Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ιστορικό χαμηλό για τα επιτόκια των καταθέσεων


Ιστορικό χαμηλό για τα επιτόκια των καταθέσεων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των καταθέσεων τον Ιανουάριο. 
Για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο, το μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών διαμορφώθηκε στο 1,80% από 1,82% ένα μήνα νωρίτερα. Η διαφορά είναι μικρή αλλά συμβολική, καθώς πρόκειται για νέο ιστορικό χαμηλό που καταγράφεται από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ουσιαστικά, τους τελευταίους τρεις μήνες, και παρά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένουν στο ναδίρ. Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, μια και οι τραπεζίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν τον πήχη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή αύξηση, αυτή δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά των καταθετών. «Οι καταθέσεις θα παραμένουν εκτός όσο υπάρχει ο φόβος για μία νέα αντιπαράθεση με τους δανειστές» αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα της υπάρχουσας κατάστασης. 

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «πλέον η κατάσταση δεν αλλάζει αν ανεβάσουμε το επιτόκιο κατά 0,2 ή 0,3». Έτσι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση, εν μία νυκτί, τα επιτόκια να εκτιναχθούν στο 4% ή στο 5%, οι τράπεζες επιλέγουν να αφήσουν το κόστος του χρήματος στα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο.  

Έτσι, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σε αυτή τη φάση και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην αγορά τους ερχόμενους μήνες. Επιδίωξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πάντως είναι –με δεδομένο ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση στο ζήτημα των εκροών- η μέση απόδοση να πέσει στα επίπεδα του 1,50% μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: