Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΚΤ: Νέα οριακή αύξηση του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο άντλησης επιπλέον 3 δισ. ευρώ από το μηχανισμό


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατά 400 εκατ. ευρώ.
Πλέον το όριο χρηματοδότησης από τον ELA διαμορφώνεται σε 69,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μέσω του εν λόγω εργαλείου έχουν αντλήσει έως σήμερα 66,8 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ο δανεισμός τους από την κεντρική τράπεζα έφτανε τα 65,9 δισ. ευρώ, περί τα 900 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.

Η αύξηση του περιθωρίου χρηματοδότησης από τον ELA κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στο μέτωπο της ρευστότητας.

Βέβαια, μπορεί οι εκροές καταθέσεων από φυσικά πρόσωπα να έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο οι τραπεζικές διοικήσεις βρίσκονται σε επιφυλακή όσο δεν κλείνει μία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Από τη μία πλευρά θέλουν να έχουν περιθώριο αναπλήρωσης τυχόν νέων διαρροών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη να αναπληρώσουν τις καταθέσεις που «σηκώνει» το Δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πάντως, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για τη χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε μία εβδομάδα από σήμερα, καθώς κρίθηκε ότι η ανά δεκαπενθήμερο εξέταση του ζητήματος, που ίσχυε προηγουμένως, δεν επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: