Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ήπιες οι αντιδράσεις των ξένων, σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.




Τελευταία εβδομάδα, τελική ευθεία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α προηγείται σταθερά και τα περιθώρια αναστροφής των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων είναι πλέον ασφυκτικά στενά. Ακόμη περισσότερο, παρατηρείται ότι οι εντελώς τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται και πια δεν πρέπει να αποκλείεται η αυτοδυναμία. Επομένως, όλοι συμφωνούν ότι περίπτωση αναστροφής θα ισοδυναμεί με θαύμα τεράστιας ανατροπής και απλά υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο στις 26 Ιανουαρίου θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άλλωστε οι πάντες, ακόμη και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν δεδομένη την πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν μιλάνε.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν αρκετοί εκείνοι που εκτιμούσαν ότι η ψαλίδα μπορεί να κλείσει πλησιάζοντας στις εκλογές. Υπολόγιζαν ότι τα σημάδια απ’ έξω θα ήταν τόσο ισχυρά που πολλοί ψηφοφόροι θα δίσταζαν να ψηφίσουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φοβούμενοι τα χειρότερα. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις του ξένου παράγοντα, δηλαδή των αγορών και των δανειστών, δεν ήταν τόσο πειστικές για να φοβίσουν. Και πράγματι, ίσως επειδή κάποιοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να κατηγορηθούν για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, απέφυγαν ή και προτίμησαν δηλώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ότι αποκλείεται το  Grexit, ή που άφηναν να εννοηθεί ότι θα βρεθεί λύση.

Άλλοι πάλι δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα εφαρμόσει όσα εξαγγέλλει και υπόσχεται γιατί δεν τον παίρνει, ενώ τρίτοι τον περιμένουν στη γωνία για ένα καλό μάθημα σε αυτόν και στους έλληνες που τους έχουν σπάσει τα ούμπαλα. Φυσικά υπήρξαν και φωνές που είπαν ξεκάθαρα ότι πρέπει οπωσδήποτε να κουρευτεί το χρέος. Και όλα αυτά μαζί και με την κατάλληλη εκμετάλλευση ενδεχομένως να πείθουν πολλούς ψηφοφόρους ότι δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα φοβερό, δηλαδή η χώρα ούτε θα ξωκείλει περισσότερο, ούτε θα βγει από το ευρώ. Επομένως είναι η κατάλληλη ώρα για ένα σκληρό μάθημα σε όσους κυβερνούσαν μέχρι σήμερα και που δεν είναι σπουδαίοι, ενώ είναι φθαρμένοι.

Είναι λοιπόν προφανές ότι τα μηνύματα των δηλώσεων των ξένων που επιμένουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οπωσδήποτε οι δεσμεύσεις και οι όροι των μνημονίων για να υπάρχει συνεννόηση και στήριξη στην επόμενη κυβέρνηση και στη χώρα. Δεν φτάνουν επίσης τα μηνύματα από τις τράπεζες από τις οποίες φεύγουν πολλά λεφτά, γύρω στα 500-600 την μέρα, ούτε οι εκκλήσεις τους για στήριξή από τον ELA, το ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί στην Ευρωζώνη για δανείζει σε τράπεζες που κινδυνεύουν με κάπως υψηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζονται σήμερα, αλλά και με εγγυήσεις του κράτους.

Αντίθετα, στους πολίτες φτάνει η αίσθηση αποφασιστικότητας και σιγουριάς που εκπέμπουν οι ΣΥ.ΡΙΖ.αίοι ότι θα την γονατίσουν στο τέλος την Ευρώπη, γιατί αυτό λέει το πρόγραμμά τους και έτσι θέλουν. Θα το  δούμε , αν πάρουν την εξουσία, όπως θα δούμε και ποια σχέδια έχουν για να εξασφαλίσουν τα κονδύλια που θα χρειαστούν προκειμένου να υλοποιήσουν κάποιες από τις υποσχέσεις τους. Κυρίως αυτό θα το διαπιστώσει η λεγόμενη μεσαία τάξη.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, έτσι που τάκαναν ο Σαμαράς 2010-2012 και το 2014, ο Κουβέλης όλο το 2014  και το μισό 2013 και ο Γ. Παπανδρέου, κυρίως τώρα που αποφάσισε να διασπάσει το κόμμα του και να ανοίξει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αυτοδυναμία, ας τα λουστούν και ας εξαφανιστούν από το πολιτικό προσκήνιο.

'Αγγελoς Στάγκος
" R"


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: