Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ποιο ρόφημα επιμηκύνει τη ζωή και ποιο τη μειώνει;

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε περήφανοι επειδή επιλέξατε καφέ, αντί για μια παγωμένοι μπύρα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, ενώ το αλκοόλ μπορεί να την αυξήσει.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έδειξαν ότι η καφεΐνη μειώνει τα τελομερή, ενώ το αλκοόλ τα επιμηκύνει. Τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα του DNA των κυττάρων και το μήκους τους αποτελεί δείκτη μακροζωίας.
Ακριβώς όπως οι πλαστικές άκρες των κορδονιών των παπουτσιών αποτρέπουν το ξέφτισμα τους, έτσι και τα τελομερή των χρωμοσωμάτων κρατούν σταθερά τα κύτταρα και αποτρέπουν τη φθορά τους.
Τα τελομερή μικραίνουν όταν ένα άτομο μεγαλώνει, ενώ κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα χρωμοσώματα αντιγράφονται στο νέο κύτταρο με ελαφρώς μικρότερα τελομερή. Όταν τα τελομερή γίνονται πολύ μικρά, το κύτταρο πεθαίνει.
Τα μικρότερα τελομερή σχετίζονται με κακή υγεία και αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

« Για πρώτη φορά έχουμε εντοπίσει κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μεταβάλλουν το μήκος των τελομερών και έχουμε δείξει πώς το κάνουν», είπε ο καθηγητής Martin Kupiec. «Όσα μάθαμε μπορεί μια μέρα να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών του ανθρώπου», συνέχισε
Οι ερευνητές λένε ότι ακόμη και ένας espresso περιέχει αρκετή καφεΐνη ώστε να επηρεάζει το μήκος των τελομερών μήκος.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: