Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού σε γεωτρήσεις και πηγές των Τ.Κ. Στρατωνίου και Τ.Κ. Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη.

Είναι αποτέλεσμα της υδατοβόρου επεξεργασίας κοιτασμάτων χρυσού ;


Ενημερώνουμε τους δημότες ότι στις Τ.Κ. Στρατωνίου και Τ.Κ. Ολυμπιάδας, κατά τις πρόσφατες δειγματοληπτικές μετρήσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ ΑΕ), εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες αρσενικού σε ορισμένες γεωτρήσεις και πηγές υδροδότησης των δύο κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, στην Τ.Κ. Στρατωνίου, στις παλιές Γεωτρήσεις Νο1 & Νο2 (περιοχή Ασπρόλακκα από την πλευρά του Στρατωνίου), η συγκέντρωση αρσενικού είναι 12μg/L & 15μg/L αντίστοιχα, δηλαδή πάνω από το ανώτατο όριο ποιότητας (σ.σ. 10μg/L) για ανθρώπινη κατανάλωση (ΚΥΑ Υ2/2600/2001) ενώ στην Γεώτρηση Νο3 (νέα γεώτρηση περιοχή Ασπρόλακκα προς την πλευρά της Ιερισσού), από την οποία κατά κύριο λόγο υδρεύεται η περιοχή του Στρατωνίου, η ένδειξη ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή (1μg/L). Στις μετρήσεις που έγιναν σε σημεία κατανάλωσης εντός της κοινότητας (Πρακτορείο ΟΠΑΠ, Δημ. Σχολείο, Γυμνάσιο, Οικία κ. Κυρίδη και κ. Κεχαγιά), η συγκέντρωση ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

 Στην Τ.Κ. Ολυμπιάδας, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στις πηγές Μπαξίνα και Πάσχου (17μg/L & 72μg/L αντίστοιχα) που τροφοδοτούν την παλιά δεξαμενή του Αγ. Αθανασίου. Επειδή, αφενός, η εν λόγω δεξαμενή τροφοδοτείται και από τη γεώτρηση της περιοχής Μηλιές και αφετέρου η κοινότητα υδρεύεται και από τη νέα δεξαμενή στη θέση Τσιτούδα, οι μετρήσεις από τα σημεία κατανάλωσης σε δημόσια κτίρια και καταστήματα (Ταβέρνα Αγιόκλημα, Δημ. Σχολείο), ήταν, όπως και στην περίπτωση του Στρατωνίου εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Αμέσως, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την αιγίδα του Δημάρχου και την παρουσία του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων στην υπηρεσία ύδρευσης και αποφασίστηκε, όσο αφορά τις Γεωτρήσεις Νο1 & Νο2 του Στρατωνίου, να αποσυνδεθούν από το δίκτυο ύδρευσης, ενώ εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης, σε συνεργασία με Ειδικό Γεωλόγο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επαρκούς υδροδότησης της περιοχής.

Στις Πηγές της Ολυμπιάδας (Πάσχου και Μπαξίνας) θα διακοπεί οριστικά η παροχή προς τη δεξαμενή του Αγ. Αθανασίου. Η Τοπική Κοινότητα θα συνεχίζει να υδροδοτείται από τη γεώτρηση της περιοχής Μηλιές και τις Γεωτρήσεις της περιοχής του Σχολείου και του Καρόλλακα. Συγχρόνως, θα τοποθετηθούν άμεσα στις εν λόγω πηγές πινακίδες ενημέρωσης του κοινού περί ακαταλληλότητας του νερού προς κατανάλωση.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή, η οποία υλοποιεί τη δέσμευσή της για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών, με δράσεις, όπως η θεσμοθέτηση των διπλών μετρήσεων, ταυτόχρονα, από τα σημεία υδροδότησης και κατανάλωσης, δεσμεύεται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα υδροδότησης τόσο από άποψης ποιότητας όσο και από άποψης ποσότητας για όλη την περιοχή του Δήμου.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: