Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Alpha Bank: Μπαταχτσήδες δανειολήπτες και τα λεφτά στα … στρώματα



Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την κατάσταση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκύπτουν από την τηλεδιάσκεψη των στελεχών της Alpha Bank με τους αναλυτές μετά την δημοσιοποίηση του ισολογισμού του 2014.


Είπαν λοιπόν οι άνθρωποι της Alpha πως οι νέες επισφάλειες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο προέρχονται  κυρίως από στεγαστικά δάνεια και δανειολήπτες που δεν προχώρησαν σε ρύθμιση χρεών, ενώ μεγάλο ποσοστό εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών. Μπαταχτσήδων δηλαδή.

Και εκτίμησαν ότι ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών, υπό τα νέα δεδομένα της οικονομίας, θα κορυφωθεί στα τέλη του 2015.  Μάλιστα κατά το δ' τρίμηνο του 2014 οι νέες επισφάλειες στα στεγαστικά ανήλθαν σε 247 εκατ. ευρώ μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης.

Όσον αφορά  τις καταθέσεις είπαν ότι το 75% των χρημάτων που έφυγαν από το σύστημα το τελευταίο τρίμηνο βρίσκονται εντός Ελλάδος τοποθετημένα σε βραχυπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα ή στα.. στρώματα. Εκτίμησαν πάντως ότι η επιστροφή των συγκεκριμένων καταθέσεων αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2015.
Οι εκροές καταθέσεων στο τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου ήταν  6,4 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση από τον ELA έφθασε στα 22,4 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα  έντοκα γραμμάτια που κατέχει η Alpha Bank αυτά ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και δεν μπορούν να αυξηθούν μια και υπάρχει σχετική απαγόρευση από τον  μηχανισμό του SSM.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: