντέλο ανάπτυξης του τόπου στηρίχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, αποκλειστικά στην μεταλλεία (προνομιακού συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης), στην άναρχη οικοδόμηση στα βουνά και τις παραλίες του τόπου που κατέρρευσε μαζί με όλο το οικοδομικό πυροτέχνημα, από ένα αναιμικό τουριστικό τομέα  και σε ένα μικρόπληθυσμό απασχολούμενο στο δημόσιο τομέα, που συμπληρώνει το εισόδημά του και από άλλους παραγωγικούς τομείς όπως π.χ. τον αγροτικό.
Σε κανένα τομέα από τους παραπάνω δεν έχει να παρουσιάσει μια δυναμική και ήταν φανερό εδώ και χρόνια πως ο οικονομικός μαρασμός του τόπου θα είχε ως αποτέλεσμα την φυσική ανθρώπινη συρρίκνωση. 
Η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας με αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό ιδιαίτερα της νέας γενιάς, αλλά και την προσέλκυση και άλλων ανθρώπων, είναι φανερό πως δεν μπορεί και δεν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και κυρίως από την δράση, την εξυπνάδα και την εφαρμογή ενός οράματος του εκπροσώπου μας στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η τοπική ανασυγκρότηση κοινωνική και οικονομική, απαιτεί κατ’ αρχή μια συλλογική προσπάθεια και σίγουρα την εμμονή και την προσήλωση στην κατεύθυνση αυτή και του εκλεγμένου βουλευτή. Τον τρόπος και τις σκέψεις μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί και να συμπεράνει από τις απαντήσεις μας στις προηγούμενες ερωτήσεις. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η ανόρθωση και η ανασυγκρότηση της πατρίδας μαςθα έρθει ως αποτέλεσμα  των παρεμβάσεών μας σε όλες τις κύριες δομές του κράτους.
Η ανασυγκρότηση αυτή θα καθοριστεί από τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, από την λειτουργία της Δικαιοσύνης , των θεσμών και  της Δημοκρατίας, της φορολογικής διοίκησης κλπ και βέβαια καθορίζεται κυρίαρχα, όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα,από τη δημόσια Παιδεία και το δημόσιο  σύστημα Υγείας.
Όλοι μαζί και με αρχή αυτή την συνολική ανασυγκρότηση είμαστε σίγουροι ως ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας στα πλαίσια της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Αριστεράς πως θα κερδίσουμε και το δικό μας τοπικό στοίχημα. Να ξημερώσει στην Φωκίδα μια άλλη μέρα, διεκδίκησης και ανατροπής, ριζικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων, μια μέρα που όλοι μαζί θα παλέψουμε να ξεκόψουμε από όλα αυτά που μας κρατάνε καθηλωμένους στην τελευταία θέση της οικονομικής ανάπτυξης από όλους τους νομούς της Ελλάδας.
Άμφισσα Γενάρης 2015
Οι υποψήφιοι βουλευτές Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Αγγελέτος
Γιώτα Κασούτσα
Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς ΣΥΡΙΖΑ
Δεν πληρώνεις Παπαδημούλη; δεν πληρώνεις Λαφαζάνη;

Τώρα δεν θα πληρώνω ούτε εγώ.
Για να δούμε τώρα έτσι που εκπαιδεύσατε την κοινωνία να τα κάνει όλα ίσωμα και μπουρδέλο τι θα πειτε και τι θα κάνετε.

Για να δούμε τώρα αν θα συνεχίσετε τις συγκεντρώσεις στο Κυριακοπούλειο να μας λέτε να μην πληρώσουμε και κάνατε και τον δικηγόρο και φέρνατε και δικηγόρους από την Αθήνα για να μας πεισετε

Πάντως τώρα από Δευτέρα δεν θα πληρώνω ούτε εγώ όπως μας λέγατε να κάνουμε νοιώθοντας ασφάλεια που θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ οτι δεν θα μου κάνουν τίποτα.

Υ.Γ.και εγώ Συριζα θα ψηφίσω

Ανώνυμος είπε...

Με τα διόδια τι θα γίνει ...να πληρώνουμε η να συνεχίσουμε όπως μας εκπαιδεύσατε