Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Αγγελέτο, υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Φωκίδα.


Γράφει ο Βέργος Πέτρος.Ο κ. Γ. Αγγελέτος έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Ιτέας με σημαντική εμπειρία στους αυτοδιοικητικούς αγώνες, στέλεχος της Αριστεράς, με εμπειρία στην Διοίκηση, .....στην
διαχείριση των τεχνικών έργων και υποδομών με την επαγγελματική του ιδιότητα, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, νυν περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Φωκίδα. *Κ. Αγγελέτο το κόμμα σας κατά γενική ομολογία κατεβάζει ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα και σας επιτρέπει να διεκδικήσετε επί ίσοις όροις την έδρα της Φωκίδας. Θα θέλατε να το σχολιάσετε;Πράγματι μέσα από την πιο πλατιά δημοκρατική διαδικασία οι οργανώσεις του νομού κατέληξαν στους 3 υποψήφιους. Πεποίθηση όλων μας είναι πως οι πολίτες του νομού όπως και σε όλη τη χώρα, θα δώσουν για πρώτη φορά στην αριστερά την δύναμη και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να σταματήσει ο κατήφορος των μνημονίων και να αρχίσει η προοδευτική δημοκρατική ανασυγκρότηση του τόπου. Την Δευτέρα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ βάζουμε ρότα για την Ελλάδα της δημοκρατίας, και της κοινωνικής προκοπής.*Εάν ο λαός της Φωκίδας σας τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγείτε βουλευτής και με δεδομένο ότι το κόμμα σας θα κερδίσει, όπως όλα δείχνουν, τις εκλογές, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας.
Επανειλημμένα ο Πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ουσία του «πλαισίου Θεσσαλονίκης», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος μας ώστε η κοινωνία των εκατομμυρίων αποκλεισμένων από την εργασία , το εισόδημα, τις ιατρικές υπηρεσίες, τον πολιτισμό, η νεολαία οι μικρομεσαίοι οι συνταξιούχοι να ανασάνουν. Να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια από την οποία η οικονομία, η δημοκρατία και τελικά η κοινωνία θα βγούν ενισχυμένες και δυνατές ώστε να προχωρήσουμε στη συνολική ανασυγκρότηση της πατρίδας.
*Λόγο της πολύχρονης ενασχόλησή σας με τα κοινά, γνωρίζεται πολύ καλά και από πρώτο χέρι τα προβλήματα της υγείας στο νομό μας.Προβλήματα που είναι πάνω από κόμματα και πολιτικές παρατάξεις και τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το «καυτό» ζήτημα;
Πράγματι είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου δημιούργησαν με τις παρανοϊκές πολιτικές τους. Ο Σύριζα έχει είδη δώσει δείγματα γραφής στο τομέα αυτό. Να σας θυμίσω τις πολλαπλές επερωτήσεις στη Βουλή σχετικές με το θέμα, τις συνεχείς πιέσεις των βουλευτών μας όμορων νομών, την συμμετοχή των μελών και φίλων μας σε δεκάδες κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, Όπως καταλαβαίνεται όλα αυτά είναι όχι μόνο παρακαταθήκη από Δευτέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση αλλά ΔΕΣΜΕΥΣΗ για επίλυση του προβλήματος υγεία στο νομό μας.
*Παρακολουθούμε συνεχώς την Φωκίδα και την περιφέρεια Στερεάς γενικότερα να μένουν εκτός από διάφορα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο προγράμματα, λόγω του «τεχνητά» υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό; Ποια η θέση σας;
Το ένα ζήτημα είναι αυτό που θέτεται.Το δεύτερο. Ουδέποτε λειτούργησε σωστά ο περιφερειακός προγραμματισμός. Αποτέλεσμα να υπάρχουν συνήθως μελέτες απλά για να απορροφηθούν χρήματα. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι. Για πρώτη φορά σαν κόμμα δώσαμε βαρύτητα στις τοπικές κοινωνίες και στην ανάπτυξη τους. Ο συνδυασμός μας στις περιφερειακές εκλογές, στον οποίο είχα την τιμή να είμαι υποψήφιος στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, αλλά και πρόσφατα πριν τις εκλογές σε ανοιχτή συνεδρία στη Λαμία παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την περιφέρεια, εξειδικευμένο και για την περιοχή μας.
*Ποια η θέσης σας γιa τον ελαιώνα ως φορέα ανάπτυξης της περιοχής. Η Κονσερβολιά Αμφίσσης, είναι ίσως η σημαντικότερη και ποιο ιστορική ποικιλία στην Ελλάδα. Η αξία της πρέπει να αποτελέσει βασικό επιχείρημα υποστήριξής της μέσω των χρηματοδοτούμενων εθνικών & κοινοτικών προγραμμάτων.Φυσικά και κάθε προσπάθεια για εμπορική αξιοποίηση. Η φυσικά μαύρη ελιά Αμφίσσης διατηρεί όλα της τα υγιεινά συστατικά και τα οργανικά της χαρακτηριστικά σε αντίθεση με την ισπανική που υφίσταται μια έντονη χημική επεξεργασία. Είναι δηλαδή σαν να συγκρίνουμε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ένα σπορέλαιο. Λείπει όμως η σωστή παραγωγική διαδικασία, η καθετοποίηση στην επεξεργασία της, η υποστήριξη και το κατάλληλο μάρκετινγκ με δίκτυα διανομής. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ενιαίος ελαιώνας των 1.000.000 δένδρων είναι αναπόσπαστο μέρος του περίφημου δελφικού τοπίου. Η επέκταση επομένως του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και η σύνδεση του με το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας άρα και τον ιππόδρομο είναι ο ελαιώνας. Αυτό μπορεί να προσδώσει έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο στον ελαιώνα. Την ήπια τουριστική ανάδειξη του που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.
 *Είναι γνωστό τοις πάση ότι ο νομός μας έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Νερά, Πηγές, Μεταλλεία, Ορεινούς όγκους, Αρχαιολογικούς χώρους, Δελφικό τοπίο, τον Ελαιώνα, το λιμάνι, χιλιόμετρα προσβάσιμων παραλιών…κλπ. Με δυο λόγια θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το αναπτυξιακό μοντέλο, όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε για τον νομό μας.
Πως θα μπορούσε δηλ. αυτός ο τόπος να ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται 10ετίες τώρα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, που με την σειρά της θα βοηθήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πράγματι. Πλούσιος τόπος με φτωχευμένη οικονομία. Με 52% μη ενεργό πληθυσμό. Με μηδενική σχεδόν μεταποίηση με ορεινό όγκο εγκαταλειμμένο, με απαξιωμένο οδικό δίκτυο και απομονωμένο από τους κύριους οδικούς άξονες, με φθίνουσα πρωτογενή παραγωγή, και τριτογενή τομέα που αγκομαχάει. Χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις υλικού και άυλου κεφαλαίου οι οποίες θα «δέσουν» τον πρωτογενή τομέα με τους άλλους δύο με άλλα λόγια ένα νέο παραγωγικό «μοντέλο» που θα ενεργοποιήσει τον δημόσιο, τον ιδιωτικό αλλά και τον κοινωνικό τομέα. Μια μεγάλη συζήτηση για ένα τεράστιο θέμα.
*Το κόμμα σας θεωρεί ότι το Καλλικρατικό μοντέλο των Δήμων βοηθάει στην ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία του κράτους ή σκοπεύετε να φέρετε αλλαγές. Ουδέποτε συμφωνήσαμε με τον Καλλικράτη. Νιώθουμε τόσο άβολα με τον νόμο αυτό που θα είναι από τα πρώτα νομοθετήματα που θα αλλάξουμε. Θα αντικατασταθεί με νόμο που θα έχει την σφραγίδα της πλέον δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές.


http://petrosdiver.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: