Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Die Welt: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος»



«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο ανέκυψε εκ νέου μετά το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και θεωρεί πλέον μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ως διαχειρίσιμη.

«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα “κούρεμα” χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το Βερολίνο «κραδαίνει το μεγάλο ραβδί».

«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Κατ΄ αρχήν αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για "τους Γερμανούς" και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα. Δεύτερον, αν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ακολουθήσει την "τακτική" της και τις επόμενες μέρες, θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σ’ ένα "bank run". Τρίτον, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους» προσθέτει η «Die Welt».

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί, σύμφωνα με τις συνθήκες, να αποκλείσει ένα μέλος της. Η ΕΚΤ όμως θα μπορούσε να περιορίσει τόσο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα να έπρεπε τελικά να εισαγάγει νέο νόμισμα. Η απειλή από το Βερολίνο θα ήταν λοιπόν εφαρμόσιμη» επισημαίνει επίσης.

«Οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστούν όσο πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς η “ομπρέλα” διάσωσης της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα, περιορίζει ωστόσο τον κίνδυνο μιας επίδρασης-ντόμινο. Μια έξοδος της Ελλάδας όμως θα έβαζε στο στόχαστρο των αγορών εκτός από την “εύθραυστη” Πορτογαλία και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αποτελώντας έτσι νέες πηγές ανησυχίας για την Ευρωζώνη» προστίθεται στο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: