Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Coeure (ΕΚΤ): Η συζήτηση για Grexit είναι παράλογη και μη ρεαλιστική

Coeure (ΕΚΤ): Η συζήτηση για Grexit είναι παράλογη και μη ρεαλιστική
Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι παράλογη και μη ρεαλιστική, υποστήριξε ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Benoit Coeure, σε συνέντευξή του στους Irish Times.
«Έχει υπάρξει μια ιδιαίτερα ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης, τον Ιούνιο του 2012, και έκτοτε επιβεβαιώνεται. Επομένως δεν τίθεται θέμα εξόδου και κανείς στην Ευρώπη δεν δουλεύει πάνω σχε μια έξοδο. Οπότε, πραγματικά δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

 
Μάλιστα, ο Coeure, ερωτηθείς για το αν οι ελληνικές εκλογές θα καθυστερήσουν την απόφαση για ποσοτική χαλάρωση την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ, απάντησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές συζητήσεις.
 
Αναφορικά με το ποια είναι η θέση της ΕΚΤ για τον Αλέξη Τσίπρα και τους σκοπούς του για αύξηση του κατώτατου μισθού και για την μείωση του χρέους, ο Coeure σχολίασε ότι η ΕΚΤ δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός, επομένως θα πάρει το αποτέλεσμα των εκλογών ως έχει.
 
«Αυτό είναι θέμα των Ελλήνων πολιτών να αποφασίσουν. Θα εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση όποτε και να καθοριστεί αυτή, για να μάθουμε περισσότερα για το πρόγραμμα πολιτικής τους και τη συνέχιση του προγράμματος. Και ασφαλώς, μια διαφορετική κυβέρνηση θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό ακριβώς είναι η δημοκρατία», ανέφερε.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της, οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είναι νέο: «Έχουμε έναν κανόνα ότι κάθε εχέγγυο από την κυβέρνηση μπορεί να γίνει αποδεκτό στις λειτουργίες της νομισματικής πολιτικής, εάν η χώρα βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα των ΕΕ/ΔΝΤ. Και αυτό δεν είναι νέο. Αυτό είναι η πολιτική της ΕΚΤ από το 2010».


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: