Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Φορολογικό μπόνους σε όσους πληρώνουν μόνο με πιστωτική κάρτα


Φορολογικό μπόνους σε όσους πληρώνουν στις συναλλαγές τους περισσότερο μέσω πιστωτικής κάρτας σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχέδιο θα βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με λογαριασμό καταθέσεων.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους φορολογούμενους θα δίνονται ισχυρά κίνητρα, όπως κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή.
 
Το μέτρο θα έχει μεγάλη αξία σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι γιατροί.
 
Αυτοί και άλλοι επαγγελματίες βέβαια θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, για να πληρώνονται με κάρτες. Στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση των POS. Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πληρώνονται μέσω τραπεζών.
 
Αυτοί θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 25 λεπτά. Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει, τη δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία. Στον πρώτο θα μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής, στον δεύτερο θα μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ.
 
Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό, από τον δεύτερο θα μπορεί να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.


Πηγή:www.reporter.gr

1 σχόλιο:

Τεχνοκράτης Οικονομικός Σύμβουλος Ανάπτυξης είπε...

Η πρόταση ως ένα βαθμό είναι καλή αλλά τα αίτια του προβλήματος είναι περίπλοκα: Τί γίνεται με τους δημοσίους ή και ιδιωτικούς υπαλλήλους που κάνουν επιπλέον δουλειές και έχουν εισπράξεις με τα λεγόμενα μαύρα χρήματα; Μην μου πείτε ότι κατηγορώ αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων, γιατί όλοι μας έχουμε στον κύκλο μας ανθρώπους των κατηγοριών αυτών που δουλεύουν με μαύρα.

Και ακόμα χειρότερα... υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους αγροκτηνοτρόφους που πωλούν τα προϊόντα τους επίσης με μαύρα σε ιδιώτες (φίλους, συγγενείς, κτλ.) ενώ απαγορεύεται δίχως αποδείξεις λιανικής πώλησης;