Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ... ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Μια πολύ παλιά φωτογραφία της δεκαετίας του ’20 δημοσιεύουμε σ’ αυτό το φύλλο μας. Σ’ αυτή εμφανίζεται ο Γεώργιος Σταύρου Παπαδημητρίου φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα. Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου ήταν το μικρότερο από τα αγόρια του Σταύρου Δημ. Παπαδημητρίου (Γκζά) ο οποίος είχε διατελέσει Δήμαρχος Μυωνίας. Γεννήθηκε το 1904. Τα άλλα αδέλφια ήταν ο Δημήτριος (1879), ο Παναγιώτης (1882) ο οποίος σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό της Οινόης από γερμανικά αεροπλάνα στις 20 Απριλίου 1941, ο Αναστάσιος (1885), ο Ευθύμιος (1891), ο Λάμπρος (1895), η Ειρήνη Αλεξίου και η Χαραλαμπία Αλιζώτη, μητέρα του Αλεξίου Ιωάν. Αλιζώτη, ο οποίος μας πρόσφερε τη φωτογραφία και τον ευ χαριστούμε πολύ.


Ακόμη μια παλιά φωτογραφία, από τον εορτασμό της Αναλήψεως, το 1958, στο Βουνό («Αλαταριές»), δημοσιεύουμε σ’ αυτό το φύλλο. Μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο σημαντικός ήταν για τους συγχωριανούς μας ο εορτασμός της Αναλήψεως στο Βουνό εκείνα τα χρόνια. Ήταν κάτι που έφτασε ως τις μέρες μας αλλά, όπως όλα, ακολούθησε και αυτό φθίνουσα πορεία. Όλες οι ηλικίες διακρίνονται σ’ αυτή την ωραία φωτογραφία που μας έδωσε ο Βασίλης Κυριάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε.
Από την πίσω σειρά (από αριστερά): Δημήτριος Κωστόπουλος (Νερατζής), Αγαπητός Πατάκας (Καρνέλης), Νίκος Πατάκας (Σακής), ο γιός του Στάθης Πατάκας, Γιώργος Δημ. Κωστόπουλος (Στρατηγός ε.α. σήμερα), Γιώργος Πατάκας (Γιατρός), Παναγιώτα Πατάκα (Καρνέλενα), Κων/να Κωστοπούλου (Νερατζού), Χρυσούλα Δρολάπα (Σαλπάρα), Αγγελική Πατάκα (Σακίνα), Μυρτώ Κωστοπούλου, Παναγούλα Διαμ. Πατάκα, Παναγούλα Κωστοπούλου και Μαρία Παππά. Τα κορίτσια αναφέρονται με τα πατρικά τους επώνυμα και όχι με τα σημερινά.
Μια ωραία παλιά φωτογραφία μας έστειλε ο Ευθύμιος (Μάκης) Βασ. Τσινταβής η οποία απεικονίζει τον παππού του, τον Παναγιώτη Παπαστάθη του Ευσταθίου και της Ευθυμίας, τον γνωστό σε όλους ως ΣΤΑΘΟΥΚΟ. Τον βλέπουμε με το φεσάκι και τη ντρίλια πουκαμίσα του, αμφίεση που είχε μέχρι το θάνατό του, το 1963. Ήταν ένας ωραίος καθημερινός άνθρωπος, άνθρωπος της Αγοράς. Ευχαριστούμε πολύ τον Μάκη που μας τον θύμισε.
Αγιαθυμιώτικα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: