Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Το μεγάλο ψέμα για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Το μεγάλο ψέμα για τις τραπεζικές καταθέσεις


Και εκροή καταθέσεων υπήρξε κατά τη προεκλογική περίοδο και οι τράπεζες ξέμειναν από θυρίδες, όπως και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έστελναν κάθε βράδυ τα ταμιακά τους διαθέσιμα στο εξωτερικό.

Από κει και πέρα βέβαια η κατευθυνόμενη φημολογία που έφτασε να μιλά για καθημερινές εκροές άνω του 1 δις. ευρώ, όχι μόνο έβλαψε την χώρα αλλά έδειξε πως μετά από χρόνια κρίσης κάποιοι εξακολουθούν να λειτουργούν με ξεπερασμένη λογική.

     Και το κακό της υπόθεσης είναι πως αυτοί δεν προέρχονται μόνο από τον πολιτικό χώρο, που εν πάση περιπτώσει είναι γνωστό πως στο μεγαλύτερο κομμάτι του έχει μείνει στον προηγούμενο αιώνα,  αλλά και από οικονομικούς παράγοντες που προφανώς έχουν τους λόγους τους για να το πράξουν.

Ειδικότερα λοιπόν και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι εκροές καταθέσεων από τους πολίτες ήταν για τον Δεκέμβριο της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ τον Ιανουάριο και μέχρι χθες οι απόσυρση καταθέσεων έφτασε τα 300-400 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως των συγκεκριμένων εκροών κατευθύνθηκε σε θυρίδες, άρα έμειναν εντός χώρας και ένα ακόμη μεγάλο μέρος τοποθετήθηκε σε διεθνή προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού ή σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Επίσης και αναφορικά με τους μεγάλους καταθέτες (όμιλοι, εφοπλιστικά κεφάλαια), αυτοί εδώ και μήνες εφαρμόζουν αναλόγως των συνθηκών το μοντέλο του (βγάλε, βάλε), δηλαδή κάθε βράδυ με το πάτημα ενός κουμπιού στέλνουν τα διαθέσιμα στο εξωτερικό και την άλλη μέρα το πρωί τα επαναφέρουν για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που έχουν.
 

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: