Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ: Αλληλεγγύη στους Έλληνες αν κάνουν αυτά που τους αναλογούν

 

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο απόψε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την οικονομία της τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι αναμένει να συνεχιστεί αυτό, απορρίπτοντας τις εικασίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Νομίζω ότι πρέπει κάποιος να πει στον κόσμο, και στις χρηματαγορές, ότι εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε επιδιώξαμε (να εφαρμόζεται) μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού».

 Η Άγγελα Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», σημείωσε η ίδια. «Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη—καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ την Τετάρτη, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Bild". Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό με τέτοιου είδους σχέδια. "Και, βεβαίως, η πολιτική ηγεσία στην Καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Bild", η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και ένα μέρος του ελληνικού χρέους. Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών αν πελάτες σπεύσουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

"K"

Δεν υπάρχουν σχόλια: