Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ



Η υπόθεση Λαρνάκι  ξαναέρχεται  στο προσκήνιο. Την Πέμπτη 29-1-2015 ξαναμπαίνει στο Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας το θέμα των εγκαταστάσεων βωξίτη. Είχε ξαναμπεί τον Μάϊο του 2011. Τότε έληγε η παραχώρηση του παράνομα μπαζωμένου τμήματος θάλασσας των εγκαταστάσεων (που το διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο) και έπρεπε να ανανεωθεί η παραχώρηση. Τώρα λήγει η παραχώρηση το τμήματος  αιγιαλού και παραλίας όπου έχουν κατασκευαστεί οι σκάλες φόρτωσης.
Το 2011 το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας είχε οριστεί για πρώτη φορά εργάσιμη ημέρα εργάσιμη ώρα. Παρασκευή 9:00 με τα γνωστά παρατράγουδα και το θέατρο σκιών που ακολούθησε. 

Το 2011 κάποιοι είπαν  ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να επιτραπεί η επιβίωση της κοινωνίας των Δελφών. Ότι τα πολυτιμότερα των αγαθών, η Υγεία και η Εργασία έχουν υποστεί τεράστια ζημιά για την κοινωνία της Ιτέας και  του Δήμου Δελφών. Παρουσίασαν  επίσημες μελέτες και στοιχεία για τις επιπτώσεις της σκόνης που πνίγει τακτικά την Ιτέα, τα βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα, την ραδιενέργεια του περιβάλλοντος. Παρουσίασαν Τουριστικούς οδηγούς που λένε για την αποκρουστικές εγκαταστάσεις βωξίτη  χαρακτηρίζοντας την Ιτέα θλιβερή πόλη προτείνοντας  στον τουρίστα να μην την επισκεφτεί. Προειδοποίησαν ότι η φτώχεια έρχεται και  η βωξιτική δραστηριότητα δεν μπορεί να δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση για ένα ικανό παραγωγικό μοντέλο που δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τον τουρισμό.  Τόνισαν ότι   έπονται οι  Χωροταξικές μελέτες  που θα σφραγίσουν και με τον Νόμο το καλό ή κακό μέλλον της περιοχής και ότι  δεν πρέπει το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας με μία λάθος απόφαση  να επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ισχυρίζεται ότι  οι Δελφοί είναι μεταλλευτικός Δήμος και η Ιτέα μεταλλευτικό λιμάνι. Για τον λόγο αυτό πρότειναν να δοθεί ολιγοετής παράταση λειτουργίας των εγκαταστάσεων (άδεια δεν μπορεί να δοθεί σε εγκαταστάσεις πνιγμένες στην παρανομία) αλλά μόνο αν η S&B δεχτεί και δεσμευτεί ότι μέσα σε αυτή την παράταση θα κάνει τις επενδύσεις που χρειάζονται ώστε  και σκάλα φόρτωσης να έχει και να μην καταστρέφει την τουριστικότητα των Δελφών και της Ιτέας ώστε να μπορέσουν όλοι να ζήσουν και να μην οδηγηθεί η περιοχή στην φτώχια και την ερήμωση. 

Το Τοπικό  Συμβούλιο αντί να θορυβηθεί και να  ελέγξει εξονυχιστικά  τις μελέτες και τα στοιχεία  για  ζημιά στην υγεία των κατοίκων (καρκίνους και πολλές άλλες θανατηφόρες μοντέρνες ασθένειες ) αγνόησε εντελώς τα στοιχεία. Άφησε να αιωρείται ότι τέτοια τοπία δεν ενοχλούν τον τουρισμό και μπορεί να είναι και τουριστική η Ιτέα (βασισμένο ίσως σε κάποια διαστροφική αισθητική αντίληψη που την δέχτηκαν όλοι σχεδόν οι Σύμβουλοι). Τελικά με αναφορές ότι κανείς από όσους αντιδρούσαν δεν έχει προσφέρει ένα μπουκάλι νερό στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα (ενώ η S&B όλο και κάτι δίνει) ενέκρινε την ανανέωση της παραχώρησης του μπαζωμένου. 

Τα επόμενα χρόνια αυτοί που αντέδρασαν συκοφαντήθηκαν όσο κανείς άλλος. Τους είπαν φιλόδοξους εκβιαστές, συκοφάντες, «περίεργους» κακούς ανθρώπους που ήθελαν να κλείσει η «καλή» εταιρία S&B και να μείνουν άνεργοι  οι εργαζόμενοι. Οι κάτοικοι της Ιτέας  εξακολούθησαν   και εξακολουθούν να δηλητηριάζονται με πολλούς τρόπου από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων βωξίτη. Η φτώχεια ήρθε από τον δρόμο που προέβλεπαν οι «περίεργοι» και τα μαγαζιά έκλεινα και κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ακολούθησε ένα τσίρκο πολιτικής αθλιότητας με σειρά άθλιων αποφάσεων .  Οι «περίεργοι» προσέφυγαν   πολλαπλά  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Δικαιοσύνη και  αναμένονται οι εξελίξεις. Στην περίπτωση  που οι «περίεργοι» δεν προκύψουν περίεργοι και κακοί και έχουν δίκιο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επιστροφή προς τα πίσω των αποφάσεων όπου θα διερευνηθεί μία μία κατά πόσο ήταν αποτέλεσμα πνευματικής αναπηρίας ή διαπλοκής και διαφθοράς. 

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Δήμος Δελφών με του 20.000 κατοίκους στο νότιο τμήμα του γύρω από την κοιλάδα των Δελφών,  έχει δρομολογηθεί  στα Χωροταξικά (εκτός αλλαγών!!!)  να χαρακτηριστεί ως μεταλλευτική περιοχή. Αντίστοιχης έκτασης  περιοχή με αντίστοιχη εξάρτηση από την εξόρυξη βωξίτη με επιπλέον όμως  το εργοστάσιο αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια έχει μπορέσει να συγκρατήσει μόνο 6.000 κατοίκους (Δίστομο , Αντίκυρα, γύρω χωριά και μισή Δεσφίνα απογραφή του 2011). Η εταιρία  S&B ψάχνει από το 2011 να πουλήσει τον Βωξίτη της Φωκίδας. Εκκρεμούν  καταγγελίες ότι χρωστάει πάνω από 50.000.000 € σε αποκαταστάσεις που δεν έκανε ποτέ  και δεκάδες άλλα εκατομμύρια αν βρεθεί  η Πολιτεία που θα βάλει τα ελάχιστα πρόστιμα στο όργιο καταστροφής που έχει λάβει χώρα κατά τις εξορύξεις της S&B στον ορεινό όγκο επί δεκαετίες.

Η μόνη εταιρία που φαίνεται να έχει μείνει να αγοράσει την S&B είναι η Δελφοί - Δίστομο του Ομίλου Μυτιληναίου που επίσης κάνεις εξορύξεις βωξίτη στην περιοχή.   Σύμφωνα με την απλή λογική και την παγκόσμια πραγματικότητα μόλις γίνει η πώληση η νέα εταιρία θα απολύσει όλο το διοικητικό προσωπικό της S&B διότι  έχει ήδη πλήρες δικό της διοικητικό τμήμα σε πλήρη λειτουργία (άρα οι άλλοι περισσεύουν) και ποτέ δεν γίνονται απολύσεις προσωπικού της εταιρίας που «αγόρασε» αλλά πάντα της εταιρίας που «εξαγοράστηκε». Έχει ακουστεί ότι η Δελφοί Δίστομο παρότι κάνει σχεδόν μόνο υπόγειες εξορύξεις έχει πολλαπλάσια παραγωγή βωξίτη ανά εργαζόμενο (!!!) απ΄ ότι η S&B. Άρα με το νέο υπαρκτό και εν λειτουργία μοντέλο παραγωγής, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στις εξορύξεις  της S&B θα βρεθούν και αυτοί στην ανεργία. Οι οδηγοί φορτηγών της Δελφοί Δίστομο έχουν ήδη από το 2012 ειδοποιηθεί ότι με την ανάληψη από την Δελφοί Δίστομο της Σκάλας φόρτωσης της S&B στο Λαρνάκι  θα μείνουν και αυτοί άνεργοι (οι μισοί και πάνω τουλάχιστον) και γιατί δεν θα ακολουθήσουν οι οδηγοί της S&B που θα αγοραστεί  μιας και υπάρχει από το 2012 έτοιμος ο εργολάβος που θα κάνει όλες τις μεταφορές και λέγεται Παπαιωάννου;  Και όλα αυτά θα γίνουν ούτως ή άλλως εάν οι «ιδιότροποι» που αντέδρασαν το 2011 αγνοηθούν για μία ακόμα φορά και η πρώην S&B πάρει αυτό που θέλει.

Τα δικαστήρια , οι προσφυγές και η νέα Κυβέρνηση και οι ευθύνες της έχουν την σημασία τους και θα παίξουν ούτως ή άλλως τον ρόλο τους. Κάθε δικαίωση των «περίεργων» θα ρίχνει την αξία αυτού που πουλάει η πρώην S&B.

Το Τοπικό Συμβούλιο θα έπρεπε αυτό πρώτο να ερευνά εξονυχιστικά κάθε καταγγελία για παρανομία που ζημιώνει την υγεία και την οικονομία της περιοχής, να κυνηγάει κάθε τέτοια περίπτωση  και να διορθώνει ότι στραβό έγινε στο παρελθόν, είτε έχει πάρει άδεια είτε όχι. Θα έπρεπε αυτό να ψάχνει νομικό τρόπο να αναγκάσει την πρώην S&B να προσαρμόσει την δραστηριότητά της στην μη μόλυνση του περιβάλλοντος  και την συνύπαρξη με την τουριστική προοπτική.
Την Πέμπτη το απόγευμα πιθανόν η «S&B» κάνοντας πως δεν ξέρει για τις απολύσεις που θα ακολουθήσουν την πώληση που τόσο ποθεί, θα ζητήσει  και πάλι «για μα μην κλείσει η καλή εταιρία»  το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας να πάρει  και αυτό όπως το προηγούμενο  μία απόφαση που θα καταδικάζει  την Ιτέα στην φτώχια και τον  μαρασμό. Που στην χειρότερη να επιτρέπει  να προσέλθει τον Μάρτιο η πρώην S&B στο ΣτΕ  (που θα συζητήσει εάν καλώς ή κακώς δόθηκε το 2011-2013 ανανέωση των αδειών λειτουργίας)   και να ισχυριστεί ότι και πάλι η  Τοπική κοινωνία  δια των εκπροσώπων της  θέλει να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις όπως είναι.

Η συνέχεια στο Τοπικό Συμβούλιο θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Εκεί  θα ξεκαθαρίσει  τι ακριβώς τους ζητήθηκε να συζητήσουν και να γνωμοδοτήσουν  και θα δούμε και πρώτη φορά στο κορυφαίο θέμα για το μέλλον της περιοχής,  το πώς οι νέοι Σύμβουλοι αντιλαμβάνονται τα γεγονότα και τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιτέα και τον Δήμο Δελφών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

50.000.000 ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΠΡΟΪΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΑΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΖΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ . ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ? ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ? Η ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ "ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ" ? ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ κ.λ.π. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ . ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΩΝ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΣΟ , ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΗΠΕΔΟ . ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΟΥΝ Η ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ???