Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΙΤΕΑ , ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ : Δελτίο τύπου

«παραχώρηση χρήσης χώρου αιγιαλού και παραλίας εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ιτέας από την εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.».



                                                                


Δήμος ΔΕΛΦΩΝ  21-2-2015

Δελτίο Τύπου
    
       Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, των τελευταίων 20 ημερών, όσον αφορά την συζήτηση στο συμβούλιο της Δ.Κ. Ιτέας αλλά και στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών, με θέμα την «παραχώρηση χρήσης χώρου αιγιαλού και παραλίας εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ιτέας από την εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.», κοινοποιούμε αρχικά, τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου της Δ.Κ. Ιτέας της 29ης /1/2015 (εκδόθηκαν 2/2/2015 με Αριθμ. Πρωτ.: 2386)
   Είναι πράγματι ενδιαφέρον μετά από όσα γράφτηκαν και μας αφορούν ως Αυτοδιοικητική κίνηση να διαβαστούν τα πρακτικά αυτά όπως τα παραθέτουμε αυτούσια, μέσα από ηλεκτρονική σάρωση.
   Επισημαίνουμε τα σημεία που φανερώνουν τη συνέπεια της στάσης των συμβούλων μας σε όλη τη διαδικασία. 
   Α.  Δύο διαφορετικά θέματα.
Την 1/12/2014, δύο μήνες πριν: «Η αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών «Πολίτες στο Προσκήνιο» με ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο και το Δ.Σ. του Δήμου Δελφών, που σύνταξε και επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μπάκας, ζήτησε να συζητηθεί τώρα και όχι την τελευταία στιγμή το «Δικαίωμα χρήσης του χώρου του Αιγιαλού και της Παραλίας εντός της χερσαίας ζώνης της παραλίας του Λιμένα Ιτέας» από την Εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.»  από την εισαγωγή του θέματος.
Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας αιτείται την γνώμη του Δήμου για την παραχώρηση του χώρου για άλλα 10 χρόνια και ταυτόχρονα να ορίσει τίμημα στα μέσα Ιανουαρίου 2015.
Τα δύο αιτήματα είναι διαφορετικά: α) σελ. 2 των πρακτικών αντιδχος κος Παναγιωτόπουλος «Δεύτερον….. Λιμενικού Ταμείου», β) σελ.2 τοπ. συμβ. Κ. Σκώττη «Δύο παρατηρήσεις ….κ. Αντιδήμαρχε» γ) σελ. 15 δημ. συμβ. Π. Μέγκος «Έχω μία …..είναι διαφορετικά»
  Β. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για τίμημα.
 σελ.4 σημείο (3) των προτάσεων της εισήγησής μας στις 29/1/2015.
  Γ. Λειτουργία Γέφυρας. Υπάρχει άδεια;;;
α) σελ. 4 σημεία (3 & 4) των προτάσεων της εισήγησης, β)σελ. 6 Κ. Σκώττη «Είναι δύο…. Εγκαταστάσεων», γ)σελ. 12 Μ. Μαμάκου «Με εντυπωσιάζει ….τόσο καιρό;», δ)σελ. 14  Δ. Κουτρολίκος « Είχε λοιπόν ……σε ποιόν παραχωρούν;», ε)σελ. 15 Π. Μέγκος 7η παρ. «Με βάση …… αλλά θα κάνουμε αυτά».
Σημείωση: Ειδικά για την 4η πρόταση της εισήγησης στην σελ. 4, απευθυνόμενος ο κος Σανούδος στον δημ. συμβ. Π. Μέγκο, του «επέστησε την προσοχή», λέγοντας: « κακώς αφήσατε την τοπ. συμβ. κα Σκώττη να υπογράψει εισηγούμενη το συγκεκριμένο, διότι αν γίνει γνωστό, δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ιτέα». Πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη!!!
  Δ. Να μη παρθεί απόφαση παραχώρησης χρήσης αιγιαλού & παραλίας.
α)σελ. 5 εισήγηση ΠΟΛΙΤΩΝ σημείο 9, β)σελ. 11 Θ. Σκαρίμπας στο τέλος «Κλείνοντας ….. λίγο καλλίτερη», γ)σελ.16 Π. Μέγκος «Θα τα πω …. μετά θα βρουν τον τρόπο»
Σημειώσεις: 1η  Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου 2/2/2015 ζητάμε πάλι στην αρχή η συζήτηση να αναβληθεί και να μη παρθεί απόφαση. 2η σελ 13 & 14 των πρακτικών δημ. συμβ. Ν. Σταντζούρης «Αν και…… από καρκίνο». Αποκαλυπτικό! για το πώς τα «βρήκε» ο Σταντζούρης με την εταιρεία και τσάντισε τον Μέγκο ώστε να ζητήσει αναβολή στο δ.σ. αλλάζοντας θέση!!!
   Ε. Παράταση λειτουργίας.
α) σελ.5 «Συμπερασματικά», προστέθηκε και κατατέθηκε στην εισήγηση μετά το τέλος της συζήτησης, β) σελ.16 Π. Μέγκος «.., μπορεί να …..τον τρόπο», γ)σελ. 16 Π. Κασούτσα «Προτείνω…… αυστηρούς όρους», δ)σελ.17 Κ. Σκώττη «Αν και ….. ανάπτυξής του».
Στο δ.σ. του Δήμου στις 2-2-2015 εξηγήσαμε πως: θεωρώντας λογικό να υπάρχει η δυνατότητα χρονικού περιθωρίου παράτασης λειτουργίας, στην συνεδρίαση του τοπικού της Ιτέας στις 29/1/2015 συμφωνήσαμε άπαντες να δοθεί αυτή η δυνατότητα. Την παράμετρο αυτή αντιμετωπίσαμε εκείνη την στιγμή. Όμως τέτοια δυνατότητα δεν δίνει ο Νόμος. Ορίζει με σαφήνεια ο 2971/2001 άρθρο 24 παρ. 2, πως: «ο φορέας που διαχειρίζεται τον Λιμένα μπορεί να δώσει παραχώρηση χρονικής διάρκειας μικρότερης των τριών χρόνων για απλή χρήση»!!!
Είναι φανερό πως γεννούνται πολλά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις και για την απόφαση που πάρθηκε στο Λιμενικό Ταμείο στις 4/2/2015.
   
Σημαντικές Επισημάνσεις.
1.      Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εξελίξεις αυτές  πριν της 11-3-2015 ημέρα συζήτησης στο Σ.τ.Ε. της προσφυγής πολιτών και συλλόγων κατά της Μ.Π.Ε. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. που αφορά το ΛΑΡΝΑΚΙ και τη γύρω περιοχή.
2.      Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία περνάει άμεσα, αν δεν έχει γίνει την στιγμή που γράφουμε σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της  σύμφωνης γνώμης του Λιμενικού Ταμείου και του Δημοτικού Συμβουλίου, για παραχώρηση της χρήσης για ακόμα 10 χρόνια!!! Τυχαία η πρεμούρα να παρθεί η απόφαση;
3.      Σημειώνουμε πως αναπάντητο ως σήμερα έχει παραμείνει εξώδικο των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ προς το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας από το 2011 με συγκεκριμένα ερωτήματα. 
4.      Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η ΑΔΑ που επιβάλλει πρόστιμα για την εξόρυξη στο Βλαχοθανάση, επίκεινται πρόστιμα για το ΛΑΡΝΑΚΙ, βγάζοντας από την δύσκολη θέση όσους αναρωτούνται αν η εταιρεία λειτουργεί σε πλαίσια νομιμότητας ή όχι (Δήμαρχο και άλλους).
5.      «Ζεστό» θα κρατήσουμε το θέμα τις επόμενες μέρες σχολιάζοντας πολλές πτυχές που αναδείχθηκαν μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, επικεντρώνοντας ειδικά στην μεταλλεία και σε όσα σταχυολογήσαμε από τις πολύωρες συζητήσεις των δύο συμβουλίων.
Θεωρούμε τέλος, πως τα τοπικά ΜΜΕ ηλεκτρονικά & έντυπα πρέπει  να συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών του τόπου. Απαραίτητη επομένως είναι η διασταύρωση των πηγών τους πριν καταλήξουν στη δημοσίευση των ρεπορτάζ των θεμάτων τους.
Η αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών «Πολίτες στο Προσκήνιο», ζητάει συγνώμη από «φίλους» και αντιπάλους που ακόμα δεν έχει διαλυθεί!!!! Επίσης σας υποσχόμαστε πως όταν θα λάβει χώρα συζυγικός ή ενδοπαραταξιακός καυγάς, θα φροντίσουμε να δημοσιοποιήσουμε σχετικές εικονοληψίες προς τέρψιν του φιλοθεάμονος  κοινού!!!  Αν πάλι είστε ανυπόμονοι κινηθείτε τουλάχιστον ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ και όχι ΚΑΝΙΒΑΛΙΚΑ.
  
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.
  Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕΣ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.
ΑΣΕ ΤΗΝ ΓΙΩΤΑ ΝΑ ΤΟ ΧΤΙΣΕΙ ΠΑΛΙ.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως καποια στιγμη θα πρεπει να επεμβει ο Εισαγγελεας για να ελεγξει αυτους που εδωσαν τις αδειες χρησης αιγιαλου σε ετειρεια που δεν εχει αδεια λειτουργιας ??? Αλλιως θα πρεπει ολοι οι καταστηματαρχες της Ιτεας να μην πληρωνουν για τα τραπεζοκαθισματα που εχουν τοποθετησει στις παραλιες {αυτοι τουλαχιστον εχουν αδεια λειτουργιας } !!!