Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΙΤΕΑ... «ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/3 ΣΤΙΣ 9:15μμ

Ενας φόνος ζητεί άδεια να γίνει ταινία στην Κνωσό

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 13/3/2015 στις 9.15μμ

Προβολή της ταινίας «ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ» του Χοσεϊν Αμινί

Με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Όσκαρ Άιζακ. Επίσης συμμετέχουν οι Έλληνες ηθοποιοί Όμηρος Πουλάκης, Σωκράτης Αλαφούζος, Ευγενία Δημητροπούλου.

Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=fyPzVD3Plv4

Ένα αριστοτεχνικό αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ Βίγκο Μόρτενσεν και την βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών Κίρστεν Ντανστ.

Μια ταινία λουσμένη με ελληνικό φως, γυρισμένη στην Ακρόπολη (μέσα στον Παρθενώνα), τις γειτονιές της Πλάκας, τα Χανιά, το Ρέθυμνο καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ που το εμπνεύστηκε και το έγραψε μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 1964 (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ).

ΥΠΟΘΕΣΗ

ΑΘΗΝΑ 1962. Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Τσέστερ και η αρκετά νεώτερη Κολέτ, κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και γνωρίζονται με τον επίσης Αμερικάνο Ράϊνταλ ο οποίος είναι ξεναγός. Γρήγορα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται για το αινιγματικό ζευγάρι και ο Ράινταλ εμπλέκεται σε μια σκοτεινή ιστορία με συνεχείς ανατροπές.

Ο Ιανουάριος στον τίτλο είναι στην πραγματικότητα ο Ιανός, για τους αρχαίους Ρωμαίους, ο θεός της μετάβασης, της αρχής και του τέλους. Απεικονίζεται με δύο πρόσωπα που κοιτούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Και όπως θα διαπιστώσουν οι θεατές, αυτό έχει σχέση με την υπόθεση του έργου.

Η ταινία, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου 2014, θα μας χαρίσει 90 λεπτά απολαυστικού σασπένς, χιτσκοκικού μυστηρίου με απροσδόκητες εξελίξεις, πίσω από τις οποίες κρύβεται το δαιμονικό πνεύμα της Πατρίτσια Χάισμιθ.

Η ταινία του Χ. Αμινί επιτυγχάνει μια θαυμάσια αναπαράσταση της εποχής του 60. Εντυπωσιακή φωτογραφία σε αρμονικό συνδυασμό με την εκφραστική μουσική που ολοκληρώνεται με τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ειδικά η ερμηνεία του Μόρτενσεν θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες της καριέρας του.  

Η κορυφαία συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, η Αμερικανίδα Πατρίσια Χάισμιθ μπορεί να έγινε διάσημη για τη σειρά βιβλίων της με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό αμοραλιστή Τομ Ρίπλεϊ, υπέγραψε όμως ένα μεγάλο αριθμό εξίσου­ συναρπαστικών μυθιστορημάτων αγωνίας, ανάμεσα­ στα οποία και το παρθενικό της «Ο Άγνωστος του Εξπρές», το οποίο έγινε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ (1951) και «Ο Αμερικανός φίλος» από τον Βιμ Βέντερς (1977). Η στακάτη γραφή, η περιγραφή ενός βυθισμένου στη βία και την απληστία κόσμου, κυρίως όμως οι διφορούμενοι, κυνικοί χαρακτήρες –όλα λογοτεχνικό σήμα κατατεθέν της– δίνουν το «παρών» και σε αυτήν την ιστορία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: