Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

«Μάχες» για τον λέοντα της Αμφίπολης..



Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης βρέθηκε στο επίκεντρο της 28ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, με αφορμή την ανακοίνωση του γεωλόγου, διευθυντή Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας και μέλους της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής Ευάγγελου Καμπούρογλου, με γνωστούς αρχαιολόγους είτε να συμφωνούν, είτε να διαφωνούν.
Μπορεί το αμφιθέατρο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ να ήταν κατάμεστο το μεσημέρι του Σαββάτου, όμως η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη δεν πήγε έστω και την τελευταία στιγμή, παρά την ανοιχτή πρόσκληση που της απηύθυνε η οργανωτική επιτροπή.

Συμφωνία για τον λόφο
Στην ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Καμπούρογλου υποστήριξε ότι ο λόφος Καστά είναι φυσικός και όχι τύμβος, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, που έχει αναλάβει τη γεωφυσική διασκόπηση στο μνημείο, ο οποίος στη συζήτηση που ακολούθησε σημείωσε πως «οι γεωφυσικές μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου ήταν πράγματι φυσικό». Αλλά και ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της αρχαιολογικής συνάντησης Μιχάλης Τιβέριος ανέφερε ότι «με πείσατε πως ο λόφος ήταν φυσικός».
Παράλληλα, ο κ. Καμπούρογλου -μέλος της τετραμελούς διεπιστημονικής ομάδας, την οποία συμπληρώνουν η Κ. Περιστέρη, ο αρχιτέκτονας Μ. Λεφαντζής και ο μηχανικός Δ. Εγγλέζος- επέμεινε ότι ο λέοντας της Αμφίπολης ουδέποτε ήταν στην κορυφή του λόφου, εξηγώντας ότι το τμήμα της βάσης του μαζί με το λιοντάρι ζυγίζουν περισσότερους από 1.500 τόνους, ενώ τα ιζήματα της κορυφής, τα αμμώδη υλικά και ο ψαμμίτης μόλις και μετά δυσκολίας θα μπορούσαν να σηκώσουν βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων. 
«Αν ο λέων ήταν στην κορυφή, αυτή δεν θα μπορούσε να τον σηκώσει και θα κατέρρεε», είπε και με την άποψή του συμφώνησε η αρχαιολόγος και επί σειρά ετών προϊσταμένη της ΙΗ’ ΕΠΚΑ Καβάλας Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, συνεργάτης του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος πρώτος ανέσκαψε την Αμφίπολη. «Εγώ εξαρχής δεν έχω αποδεχτεί τη θέση του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ότι ο λέων ήταν στην κορυφή», είπε η κ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη και ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία της ανασκαφικής ομάδας «από την πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συνάντηση».
Amphipoli2 «Μάχες» για τον λέοντα της Αμφίπολης 
O Ευάγγελος Καμπούρογλου μέσα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης.
 
Τη διαφωνία του με τη θέση του Ε. Καμπούρογλου εξέφρασε ο Μ. Τιβέριος, λέγοντας ότι «πιστεύω πως το λιοντάρι ήταν στην κορυφή», ενώ επιπλέον δεν πείστηκε και από το τρίτο σημείο της ανακοίνωσης του γεωλόγου, σύμφωνα με το οποίο ο κυβωτιόσχημος τάφος στον τρίτο θάλαμο είναι μεταγενέστερη κατασκευή. Μαζί του συμφώνησε ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί οικοδομικό υλικό μετά την κατασκευή του μνημείου γιατί θα καταστρεφόταν τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου και θα γίνονταν άλλες καταστροφές, κάτι που δεν έχει προκύψει έως τώρα».
Amphipoli3 «Μάχες» για τον λέοντα της ΑμφίποληςΟ Ευ.Καμπούρογλου υποστήριξε ότι ο λόφος Καστά είναι φυσικός και όχι τύμβος και ότι το λιοντάρι της Αμφίπολης ουδέποτε βρισκόταν στην κορυφή του λόφου. Επίσης υποστήριξε ότι ο κιβωτιόσχημος τάφος του τρίτου θαλάμου είναι μεταγενέστερη κατασκευή
Αναφορικά με τον περίβολο ο κ. Καμπούρογλου είπε ότι έγινε για να προστατεύσει το μνημείο από την κατάρρευση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από το Νοέμβριο του 2013 έχουν αρχίσει επιχωματώσεις «που αν συνεχιστούν στο τέλος θα γίνει τεχνητός ο λόφος, θα γίνει τύμβος», ενώ τόνισε ότι οι επιχωματώσεις στο εσωτερικό είναι τεχνητές και μόνο στα ανώτερα σημεία οφείλονται σε είσοδο του χώματος από ρωγμές.
Σε συνέντευξή του χθες ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής επέμεινε ότι ο λέων ήταν στην κορυφή του λόφου, πρόσθεσε ότι έχουν βρεθεί κομμάτια του λιονταριού και έχουν αποκατασταθεί και αποκάλυψε ότι στη στέψη του κατώτερου τμήματος του βάθρου, κάτω από το γείσο, υπήρχε μία διακοσμητική ζώνη με γλυπτά που παραπέμπει σε στρατιωτική εικονογραφία. Στην ανακοίνωση που έκανε αμέσως μετά ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεωφυσικών διασκοπήσεων και ειδικά για τον λόφο Καστά ανέφερε ότι σε έναν χρόνο θα είναι σε θέση να δώσει στοιχεία της μελέτης, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η έρευνα έχει σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
«Αν ο λέων ήταν στην κορυφή, αυτή δεν θα μπορούσε να τον σηκώσει και θα κατέρρεε», είπε ο γεωλόγος, διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής, Ευάγγελος Καμπούρογλου


ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ,Eθνος




Δεν υπάρχουν σχόλια: