Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Αθλητικός Τουρισμός: Μια αναξιοποίητη προοπτική στον Δήμο Δελφών



Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Κουλελή


Πολλοί έχουν τα βλέμματα στραμμένα στα αλλεπάλληλα eurogroups περιμένοντας ανανέωση της εξωτερικής χρηματοδότησης για να συνεχιστεί η διελκυστίνδα ανατροφοδότησης ενός εδώ και πολύ καιρού χρεωκοπημένου "αναπτυξιακού μοντέλου". Πολλοί, ταυτόχρονα, από τη χορεία των αυτοδιοικητικών ανά το πανελλήνιο διατείνονται ότι απαιτούν και πετυχαίνουν καλύτερα αύξηση των πόρων για τους ΟΤΑ από ένα failed state (αποτυχημένο κράτος). Οι νέοι κυβερνώντες, τέλος, μοιράζουν ακόμα ακάλυπτες επιταγές για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βαφτίζοντας τες ως "τομή" στην Αυτοδιοίκηση και μην ξέροντας, προφανώς, να κάνουν λόγο για δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων. Στο υπόβαθρο, ωστόσο, της παραγωγικής Ελλάδας νέες πρωτοβουλίες ήδη σχεδιάζονται, λαμβάνονται και τροχοδρομούνται στην κατεύθυνση χάραξης νέων αναπτυξιακών προοπτικών, βασισμένες στις συγκυρίες της εποχής και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Στο εξωτερικό βρίσκεται όχι απλά σε ώριμο, αλλά σε προχωρημένο στάδιο και για πολλούς αυτοδιοκητικούς οργανισμούς συνιστά μια σημαντική πηγή άντλησης εξειδικευμένου και ποιοτικού, παράλληλα, τουριστικού δυναμικού. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο, εν τούτοις κερδίζει διαρκώς έδαφος σε συνειδήσεις ανθρώπων που αναζητούν τις προοπτικές ανάπτυξης μακριά από τα παρωχημένα κρατικοδίαιτα υποδείγματα, προσπαθώντας με προϊούσα αποτελεσματικότητα να διευρύνουν το γενικότερο τουριστικό προϊόν και να συμβάλλουν σε έναν αναλογικότερο και δικαιότερο καταμερισμό του εθνικού τουριστικού εισοδήματος.
Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού αποτελεί (για την ακρίβεια θα μπορούσε να αποτελέσει) εξαιρετικό αναπτυξιακό πεδίο για τον Δήμο Δελφών και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα αναφερθούμε σε ορισμένες από τις ευκαιρίες που υφίστανται και είναι σε θέση να προωθηθούν, χωρίς διάθεση ιεραρχικής παράθεσής τους.

Αναρριχητικό Πεδίο "Πόρτες"
Δεν θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός. Η περιοχή υπάρχει, δράσεις έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με αξιοσημείωτη επιτυχία, τεχνογνωσία και παρακαταθήκες επίσης υφίστανται. Θυμίζουμε τις ενέργειες του Νίκου Χατζή πριν από ελάχιστα χρόνια. Αλλά και την "προσέγγιση"-παράδειγμα προς αποφυγή που υπήρξε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και ένα περιβόητο ταξίδι "άντλησης τεχνογνωσίας" συν γυναιξί και τέκνοις στην Ιταλία από 16(!) άτομα με το συνεπαγόμενο κόστος και τη μηδενική αποτελεσματικότητα. Ο χώρος στο Σερνικάκι χρειάζεται λίγες και ελάχιστου κόστους παρεμβάσεις. Θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να διεκδικηθεί τουλάχιστον μια εκδήλωση-διοργάνωση κάθε χρόνο σημαντικού βεληνεκούς, που θα προσέλκυε εκατοντάδες φίλους της αναρρίχησης από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως γίνεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην Κάλυμνο, σε συνδυασμό με τη χρήση του χώρου και για μικρότερα events εκπαιδευτικού ή άλλου χαρακτήρα.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Ήδη στον τομέα αυτό κάτι κινείται, καθώς σε σύντομο διάστημα πρόκειται να διοργανωθεί το προπαγκόσμιο στην Άμφισσα. Και εδώ ο χώρος που υφίσταται μπορεί να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση μεγάλων σχετικών εκδηλώσεων, τη στιγμή που υπάρχει το υπερπολύτιμο κεφάλαιο στο χώρο, ο επαναλαμβανόμενα πανελλήνιος πρωταθλητής Γιάννης Ξηρός, με άριστη γνώση του χώρου και με την ανάλογη δικτύωση.

Μηχανοκίνητος αθλητισμός
Πριν από λίγα χρόνια έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας πίστας σε περιοχή κοντά στην Αγία Ευθυμία. Έκτοτε το έργο δεν ολοκληρώθηκε, παρά τις φιλότιμες, από όσο γνωρίζουμε, προσπάθειες της δραστήριας ΛΕ.Μ.ΑΦΩ. (Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Φωκίδας). Η Λέσχη αποτελείται από αρκετά παιδιά της περιοχής με γνώση, μεράκι, επιτυχίες και σημαντικές διακρίσεις στα πρωταθλήματα των μηχανών enduro. Τη χρονιά που "τρέχει" αποπειράθηκε να διοργανώσει δύο αγώνες, εκ των οποίων ο ένας του πανελληνίου πρωταθλήματος, με πρόθεση ξενοδοχειακής κράτησης 200 ατόμων στην περιοχή. Η διοργάνωση αμφοτέρων των αγώνων, ωστόσο, είχε ατυχή κατάληξη για λόγους που έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του Amfissaface.
Γνωρίζουμε την πρόθεση και τη διάθεση των ανθρώπων της Λέσχης να καταφέρουν στο μέλλον να καθιερώσουν σε μόνιμη βάση τη διοργάνωση αγώνων μεγάλης εμβέλειας. Με την ολοκλήρωση της πίστας και με σύντονες προσπάθειες η προοπτική αυτή έχει κάθε πιθανότητα να γίνει πράξη, φέρνοντας εκατοντάδες αθλητές και θεατές στην περιοχή κάθε χρόνο, διαφημίζοντάς την με τον καλύτερο τρόπο. Με βιωματικότητα, καθώς πολλοί από όσους επισκέπτονται την περιοχή από ειδική αφορμή είναι άκρως πιθανό να ξαναέρθουν για καλύτερη επαφή με τα επισκέψιμα στοιχεία του τόπου.

Ράλλυ Ακρόπολις
Το γνωρίζουν πολύ καλά άπαντες και όχι μόνον όσοι στενά ασχολούνται με το WRC. Ακρόπολις χωρίς Καρούτες είναι αγώνας... ντεκαφεϊνέ! Και όλοι στην περιοχή έχουμε ισχυρές παραστάσεις από τη μαζική προσέλευση κοινού στον αγώνα αυτόν κατά το παρελθόν. Στη Λαμία, με μπροστάρη το Δ.Σ. της ΠΕΛ (Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας) έχουν από καιρό ξεκινήσει ενέργειες και επαφές με την ΕΛΠΑ για τη μονιμοποίηση του συγκεκριμένου αγώνα στη Φθιώτιδα, θέμα που έχουμε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα αυτή. Και στην προσπάθειά τους έχουν την έμπρακτη στήριξη του νέου Δημάρχου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη. Κατά την κρίση μας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας να επαναδιεκδικήσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση ο Δήμος Δελφών, αφού, επιπρόσθετα, οι ειδικές διαδρομές της περιοχής είναι κατά τεκμήριο οι καταλληλότερες. Ίσως και σε συνεργασία με τον όμορο δήμο της Λαμίας. Πρόσφατα ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος τόνισε δημοσίως, σε Συμβούλιο του Δήμου, ότι ήδη αναπτύσσει και θα αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τον Ν. Σταυρογιάννη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οπότε; Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν...

Ναυταθλητικές εκδηλώσεις
Ήδη υφίστανται ορισμένες. Πρόκειται για τα "Πύθια" και τα Optimist που διεξάγονται στην Ιτέα κάθε καλοκαίρι. Κατά το παρελθόν προκάλεσαν ενστάσεις για το αν η διάθεση κονδυλίων για τη διοργάνωσή τους αποτελεί προτεραιότητα, συνυπολογιζόμενης και της οικονομικής συγκυρίας. Συζητήσιμη άποψη, ιδίως όταν τέτοιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται χύδην και χωρίς την ένταξή τους σε ένα ολιστικό σχετικό αναπτυξιακό project. Το κρίσιμο, εν τούτοις, είναι να ενσωματωθούν οι εκδηλώσεις (και) αυτές σε ένα συνολικότερο πλάνο δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού απλωμένου στο εύρος όλου του χρόνου, με την κατάλληλη πρόνοια ισόρροπης χρηματοδότησής τους από τον δημοτικό προϋπολογισμό και την προσέλκυση των αναγκαίων χορηγών.

Συμπέρασμα
Αναφέραμε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες, για τις οποίες η περιοχή του Δήμου Δελφών διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα να αναπτύξει. Πρόκειται για κρίκους μιας συνολικής αλυσίδας που απαντά, στο μέτρο που της αναλογεί, σε μια αναδιάταξη του αναπτυξιακού μοντέλου στον δήμο, ειδικά σε εποχές που τέτοιοι και ανάλογοι προβληματισμοί εξυφαίνονται παντού και όταν, ακόμα ειδικότερα, στην περιοχή απουσιάζει δραματικά η πολυτέλεια παράκαμψης όποιας προοπτικής μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της προόδου της. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια μορφή τουρισμού που, πέρα από τα προφανή και εύκολα συνειδητοποιήσιμα πρωτοβάθμια οφέλη, εγγυάται και την καλύτερη μορφή διαφήμισης για την επαναπροσέλκυσή τους στην κατεύθυνση της ολικότερης καθιέρωσης της ευρύτερης περιοχής ως σημαντικού τουριστικού προορισμού. Απλά, γιατί πολλοί από όσους θα έρθουν για ένα διήμερο με αφορμή μια εκδήλωση-δραστηριότητα από αυτές που περιγράψαμε νωρίτερα, θα επανακάμψουν για να γνωρίσουν καλύτερα και βαθύτερα τις ποικίλες ομορφιές αυτού του τόπου.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα concept που είναι σε θέση να εγγυηθεί την έλευση κάποιων χιλιάδων επισκεπτών συνολικά σε ετήσια βάση. Τέλος, η αξία της επένδυσης σε αυτή τη μορφή τουρισμού θα αποσκοπεί, πέρα από την αναπτυξιακή προοπτική, και στη δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή, είτε έλκοντας κατοίκους της σε κάποιες από αυτές ή άλλες δραστηριότητες είτε με την ύπαρξη σημαντικών events κάθε άλλο παρά αμελητέου κοινωνικού κεφαλαίου για τον τόπο σε μικρά χρονικά διαστήματα όλο το έτος. Και ας μη λησμονεί κανείς και τις επιτυχίες και τις πανελλήνιες πρωτιές που αυτή επιδεικνύει χρόνια τώρα σε πολλούς τομείς, είτε, παραδειγματικά, αυτές του Ορειβατικού Άμφισσας, του σκακιστικού συλλόγου, του στίβου και πολλών άλλων τέτοιων εκφάνσεων...

 Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας
amfissaface

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλες αναξιοποιητες προοπτικες εχει ο Δημος (οπως ενα Πανεπιστημιακο πολιτιστικο-αρχαιολογικο τμημα, τουριστικη αξιοποιηση χωριων και Ιτεας με αξιολογες μικρες τουριστικες μοναδες, αξιοποιηση σε επιπεδο εξωτερικου του ελαιοκαμπου με ποιοτικα προιοντα σε ποιοτικες συσκευασιες, κλπ) Το ξερουν ολοι εκτος απο το Δημο Δελφων!