Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Χαρδούβελης: Υπογραφή της παράτασης σημαίνει υπογραφή του μνημονίου



Τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και αυτή που δεν πρόλαβε να τελειώσει ο ίδιος, σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Για τα όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως «γίνονταν διαπραγμάτευση αλλά όχι με το φακό της δημοσιότητας. Είχαμε έντονες διαμάχες, κριτική, δεν το βγάλαμε ποτέ προς τα έξω. Ούτε χρειάστηκε να ειπωθούν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει».
Σε ό,τι αφορά στο περίφημο email ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «το e-mail Χαρδούβελη δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με αυτό που έγινε με το e-mail Βαρουφάκη διότι αυτό είναι το ξεκίνημα και το e-mail Χαρδούβελη ήταν ο τέλος της διαδρομής. Είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση, ξαναξεκινά εκεί που το είχαμε κλείσει εμείς».
Σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη και της νέας κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός τόνισε πως «τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έχεις υπογράψει και το μνημόνιο», ενώ υποστήριξε ότι «ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τί εμπεριέχει το μνημόνιο είναι για να ακουστεί δυνατά, θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσουν ορισμένες χώρες να μπορούν το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης σχολίασε και όσα συνέβησαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «είχε πια φανεί ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο». Και σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών οι επιλογές ήταν τρεις: Ο ένας μήνας, οι τρεις μήνες και οι έξι μήνες.
«Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ήταν οι τρεις μήνες, "διότι ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν τεράστιες ιδιαίτερα τον Μάρτιο", όμως αντέδρασε ο Φινλανδός για καθαρά προεκλογικούς λόγους της χώρας», είπε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε: «Όταν τους είπα κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο, η αίθουσα πάγωσε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: