Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βόμβα για το Μνημόνιο


Συγκλονιστικά στοιχεία για τον τρόπο και τις συνθήκες που εκτοξεύτηκε σε ύψη-ρεκόρ το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη μέθοδο με την οποία φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να υπαχθεί η χώρα στη διεθνή κηδεμονία, περιέχει ο συλλογικός τόμος «Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010, από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Τον συλλογικό αυτόν τόμο, την επιμέλεια του οποίου έχουν οι καθηγητές Σπυρίδων Ρουκανάς και Παντελής Σκλιάς, έγραψαν πρωτοβάθμιοι καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι -ακολουθώντας μια αυστηρά τεχνοκρατική προσέγγιση- καταλήγουν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν σε κρίση την ελληνική οικονομία.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», βασιζόμενη στις στεγνές από οιαδήποτε υποψία πολιτικής αξιολόγησης αναλύσεις των καθηγητών οικονομολόγων που εκπόνησαν το σύγγραμμα, το πολιτικό έγκλημα της αύξησης του δημόσιου χρέους αλλά και η υπαγωγή της χώρας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο συντελέστηκε σε τρεις φάσεις:
  • Στην πρώτη φάση «κουκουλώθηκε» το χρέος-ρεκόρ με το περίφημο swap της Goldman Sachs, το οποίο η Ελλάδα θα εξοφλεί μέχρι το 2037!
  • Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009 κλήθηκε να πληρώσει από τον Προϋπολογισμό σχεδόν διπλάσιους τόκους και τοκοχρεολύσια συγκριτικά με όσα πλήρωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα, μάλιστα, καταρρίπτει με στοιχεία ξένων ερευνητικών οργανισμών ότι την περίοδο αυτή αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου ξέφυγαν οι δημόσιες δαπάνες που διαμορφώνουν το έλλειμμα. Συγκριτική παρουσίαση των ελλειμμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση, μάλιστα, καταδεικνύει ότι τα δημόσια οικονομικά μας επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο από αυτά άλλων χωρών.
  • Στην τρίτη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 αναθεώρησε επί τα χείρω εσκεμμένα έλλειμμα και χρέος, προκειμένου να προκαλέσει την επέμβαση των διεθνών πιστωτών. Πρόκεται για το διπλό «φούσκωμα» του ελλείματος του 2009 κατά 4,23 δισ. ευρώ και του δημόσιου χρέους της ίδιας χρονιάς κατά 27,5 δισ. ευρώ (σύνολο 31,7 δισ. αθροιστικά), που οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και την κατάντησε αποικία χρέους.
Τα πέντε κόλπα με τα το έλλειμμα 2009 διογκώθηκε... Εως το 2037 η αποπληρωμή του αμαρτωλού swap Σημίτη!

3 σχόλια:

Τεχνοκράτης Οικονομικός Σύμβουλος Ανάπτυξης είπε...

Η εξεταστική για το μνημόνιο δεν ευνοεί κανέναν, αλλά αντίθετα θα αναστατώσει την πολιτική ζωή του τόπου, γι' αυτό και δεν πρέπει να προχωρήσει.

Π.Μ. είπε...

Σώωωπα, βρε Τεχνοκράτη Οικονομικέ Σύμβουλε Ανάπτυξης! Σώωωωπα...

Ανώνυμος είπε...

Ωραιος Τεχνοκρατης Οικονομικος Συμβουλος Αναπτυξης , αυτο που προτεινεις στην καθομιλουμενη λεγεται κυριε Τεχνοκρατη "ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ". Οτι φαγανε φαγανε , οσο μας χρεωσανε μας χρεωσανε και ο Σημιτης και ο Τζεφρι και να μην μιλαμε , απλα να πληρωνουμε μονο. Μηπως εισαι Πρασσινοφρουρος καραβαμμενος και δεν μας το λες για να σου ζηταμε και Οικονομικες Συμβουλες ??? ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΞΕ , ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ , ΠΙΣΣΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΚΑΒΑΛΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΟΜΟΚΟ ΜΕΡΙΑ !!!