Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Έξι εκατομμύρια πιστοί σε πάρκο στη Μανίλα για να ακούσουν τον Πάπα.

Επίκεντρο της ομιλίας του τα παιδιά.


Έξι εκατομμύρια πιστοί σε πάρκο στη Μανίλα για να ακούσουν τον Πάπα
Εκατομμύρια πιστοί περίμεναν τον Πάπα σε πάρκο στη Μανίλα   (Φωτογραφία:  Reuters )
 
 

Μανίλα, Φιλιππίνες
Εκατομμύρια άτομα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στην Μανίλα και στις γύρω περιοχές για την θεία λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέπτεται τις Φιλιππίνες.



Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να μάθει να θρηνεί» για τους κινδύνους των φτωχών, πεινασμένων, άστεγων και κακοποιημένων παιδιών.

Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι περίπου έξι εκατομμύρια άτομα -αψηφώντας τη βροχή- συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ρίτσαλ στη Μανίλα και στη γύρω περιοχή για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, με την οποία τελείωσε η επίσκεψη του Πάπα στις Φιλιππίνες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που συγκεντρώνεται στη χώρα για να παρακολουθήσει παπική λειτουργία. Σε αντίστοιχη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 1995 είχαν συγκεντρωθεί πέντε εκατομμύρια άτομα.

Ο 78χρονος Πάπας οδηγήθηκε με το «παπικό όχημα» -ένα όχημα που τροποποιήθηκε για την επίσκεψη του Πάπα- στο πάρκο, όπου ενθουσιασμένοι τον περίμεναν οι κάτοικοι της Μανίλα.

Ορισμένοι από τους πιστούς περίμεναν έξω από το πάρκο όλη τη νύχτα. Οι πύλες άνοιξαν εννέα ώρες πριν από την έναρξη της θείας λειτουργίας, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες. Ο Πάπας αφιέρωσε τμήμα της θείας λειτουργίας στα θύματα του τυφώνα Χαγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013.

Ο Πάπας σταμάτησε αρκετές φορές για να φιλήσει παιδιά και να ευλογήσει θρησκευτικά αγάλματα.

Η επίσκεψη του Πάπα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και πολλοί πιστοί χάρηκαν για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έθιξε ζητήματα όπως η φτώχεια, η σημασία της οικογένειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο κήρυγμά του, ο Πάπας κάλεσε τους Φιλιππινέζους να εμποδίσουν «τις κοινωνικές δομές που διαιωνίζουν τη φτώχεια, την άγνοια και τη διαφθορά», ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίδρασή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξουν τον πληθυσμό, λέγοντας ότι η οικογένεια κινδυνεύει από «ύπουλες επιθέσεις και προγράμματα που έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα θεωρούμε αληθινά και ιερά».

Νωρίτερα, έκανε έκκληση να προστατευθούν τα παιδιά του δρόμου που πέφτουν θύματα πορνείας και ναρκωτικών, όταν ένα νεαρό κορίτσι του αφηγήθηκε κλαίγοντας το δράμα των ανήλικων, εγκαταλειμμένων Φιλιππινέζων που καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Πριν τη λειτουργία στο πάρκο, ο ποντίφικας συναντήθηκε στη Μανίλα με 30.000 νέους.

Ο Τζουν Τσούρα, 14 ετών, έχει τεθεί υπό την προστασία του Ιδρύματος ANAK-Tnk, μιας οργάνωσης που βοηθά τα παιδιά του δρόμου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γάλλος ιερέας Ματιέ Ντοσέ. Στη συγκινητική μαρτυρία του ο Τζουν μίλησε για τη μοίρα αυτών των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο: κλέβουν, κάποιες φορές σκοτώνουν ή πέφτουν θύματα παιδεραστών.

Μια 12χρονη, η Γκλιζέλε Αρίες Παλομάρ, που φιλοξενείται επίσης από το ANAK-Tnk, ξέσπασε σε λυγμούς όταν ρώτησε τον Πάπα γιατί «τόσο λίγοι άνθρωποι βοηθούν τα παιδιά που ζουν φριχτά πράγματα, όπως τα ναρκωτικά και την πορνεία». 

«Γιατί ο Θεός επιτρέπει αυτά τα πράγματα αφού τα παιδιά δεν έχουν κάνει κάτι κακό;», συνέχισε η Γκλιζέλε, αγκαλιάζοντας αυθόρμητα τον Πάπα, ο οποίος χάιδεψε και τα δύο παιδιά στο κεφάλι για να τα παρηγορήσει.

«Γιατί υποφέρουν τόσο τα παιδιά! Δεν υπάρχει μια άμεση απάντηση. Μόνο όταν μπορούμε να κλάψουμε βρισκόμαστε κοντά στην απάντηση. Να μην φοβάστε τα δάκρυα. Ο Τζουν μίλησε με λέξεις που γεννήθηκαν από τους λυγμούς μας» είπε στα ισπανικά ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Το θέμα δεν είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει χάσει την ικανότητα να κλαίει. Έχουμε μάθει να κλαίμε για τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά, που πέφτουν θύματα πορνείας; Αν δεν μάθουμε να κλαίμε, δεν μπορούμε να είμαστε καλοί χριστιανοί» συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: