Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Θα φτάσει στα άκρα το ζήτημα ο Δήμος Δελφών: Μείζον πολιτικό θέμα η απόφαση της Αποκεντρωμένης για της Ιχθυοκαλλιέργειες στη Δεσφίνα


«Μείζον πολιτικό θέμα» χαρακτηρίστηκε τόσο από το Δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο όσο και από την μειοψηφία, η θετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την επέκταση μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στη Δεσφίνα, παρότι και το Τοπικό αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, ύστερα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο» κ. Παναγιώτης Μέγκος.
Όπως ο ίδιος τόνισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε στην αδειοδότηση της επέκτασης παρότι δεν είχε καν αποφανθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ υπήρχαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τοπική Κοινότητα Δεσφίνας και τους τοπικούς φορείς.
 
Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντας το Σώμα, επεσήμανε πως δύο μέρες πριν υποβάλλει την παραίτησή της η κα Γερακούδη παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που είχε λάβει από το Δήμο Δελφών και παρότι εκκρεμούσε η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας προχώρησε στην υπογραφή της επέκτασης. Ο ίδιος τόνισε πως μετά από αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όπου αποφασίστηκε να ανατεθεί η υπόθεση σε δικηγόρο και να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες Διοικητικές Διαδικασίες για να προσβληθεί η απόφαση. Μάλιστα ο Δήμος προτίθεται να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να αρθεί προσωρινά η καταστροφική αυτή απόφαση για την Δημοτική Ενότητα Δεσφίνας.
 
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μέγκος υποστήριξε πως υπάρχουν Διοικητικές ευθύνες στην Περιφέρεια από τη στιγμή που παρακάμφθηκε και αγνοήθηκε η βούληση της τοπικής κοινωνίας λόγω μη έγκαιρης συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού ουσιαστικά ακυρώθηκε μία ολόκληρη διαδικασία. «Πρέπει να δούμε ως Δήμος πως θα χειριζόμαστε ανάλογα θέματα γιατί όλο συζητάμε αλλά αποτέλεσμα μηδέν», τόνισε ο κ. Μέγκος.
 
Απαντώντας ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως κακώς ο νομοθέτης έδωσε την αρμοδιότητα των αδειών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι στις αιρετές Περιφέρειες, υποστηρίζοντας και ο ίδιος ότι πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα, αφού για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε ισχυρότατη απόφαση όχι μόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο, αλλά από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Δεσφίνας. «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Είμαστε υπέρ στις ιχθυοκαλλιέργειες όταν αυτές χωροθετούνται σε περιοχές που συνάδουν με τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη περιοχή της Δεσφίνας έχει χαρακτηρισθεί οικιστική και τουριστική, έχει προοπτικές για ανάπτυξη. Έχουμε πολύ χώρο να διεκδικήσουμε να αρθεί η απόφαση και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Δήμαρχος.
 
Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στην επόμενη συνεδρίαση ενώ υποστήριξε πως πρέπει να αναλυθούν απαραίτητα οι λόγοι που έγραψε η Περιφέρεια στα παλιά της παπούτσια το Δήμο και τις αποφάσεις του.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ, ΝΟΜΙΖΩ..
ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ..ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ ???