Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σε έξαρση η γρίπη. 7 θάνατοι





Στους επτά ανέρχονται μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή την περίοδο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα, καθώς με βάση τα νεότερα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο τα τελευταία 24ωρα, 12 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων εμφάνισαν επιπλοκές και χρειάσθηκαν κρεβάτι σε ΜΕθ, στους 22.

Κύμα γρίπης έως τον Μάρτιο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπει αυξητική τάση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο μήνας Ιανουάριος «παραδοσιακά» αναδεικνύεται στον μήνα που δυναμώνει το κύμα εποχικής γρίπης. Η λήξη της εφετινής περιόδου γρίπης θα είναι σε τουλάχιστον τρεις μήνες.
Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στελέχη της γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α(H1N1)pdm09, καθώς και στελέχη τύπου Β. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το στέλεχος Α(Η3Ν2) είναι το στέλεχος της γρίπης που κυριαρχεί  και το οποίο προκαλεί τα περιστατικά με τις επιπλοκές που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην Ευρώπη τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το ECDC, δεν δείχνουν ακόμη ποιο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης, αυτό δηλαδή που θα προσβάλλει περισσότερο τον πληθυσμό. Τα περασμένα έτη το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το λεγόμενο πανδημικό, το Α(Η1Ν1). Πάντως, και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ότι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) θα κυριαρχήσει στην εφετινή επιδημία γρίπης.

Μόνο «όπλο» των ευπαθών ομάδων ο εμβολιασμός

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη επειδή καλύπτει και τα στελέχη Α(Η1Ν1), τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).

Ως εκ τούτου, συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθ” όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο εμβολιασμός συνιστάται για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη (σσ: βλ. πιο κάτω) και γίνεται με μία δόση του εμβολίου για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου συνιστώνται σε απόσταση 4-6 εβδομάδων στα άτομα που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά την φετινή περίοδο. Η ανοσία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό παραμένει για αρκετούς μήνες.

e-artemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: