Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Χρήσιμες πληροφορίες ..Τι γνωρίζετε για τον Dow Jones, τον Nikkei ή τον DAX;


Τι γνωρίζετε για τον Dow Jones, τον Nikkei ή τον DAX;

Διαβάζουμε καθημερινά στον οικονομικό τύπο για την πορεία του δείκτη Dow Jones και του Nasdaq, τις προοπτικές του Nikkei στο Τόκιο ή τα νέα υψηλά του DAX στη Φρανκφούρτη. 
Τι είναι όμως ένας δείκτης τιμών και από που προκύπτουν όλες αυτές οι ονομασίες και τα ακρωνύμια; Πόσο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών; To MoneyGuru.gr έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και δίνει απαντήσεις σε αρκετά από τα ερωτήματά σας.

Ο γνωστός σε όλους Dow 
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και σημαντικό χρηματιστηριακό δείκτη παγκοσμίως και το πλήρες του όνομα είναι Dow Jones Industrial Average (DJIA). Ιδιοκτήτης του δείκτη είναι η εταιρεία Dow Jones Corporation, η οποία δημιουργήθηκε (όπως και ο δείκτης), από τον Charles Dow, ιδρυτή της εταιρείας. Συνεισφορά στο δείκτη είχε και ο στατιστικολόγος Edward Jones, τότε συνεργάτης του Dow, ο οποίος συνεισέφερε τις γνώσεις του και βέβαια το όνομά του. Παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών 30 εταιρειών τις οποίες επιλέγουν οι συντάκτες της Wall Street Journal και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο γνωστές παγκοσμίως εταιρειώς, κυρίως του βιομηχανικού κλάδου.
Ο Dow Jones διαφοροποιεί τη βαρύτητα της κάθε μετοχής στο δείκτη, ανάλογα με την ονομαστική της αξία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που δεν έχουν κάνει split στις μετοχές τους έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πορεία του δείκτη. 
Για πρώτη φορά ο δείκτης Dow Jones υπολογίστηκε το Μάιο του 1896 και έκτοτε αποτελεί στοιχείο αναφοράς στις χρηματαγορές, αλλά και στην πολιτική οικονομία, σε όλο τον κόσμο. 

Ο Nikkei του Τόκιο 
Ο δείκτης Nikkei που αποτελεί το σημαντικότερο στο χρηματιστήριο του Τόκιο υπήρξε για πολλά χρόνια συνώνυμος της πορείας της ασιατικής οικονομίας. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν αναδυθεί και άλλοι δείκτες εξίσου σημαντικοί (όπως λ.χ. ο δείκτης SHCOMP από το χρηματιστήριο της Σανγκάης ή ο δείκτης Topix επίσης του Τόκιο), ωστόσο ακόμα αποτελεί βασική αναφορά για όσους ασχολούνται με τα οικονομικά και πολλοί τον αποκαλούν Dow Jones της Ασίας
Ο υπολογισμός του δείκτη ξεκίνησε το 1950 και παίρνει το όνομά του από την εφημερίδα Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) που τον διαχειρίζεται. Η πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε ο δείκτης καταγράφηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1989, στις 38.957,44. Σήμερα, η τιμή του είναι πέριξ των 7.000 και 8.000 μονάδων, σχεδόν 80% κάτω από την τιμή εκείνη. Στον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη οι τιμές και η στάθμιση 225 ιαπωνικών μετοχών. 
Παραδόξως, στην ιαπωνική γλώσσα η λέξη Nikkei σημαίνει επίσης του Ιάπωνες μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και όσους από αυτούς επιστρέφουν στην Ιαπωνία. 

Ο δείκτης των Financial Times του Λονδίνου
Ο δείκτης FTSE 100 λαμβάνει υπόψη τις τιμές των μετοχών των 100 μεγαλύτερων εταιρειών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange - LSE). Το όνομά του παραμένει αυτό από την εποχή που ο δείκτης ήταν κοινή ιδιοκτησία (50/50) των Financial Times και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), και αποτελείται από τα αρχικά γράμματα και των δύο (FTSE - FT, LSE - SE). Πλέον ανήκει σε ποσοστό 100% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως και δεκάδες άλλοι αντίστοιχοι δείκτες (π.χ. FTSE 250, FTSE SmallCap κ.α.). 
Ξεκίνησε να υπολογίζεται στις 3 Ιανουαρίου του 1984 με τιμή βάσης τις 1.000 μονάδες και μέσα στα χρόνια οι εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη έχουν αλλάξει ριζικά. Μεταξύ τους, οι traders του Λονδίνου τον αποκαλούν χαϊδευτικά "footsie", ...λέξη που παραπέμπει σε χάιδεμα των ποδιών κάτω από το τραπέζι. 


Οι δείκτες CAC 40 στο Παρίσι και DAX στη Φρανκφούρτη
Ο δείκτης CAC 40 (Cotation Assistée en Continu - η ονομασία του συστήματος μηχανοργάνωσης του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι) αποτελεί το βασικό δείκτη του Euronext Paris (γνωστού στο παρελθόν ως Paris Bourse). Υπολογίζεται με βάση την τιμή και τη στάθμιση των 40 σημαντικότερων μετοχών στο Παρίσι. Η αρχική τιμή βάσης των 1.000 μονάδων ορίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1987, η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 2000 και σήμερα κινείται πέριξ των 4.500 μονάδων (σχεδόν 40% κάτω από εκείνο το υψηλό). 
Αντίστοιχα, ο δείκτης DAX (Deutscher Aktienindex) υπολογίζεται με βάση τις τιμές των 30 μεγαλύτρτων από πλευράς κεφαλαιοποίησης γερμανικών blue chips του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (Deutsche Börse). Η τιμή βάσης του DAX ορίστηκε στις 1.000 μονάδες στις 30 Δεκεμβρίου του 1987 και σήμερα κινείται άνω των 10.000 μονάδων. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας NASDAQ 
Το χρηματιστήριο του NASDAQ έγινε ιδιαίτερα γνωστό την περίοδο της ανόδου (και κατακρήμνισης) των dot-com εταιρειών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η διαπραγμάτευση των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες εκεί γίνεται στην Time Square της Νέας Υόρκης, και όχι στη Wall Street. Το 1971 που ξεκίνησε τη λειτουργία του αποτέλεσε το πρώτο ηλεκτρονικό χρηματιστήριο και το πρώτο χρηματιστήριο που επέτρεψε της online αγοραπωλησίες. Εισηγμένες στο Nasdaq είναι πάνω από 3.800 εταιρείες. Ο δείκτης NASDAQ υπολογίζεται με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: