Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Διάθεση απορριμμάτων Δ.Δελφών.

Οικολογική καταστροφή στην “ Κερατόραχη”.





               


ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.ΔΕΛΦΩΝ
ΚΟΙΝ.: 1.Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
2.  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
3. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Ε.ΦΩΚΙΔΑΣ
4. Π.Υ.ΑΜΦΙΣΣΑΣ
 
«ΕΝΩΤΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

                                                  
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                
Πληροφορίες: Π.ΤΑΓΚΑΛΗΣ             
Τηλέφωνο: 6977312561                                            
FAX: 2265023300                                                          
Ηλ.Δ/νση: tagalis.pan@gmail.com                          
 



  
Θέμα: ‘Διάθεση απορριμμάτων Δ.Δελφών
Κ.Δήμαρχε,
‘Η οδηγία της Ε.Ε. περί των στερεών αποβλήτων επιβάλλει στα κράτη- μέλη να εξασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.
Επίσης, τα υποχρεώνει να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Κάθε κάτοχος αποβλήτων (Δ.Δελφών) οφείλει να τα παραδίδει σε επιχείρηση που διασφαλίζει την αξιοποίηση ή τη διάθεσή τους σύμφωνα με την οδηγία. Κάθε τέτοια επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει άδεια της αρμόδιας Αρχής.’
Σε προγενέστερο Δ.Σ. μας ενημερώσατε ότι μετά τις 31.12.2014 η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται σε ΧΥΤΑ των όμορων Δήμων Λαμιέων και Λιβαδέων, ενώ η χωματερή της Κερατόραχης θα κλείσει, προκειμένου να περιοριστεί η Περιβαλλοντική επιβάρυνση και να αποφύγει ο Δήμος μας τα υπέρογκα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης στο αμέσως προηγούμενο Δ.Σ. , μετά από ερώτηση που σας απεύθυνα, σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν τους όμορους Δήμους αποφασισμένους να προσφύγουν για να ακυρώσουν την Κ.Υ.Α. η οποία καθορίζει τους Δήμους που θα υποδεχθούν τα απορρίμματά μας, μου επιβεβαιώσατε τα δημοσιεύματα και με ενημερώσατε ότι στη συνάντηση που είχατε με τους ομόλογους Δημάρχους, σας ενημέρωσαν ότι θα το πράξουν  σύντομα.
Προ μερικών ημερών, ενημερωθήκαμε από Πολίτες της Άμφισσας, ότι στο χώρο του ΒΙΟΠΑ και συγκεκριμένα στο περιφραγμένο οικόπεδο που ο Δήμος μας διατηρεί τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού, εναποτίθενται απορρίμματα, πράσινα (προϊόντα κλαδεμάτων) κ.λ.π..
Επίσης ενημερωθήκαμε από Πολίτες της Δ.Ε.Γραβιάς, ότι στην Κερατόραχη τα  απορρίμματα δεν αδειάζονται στο βασικό κύτταρο αλλά περιμετρικά, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της φωτιάς με εξαιρετικά δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κίνδυνο επέκτασης της Πυρκαϊάς στο Δάσος.  Προς επιβεβαίωση των  παραπάνω σας επισυνάπτω το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.
Επειδή οι παραπάνω αναφορές είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ενδεχομένως επικίνδυνες για την υγεία των Πολιτών αλλά και το Περιβάλλον, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε:
1.      Πού διαθέτει τα απορρίμματά του ο Δήμος από την αρχή του έτους;
2.      Συνεχίζει ο Δήμος να χρησιμοποιεί την Κερατόραχη;
3.      Υπάρχει φύλαξη της Κερατόραχης;
4.      Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για τη φωτιά που συνεχίζει να καίει εδώ και μήνες στην Κερατόραχη;
5.      Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των Πολιτών από τη χρήση του οικοπέδου του Βιολογικού Καθαρισμού για εναπόθεση απορριμμάτων;
6.      Είναι νόμιμη η εναπόθεση απορριμμάτων στο χώρο του ΒΙΟΠΑ;
7.      Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις; (μελέτες περιβαλλοντικών όρων κ.λ.π.)
8.      Τι μέριμνα έχει ληφθεί για τις παρακείμενες επιχειρήσεις που στεγάζονται στο χώρο του ΒΙΟΠΑ και για το παρακείμενο ρέμα;
        Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται όπως μας γνωρίσουν αν έχουν λάβει γνώση της παραπάνω κατάστασης και αν τηρείται η κείμενη Νομοθεσία.







                                                                   







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑΓΚΑΛΗ ΜΟΥ!
ΟΤΑΝ ΒΟΛΕΥΟΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ!
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ, ΟΛΑ ΧΑΛΑΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ!