Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Guardian: Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ελλάδα θα γίνει ο Δούρειος Ιππος της Μόσχας

Τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει να μείνει ικανή να αποπληρώνει τα χρέη της και εντός της Ευρωζώνης διεξάγεται μια επικίνδυνη μικροπολιτική, ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου συνεχίζεται απτόητος, ενώ η σκοτεινή τέχνη της διπλωματίας αναπτύσσεται δίχως σταματημό.


Ο βρετανικός Guardian αναφέρεται ευθέως στο φόβο που έχουν οι ΗΠΑ, αλλά και μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα, όσο δεν έρχεται σε συμφωνία με τους εταίρους της, οδηγείται προς τις αγκάλες της Ρωσίας. Γράφει η Έλενα Σμιθ: «Λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε γνωστό πως θα επισκεφθεί και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 8 Απριλίου και πριν πέσει ο ήλιος στην Αθήνα, ο υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά».

Το ταξίδι της Νούλαντ

Σύμφωνα με το άρθρο, τίποτα από όλα αυτά δεν εντάσσεται στη λογική του τυχαίου. Η Νούλαντ βρέθηκε στην Αθήνα λόγω της έντονης ανησυχίας των ΗΠΑ ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα αρχίζει να δημιουργεί γεοπολιτικούς κινδύνους. Έτσι, αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Αυτομάτως, τούτο θα σήμαινε πως η θέση του ΝΑΤΟ στην περιοχή να μειωνόταν δραματικά και θα προξενούσε μεγαλύτερους κινδύνους αποσταθεροποίησης λόγω και της παρουσίας των φονταμενταλιστών στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να εδραιώσει τους φόβους. Αρκετοί υπουργοί, ακόμη και δημοσίως, δηλώνουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να στρέψει το βλέμμα της προς τη Μόσχα ως στρατηγικό προστάτη, σε περίπτωση που αναγκαστεί να δει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Από την άλλη, η Ρωσία έχει δηλώσει ευχαρίστως θα μελετούσε μια πρόταση της Ελλάδας για βοήθεια – αν και η ίδια δεν έχει λίγα οικονομικά προβλήματα.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πάνου Καμμένου για την ύπαρξη πλάνου Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για τζιχαντιστές που θα προωθηθούν προς το Βερολίνο. Από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς που προβάλλει ολοένα και περισσότερο το γεωστρατηγικό ρόλο της Αθήνας. Οι αναλυτές των ευρωπαϊκών πραγμάτων σημειώνουν ο Τσίπρας προσπαθώντας να αποσπάσεις παραχωρήσεις, παίζει ένα παιχνίδι. Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να κρατάει σκληρή στάση, ενώ οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ περί «Κύπρου», δείχνουν πως τα πράγματα είναι ακόμη τεταμένα. Το ίδιο οριακά, όμως, είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί

Εν μέσω της συγκεκριμένης οξύτητας, η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Ευρώπη βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Γράφει ο Guardian: «Οι διπλωμάτες φοβούνται το απρόβλεπτο. Αλλά σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης κερδοσκοπίας για την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο». Ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, αναφέρει: «Η Ρωσία έχει μεγάλο συμφέρον από την ελληνική κρίση. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα βλάψει το κοινό νόμισμα και θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. Η Ρωσία δεν θέλει μια ενωμένη Ευρώπη γιατί την βλέπει ως μια πιθανή γεωπολιτική απειλή».

Από την μεριά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες φοβούνται τη σκληρή γραμμή των Ευρωπαίων. Τους βλέπουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την τήρηση των όρων της συμφωνίας και λιγότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Τη στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης. Σε περιφερειακό επίπεδο, για τις ΗΠΑ η θέση της Κρήτης, εκεί όπου φιλοξενούνται εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, είναι άκρως σημαντική.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ το έθεσε ευθέως: «Εάν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη της στη Δύση, η επόμενη θα είναι η Τουρκία. Η συμβατική σοφία λέει πως ένα Grexit θα καυτηρίαζε την πλήγη, μόνο που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: