Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Άνοιξαν οι συζητήσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων

Στα σκαριά νέος Καλλικράτης;

Επί τάπητος ενδέχεται να μπει και πάλι ο διοικητικός χάρτης της χώρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )




Την όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη.

Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τις δηλώσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ωστόσο, υπάρχουν και αιρετοί που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εάν ανοίξει το θέμα της χωροταξίας.

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι' αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο Amfissaface το κείμενο αυτό έχει και "τσόντα" : Στη Φωκίδα οι περισσότεροι προβληματισμοί αφορούν στον Δήμο Δωρίδας. Και αυτό για δύο λόγους. Εν πρώτοις, γιατί η μορφολογία της περιοχής δημιουργεί ζητήματα συντονισμού και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Παράλληλα, ορισμένοι κάτοικοι, ιδίως του παραλιακού τμήματος και ειδικότερα του πρώην Δήμου Ευπαλίου, θεωρούν δικαιότερο για αυτούς και αποτελεσματικότερο να συμπεριληφθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω της εγγύτητας με την Πάτρα, θεωρώντας αλυσιτελές και προβληματικό να υπάγονται σε Περιφέρεια της οποίας η έδρα βρίσκεται στη Λαμία.
(http://amfissaface.gr/31-protoselido/3182-2015-03-10-15-58-43.html)
Σώνει και καλά εκεί στην Άμφισσα θέλουν να πλήρώνουν άλλοι τα σπασμένα τους με τον εκτρωματικό δήμο Δελφών στον οποίο δε βλέπουν κανένα πρόβλημα

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΛΑΞΙΔΙ-ΔΕΛΦΟΙ-ΙΤΕΑ-ΔΕΣΦΙΝΑ--
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ---