Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η σημερινή έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η ίδια εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Σύμφωνα με το δελτίο του Mega και τον Χρήστο Τσιγουρή, δεν θα επισκέπτονται υπουργεία για να ελέγχουν υπηρεσιακούς φορείς ή να συζητούν με υπουργούς οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα στοιχεία που αιτούνται για να πληροφορηθούν θα τους προσκομίζονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα επιλεγεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο χρόνος έλευσής τους, το είδος των στοιχείων που θα ζητούνται αλλά και το ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναμειγνύονται θα είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται “Brussels Group”.

Συνεπώς η Ελλάδα θα συμμετέχει στην απόφαση αυτή. Πρόκειται εκτιμάται για την εύρεση μιας “χρυσής τομής” καθώς από τη μια υπήρχε η πίεση να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και από την άλλη η Ελλάδα δεν ήθελα να μπει σε ένα σκηνικό προηγούμενων χρόνων.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ το τελευταίο 24ωρο, υποστηρικτική ήταν η στάση της γαλλικής πλευράς.