Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Φως σε βλάβες του εγκέφαλου από τα μάτια!

  



  Λέγεται ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι και καθρέφτης του εγκέφαλου - στην κυριολεξία. Κι αυτό χάρη στην κάμερα EyeLink1000, η οποία μέσω της ανίχνευσης των κινήσεων των ματιών έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει εγκεφαλικές περιοχές που έχουν υποστεί βλάβες και τυχόν τραυματισμούς.
Η σχετική ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neurosurgery», αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Ούζμα Σαμαντανί. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 169 βετεράνων του Πολέμου του Κόλπου, 12 από τους οποίους παρουσίαζαν αλλαγές των κινήσεων των ματιών και ενδοκρανιακή αιμορραγία. Οι εθελοντές βετεράνοι κάθισαν μπροστά στην κάμερα, η οποία «σκανάρισε» τις κινήσεις των ματιών τους. Η EyeLink1000 συνδέθηκε με υπολογιστή και κατέγραψε τα μάτια τους ενώ παρακολουθούσαν βίντεο με ήχο. Σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά ήταν δυνατό οι επιστήμονες να εντοπίσουν τη θέση της βλάβης χωρίς τις συνήθεις χρονοβόρες κλινικές εξετάσεις, οι οποίες βεβαίως έγιναν στη συνέχεια, αλλά μόνο σ' όσους εντοπίστηκαν εγκεφαλικές βλάβες. Ετσι επιβεβαιώθηκε τόσο η κατάστασή τους όσο και η ακρίβεια της κάμερας.

Η τεχνική
Η τεχνική βασίζεται στις παραμέτρους του χρόνου και του χώρου των οφθαλμικών κινήσεων, που εμφανίζονται μειωμένες ή αυξημένες σε σύγκριση με υγιή άτομα τα οποία μετείχαν στο πείραμα. Σε τρεις ασθενείς με αλλαγή του απαγωγού νεύρου λόγω της συμπίεσης στην υποσκηνιδιακή περιοχή οι κινήσεις των ματιών αυξάνονταν κατά μέσο όρο 1, 54 φορές, ενώ σε έξι ασθενείς στους οποίους η συμπίεση ήταν στην υπερσκηνιδιακή περιοχή μειώνονταν κατά 0,46 φορές.
Οι γιατροί αντιμετώπισαν τη συμπίεση με νευροχειρουργική επέμβαση, οπότε οι τιμές επέστρεψαν στο φυσιολογικό. Η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας μιας νευροχειρουργικής επέμβασης.
Η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς με παθήσεις όπως ενδοκρανιακή πίεση, υδροκεφαλία, όγκοι ή ενδοκρανιακές αιμορραγίες. Επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση του φάσματος ασθενειών που θα εντοπίζονται από την κάμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: