Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Γιουνκέρ: «Ηρθε η ώρα για συνεργασία»




Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς σοβαρά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στην ανεργία των νέων.
Στην συνάντηση συμφωνήθηκε ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Ακόμα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:
- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)
- Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)
- την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)
- Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)
Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
«Ώρα για συνεργασία»
Στις δηλώσεις που έκαναν πριν την συνάντησή τους, ο κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε ότι παρ' όλο που θέλει να βοηθήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ο βασικός παίκτης καθώς όπως έχει τονίσει στο παρελθόν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup. O κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι ως προς τις διαπραγματεύσεις δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος τις τελευταίες μέρες.
«Η Κομισιόν πάντα θέλει να έχει βοηθητικό ρόλο, αν και δεν είναι μείζων παίκτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει επιτυχία στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων...»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, είπε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, ήρθε η ώρα για συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος «γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας», ενώ σχολίασε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά».
Η συνάντηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του τύπου. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, είδε και τον Μανώλη Γλέζο με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι ειπώθηκε.
Τα είπε και με Σχοινά ο Γιουνκέρ
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε για περίπου δύο ώρες μία εποικοδομητική συνάντηση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο άντρες συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία για καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για αυτό τον λόγο αποφάσισαν την δημιουργία ενός ελληνικού Task Force που θα είναι σε επικοινωνία με την ομάδα δράσης Task Force που υπάρχει ήδη στην Αθήνα και δείχνει τεχνική καθοδήγηση στα ελληνικά υπουργεία. Από την πλευρά της Κομισιόν ο άνθρωπος που θα αναλάβει αυτή την δράση θα είναι ο αντιπρόεδρος υπεύθυνος για το Ευρώ κ. Ντομπρόβσκις ενώ αναμένεται ένας ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος να αναλάβει την συγκρότηση του ελληνικού Task Force- πολύ πιθανόν κάποιος υπουργός.
Έτσι αυτό το ελληνικό Task Force θα έχει ως σκοπό να  κάνει καλύτερη χρήση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι μία καινούργια γραμμή βοήθειας προς την Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είπε  ο κ. Μαργαρίτης και τόνισε ότι χρειάζεται να φανεί αληθινή πρόοδος από την ελληνική πλευρά καθώς υπάρχει πιεστικό πρόγραμμα με την αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: