Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

10 συμπτώματα καρκίνου που αγνοούν οι περισσότεροι άνθρωποι


Πριν καταχωρήσετε τον επίμονο βήχα σαν ένα ακόμη σημάδι της εποχής της γρίπης, ίσως πρέπει να του ρίξετε μία δεύτερη ματιά. Μία καινούργια έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι μόνο 2% των ασθενών σκέφτονται ότι ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα «ύποπτο» πρόβλημα υγείας. «Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτά που οι άνθρωποι ξέρουν θεωρητικά και σε αυτά που εφαρμόζουν στον εαυτό τους» λέει η ερευνήτρια Κατρίνα Γουίτακερ. Για να καλύψουμε το κενό αναλύουμε τα 10 πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο, ώστε να ξέρουμε πότε να ζητάμε τη γνώμη του γιατρού.

Επίμονος βήχας
«Οι περισσότεροι βήχες δεν είναι καρκίνος» λέει η Therese Bartholomew Bevers, M.D., διευθύντρια του Cancer Prevention Center στο Anderson Cancer Center του Χιούστον. «Όμως ένας επίμονος πρέπει να εκτιμηθεί από κάποιον ειδικό για να αποκλειστεί τυχόν πρόβλημα στους πνεύμονες».
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
Όταν οι συνήθειες του εντέρου σας αλλάζουν, οι κενώσεις έχουν διαφορετική μορφή ή έχουν αίμα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο, σύμφωνα με την λέει η Therese Bartholomew Bevers. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως ζητήσει κολονοσκόπηση.
Επίμονος ανεξήγητος πόνος
«Οι περισσότεροι πόνοι δεν είναι ένδειξη καρκίνου, αλλά ένας επίμονος ανεξήγητος πόνος πρέπει να ελεγχθεί» λέει η Therese Bartholomew Bevers. «Αν έχετε επίμονους πονοκεφάλους, για παράδειγμα, δεν οφείλονται απαραίτητα στον καρκίνο, πρέπει όμως να τους κοιτάξετε. Για τον επίμονο πόνο στο στήθος, πρέπει να αποκλειστεί ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα. Για αυτόν στην κοιλιά, πρέπει να αποκλεισθεί ο καρκίνος των ωοθηκών».
Αλλαγές στην εμφάνιση μίας ελιάς
Μία καινούργια ελιάς ή μία που έχει αλλάξει εικόνα, πρέπει να εκτιμάται από το δερματολόγο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον επισκεπτόμαστε μία φορά το χρόνο ώστε να φωτογραφίζει και να παρακολουθεί όλες μας τις ελιές.
Επίμονη δυσκολία στην κατάποση
«Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται κάτι τέτοιο, τροποποιούν τη διατροφή τος και τρώνε πιο μαλακές τροφές. Δεν σκέφτονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνδέεται με δύο είδη καρκίνων:της τραχείας και του οισοφάγου».
Ένα ανεξήγητο εξόγκωμα στο στήθος
Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μία κύστη, μπορεί όμως και να πρόκειται για κάτι πιο ύποπτο. Ο γυναικολόγος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
«Αν χάνετε βάρος χωρίς καμία προσπάθεια, πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας».
Ξαφνική αιμορραγία
Όταν δεν σχετίζεται από με την περίοδο, πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο. Αν το αίμα προέρχεται από τον πρωκτό, απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο.
Μία πληγή που δεν κλείνει
Αν έχετε μία πληγή που είναι ακόμη ανοιχτή μετά από τρεις εβδομάδες, πρέπει να πάτε στο γιατρό. Τέτοιου είδους πληγές ίσως σχετίζονται με καρκινώματα.
Αλλαγές στην ούρηση
«Αν υπάρχει αίμα στα ούρα, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε την πιθανότητα ουρολοίμωξης και στη συνέχεια να αποκλείσετε τον κίνδυνο του καρκίνου» λέει η Therese Bartholomew Bevers.

entertv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: