Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Καμμένος θέλει F-15 από τις ΗΠΑ για την ΠΑ - Πότε θα τα ζητήσει



Τι σχέση έχει η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Κύπριο ομολογό του στην Αθήνα και οι δύο επισκέψεις που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας ΥΕΘΑ; Η “περαιτέρω αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κυπρου” για την οποία μίλησε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης χρειάζεται και ιτπάμενα μέσα. Και ο Πάνος Καμμένος έχει στο μυαλό του να θέσει στην αμερικανική πλευρά ένα αίτημα: την αποδέσμευση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-15!

Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των ομογενών για την 25η Μαρτίου. Θα έχει όμως και πολλές “διερευνητικές επαφές” μέσω των οποίων θα προετοιμαστεί η δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 21 Μαίου. Τότε είναι προγραμματισμένο ραντεβού στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του Άστον Κάρτερ, ο οποίος έχει το “παρατσούκλι” …Δρ Τρόμος! Εξαιτίας της εμμονής του με την πιθανή χρήση πυρηνικών κατά των ΗΠΑ!

Ο ΥΕΘΑ δεν θα πάει σ΄ αυτό το ραντεβού με “άδεια χέρια”. Ήδη πέρασε από το ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα επανεργοποίησης των αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion που χρειάζεται το ΠΝ. Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού θα γίνει στην ΕΑΒ. Όμως ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη στην ατζέντα του μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των ελληνικών ΕΔ με μεταχειρισμένο αμερικανικό υλικό. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι ανοιχτές στην “προσφορά” τουλάχιστον 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων CHINOOK και συζητάνε για την “παρχώρηση” 48 ελικοπτέρων Black Hawk. Η Ελλάδα έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν μεταχειρισμένους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS. Ο Καμμένος θα ζητήσει τώρα και μια σειρά μηχανημάτων για να “στήσει” την “χακί ΜΟΜΑ”. Αλλά το μεγάλο κόλπο που θέλει να πετύχει είναι άλλο: να πάρει από τους αμερικανούς τουλάχιστον 24 αεροσκάφη F-15 για να έχει δύο μοίρες απ΄ αυτό τον τύπο αεροσκαφών η ΠΑ. Γιατί τα θέλει ο Καμμένος;

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος -που πλέον θεωρείται παλιό αλλά πάντα αξιόπιστο- ήταν το “φαβορί” για να εξοπλίσει την ελληνική ΠΑ επί κυβέρνησης Σημίτη το 1999. Μέχρι την τελευταία στιγμή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το F-15 ήταν “σίγουρο” για αγορά. Ο θρύλος λέει ότι υπήρξε τουρκική παρέμβαση στην Ουάσινγκτον από τον τότε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Τσαβίκ Μπιρ ,ο οποίος φέρεται να απείλησε με κρίση στο Αιγαίο! Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αεροσκάφος την εποχή εκείνη άλλαζε ισορροπίες και κυρίως “έδενε” αεροπορικά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας -Κύπρου. Το F-15 είναι ένα αεροσκάφος που μπορεί να φέρει πάρα πολλά όπλα αλλά κυρίως έχει πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης. Με λίγα λόγια είναι ένα “επιθετικό αεροσκάφος”.

Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν τουρκικές απειλές ή όχι η κυβέρνηση Σημίτη τότε αποφάσισε την τελευταία στιγμή την αγορά 60 F-16 αφήνοντας στην άκρη το F-15. Πολύ σύντομα άφησε στην άκρη και τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Τώρα ο Καμμένος θέλει να επαναφέρει και τα δύο σε ενέργεια. Οι αμερικανοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την πιθανότητα αποδέσμευσης F-15.Οι Τούρκοι είναι ένα ερώτημα. Οι περισσότερες επιφυλάξεις εκφράζονται από Έλληνες αεροπόρους κι έχουν να κάνουν με το κόστος χρήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Έχουν και οι αμερικανοί αιτήματα

“Αιτήματα” όμως έχουν και οι αμερικανοί . Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ζητά βάση στην Κρήτη για την μεταστάθμευση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αίτημα που είχε τεθεί από το 2013 ,στην επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. Από τότε η απάντηση εκκρεμεί και οι διαπραγματευσεις για το αν θα δώσουμε την Σούδα ή το Καστέλι συνεχίζονται. Πριν μερικές μέρες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία είπε “ναι” στις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά επιθετικά uav’s. Οι αμερικανοί που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη περιοδο με την Άγκυρα ακόμη κι αν στείλουν αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ, ειναι δεδομένο ότι θα θέλουν να έχουν την ασφαλή εναλλακτική λύση της Κρήτης.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: