Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τσόμσκι: «Εξαιρετικά άγρια» η αντίδραση της EE στον ΣΥΡΙΖΑ «Αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ταξικός πόλεμος»



Ως «εξαιρετικά άγρια» χαρακτήρισε την αντίδραση της Ευρώπης στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμερικανός καθηγητής Γλωσσολογίας, συγγραφέας και διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Democracy Now.

Όπως είπε, «υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι επαρκής, λόγω της σκληρής στάσης των Γερμανών». Ενώ εκτίμησε ότι ανάλογη θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων απέναντι στο Podemos, σε περίπτωση που κερδίσει στις επικείμενες εκλογές της Ισπανίας.

Ο Νόαμ Τσόμσκι επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ταξικός πόλεμος. Είπε πως «σαν οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα σε περιόδους ύφεσης δεν βγάζει κανένα νόημα. Απλά κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Έτσι το ελληνικό χρέος, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, ουσιαστικά ανεβαίνει». 

Στην ίδια εκπομπή μεταδόθηκαν και δηλώσεις του προέδρου του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος σημείωσε ότι «λιτότητα σημαίνει εκδίωξη των ανθρώπων από τα σπίτια τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παύουν να λειτουργούν. Λιτότητα σημαίνει ότι τα δημόσια σχολεία παύουν να έχουν τα μέσα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι χώρες χάνουν την κυριαρχία τους και μετατρέπονται σε αποικίες οικονομικών δυνάμεων, σε αποικία της Γερμανίας. Λιτότητα σημαίνει πιθανώς το τέλος της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας, δεν έχουμε δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να διαχωρίσεις την οικονομία από τη δημοκρατία».


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: