Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... Ονοματοδοσία οδών και πλατειών - Από αναγνώστη

ΑΜΦΙΣΣΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ονοματοδοσία οδών και πλατειών

Όσο κουραστικό και ψυχαναγκαστικό βρίσκω στο να ονομάζετε η μισή Ελλάδα Γιώργος , Γιάννης και Μαρία άλλο τόσο βρίσκω και την ιδέα να βαπτίζουμε τους δρόμους με ευεργέτες, ήρωες του ’21 ή της Αντίστασης ή ακόμα καλύτερα με ονόματα αποθανόντων τέως Δημάρχων (που έχουν τιμηθεί ήδη και με την ονομασία ολόκληρου κλειστού γηπέδου στο παρελθόν )
Δεν λέω πως δεν θα έχουμε αιώνια ευγνωμοσύνη σε όλους τους παραπάνω, απλά ο τρόπος για να τους τιμήσουμε δεν νομίζω πως πρέπει ακόμα , μετά από εκατό χρόνια , να είναι μία μπλε ταμπέλα με άσπρα γράμματα στην γωνία ενός κτιρίου.

Καλό είναι να πρωτοτυπούμε που και που αλλά και να ξεφεύγουμε και από νοοτροπίες βλαχοδημάρχων _ έτσι τα βρήκαμε έτσι τα συνεχίζουμε_
Μύρκας
 
ΥΓ.  Γνωρίζετε πως οδός με το όνομα Μηλιώνη υπάρχει ΜΟΝΟ στο Κολωνάκι (ο γνωστός πεζόδρομος) στην Άρτα , στην Πάτρα και φυσικά στην Ιτέα ?
Eπι Μανδρέκα υπήρχε αίτημα να μετονομαστεί στο όνομα ενός τοπικού ευεργέτη ( με αντάλλαγμα καινούργιο ρολόι στο καμπαναριό της εκκλησίας) ευτυχώς δεν προχώρησε…
Η Ποτιδάνεια Φωκίδας ήταν η πατρίδα του ονομαστού αρματολού του18ου αιώνα Χρήστου Μηλιώνη που έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή του Βάλτου.
Απόσπασμα από το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στο Χρήστο Μηλιώνη όπως το παρουσιάζει ο Κ. Σάθας στο Χρονικό του Γαλαξειδίου:
Τρία πουλάκια κάθονται στην ράχη στο λημέρι.
Τόνα τηράει τον Αλμυρό, τ' άλλο κατά τον Βάλτο,
Τό τρίτο το καλλίτερο μυριολογάει και λέγει.
Κύριε μου, τι να γίνηκεν ο Χρήστος ο Μηλιώνης;
Μηδέ στο Βάλτο ΄φάνηκε, μηδέ στην κρύα βρύσι.
Μας είπαν πέρα πέρασε κ' εμβήκε μες την Άρτα,
Κ' επήρε σκλάβο τον κατή, μαζί με δυο αγάδες....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μύρκας....ασχολείσου με το Κολωνάκι(πιες και το καφεδάκι σου στο Ελληνικόν ή στο da capo) και άφησε ήσυχους τους "οπισθοδρομικούς" εδώ στην Άμφισσα....Μάλλον "μ(ο)ύρκας" μου φαίνεσαι και γραφικός αβανταδόρος...

Ανώνυμος είπε...

O μύρκας απ΄΄οσο φαντάζομαι και οι χιλιάδες περι αυτού δεν εχουν κανένα μα κανένα πρόβλημα με την Αμφισσα και τους φίλους μας εκεί..
Κάποιες μετρημένες στα δάχτυλα ομως εξ Αμφίσσης προερχόμενες πολιτικοαυτοδιοικητικές διάνοιες είχαν.... ''ανησυχία'' πριν 5 χρόνια με την Ιτέα αλλα και Δελφούς,Γαλαξίδι κλπ.Αυτοί να δείς τι αβανταδόροι της καταστροφής της περιοχής έγιναν.

ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. είπε...

ΚΥΡΙΕ ΜΥΚΡΚΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.