Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Έλληνες που διαπρέπουν στα εξωτερικό :

Ζήνων Μανδραλής: Ο ευρηματικός Ελληνας της Nestlé (πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη).




Ο Ζήνων Μανδραλής είναι διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης της Nestlé Professional στην Ελβετία.
Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;


Καθημερινά, καθώς ανακαλύπτω ελληνικούς όρους που χάρη στην ακρίβεια και τη λειτουργικότητά τους έχουν ενσωματωθεί σε όλες τις άλλες γλώσσες.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Στη βαθύτερη κατανόηση της αξίας της διαφορετικότητας, του συγκερασμού απόψεων, της ομαδικότητας, του προγραμματισμού, της μεθοδικότητας και της συνεχούς βελτιστοποίησης.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Με βοηθά να ισορροπώ και να υπερβαίνω καθημερινές δυσκολίες, καθώς μου υπενθυμίζει τη σημασία της ανθρώπινης διάστασης, της διαχρονικότητας και του μέτρου.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Στο ότι ακριβώς είμαστε Ελληνες. Υπερέχουμε όταν χτίζουμε πάνω σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, όπως ο ενθουσιασμός, το φιλότιμο, οι στενές κοινωνικές σχέσεις.  Υστερούμε όταν δεν ελέγχουμε αδυναμίες όπως η επανάπαυση, οι ατελεύτητες και διχαστικές διαμάχες, η λήψη ακραίων θέσεων.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Συνδεόμενο βαθύτερα με τον κόσμο της παραγωγής, ανοιγόμενο προς τις παγκόσμιες προκλήσεις, διοικούμενο  από ακαδημαϊκούς διεθνούς εμβέλειας. Ταυτόχρονα, σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι καλό να αναζητηθούν κατευθύνσεις με συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα συνεισφοράς.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;    

Η καινοτομία βασίζεται στην περιέργεια, στο ρίσκο, στην ανοχή της αποτυχίας. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούνται από νωρίς, στο σχολείο: όχι στην αποστήθιση, ναι στους πειραματισμούς. Πρέπει να ενθαρρύνονται στα πανεπιστήμια και στη βιομηχανία: όχι στην εσωστρέφεια, ναι στους μακρόπνοους σχεδιασμούς. Και φυσικά, πρέπει να στηρίζονται από το κράτος: όχι στην ενοχοποίηση της επιτυχίας, ναι στις επενδύσεις στην έρευνα και στην κάθε είδους διευκόλυνση της καινοτόμου, υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Υπάρχουν θύλακες αριστείας παντού και με παγκόσμια αναγνώριση, στις τέχνες, τις επιστήμες, τις επιχειρήσεις. Το μέγεθος της αριστείας κάποιων μονάδων δεν αρκεί όμως. Αυτό που δίνει τεράστια ώθηση σε μια κοινωνία είναι η, έστω μικρή, βελτίωση του μέσου όρου. Ας προσπαθούμε όλοι να γίνουμε όχι άριστοι, αλλά συνεχώς καλύτεροι.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Σαν πρεσβευτές της Ελλάδας, να συνεχίζουν την προβολή της πατρίδας μας στο εξωτερικό με τις δράσεις και το παράδειγμά τους. Ταυτόχρονα, να κρατούν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, οργανισμών, ιδεών και να προωθούν κάθε είδους ανταλλαγές.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

ο ίδιο που θα συμβούλευα κάποιον οπουδήποτε αλλού: να επι- δίδεται με πάθος και δημιουργικότητα στον τομέα που διάλεξε, να επιδιώκει συνεχή βελτίωση σε ατομι- κό και οργανωτικό επίπεδο, να κρατάει το βλέμμα του προσηλωμένο στο όραμα και στους στόχους του και να βοηθά τους γύρω του να κάνουν το ίδιο.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση - και ποιο είναι;

Είναι ενθαρρυντικό ότι σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο αρχίσαμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε στοιχεία, αριθμούς, στατιστικές, ώστε με την ανάλυσή τους να προσεγγίζουμε πιο ορθολογικά τα προβλήματα και να αναζητούμε λύσεις. Επίσης, διαισθάνομαι ότι οι παραδοσιακές αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και κάποια αποπροσήλωση από τα υλικά αγαθά βγαίνουν ενισχυμένες.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Δεν αισθάνομαι ότι έφυγα ποτέ. Την πατρίδα την κουβαλάμε μέσα μας, στην οικογένειά μας και στις ελληνικές κοινότητες, όπου και αν ζούμε. Απλώς ακολούθησα σπουδές και εργασία και ευχαρίστως θα διέμενα και πάλι στην Ελλάδα αν η εργασία μού έδινε τέτοια ευκαιρία.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Τάβλι με καφέ τα Σαββατοκύριακα.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Οι γονείς μου. Μου έδειξαν τη διαδρομή αξιοπρέπειας του Ελληνα από την προπολεμική στη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα και εξακολουθούν να το κάνουν στις σημερινές συνθήκες.  Ανεκτίμητο μάθημα ζωής.
Παιχνίδι με τις λέξεις
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Τον ήχο του τζιτζικιού τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Το πρόσωπο των Ελλήνων το καλοκαίρι του 2004.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Τομάτες φρεσκοκομμένες από τον κήπο.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Ιδέα: λέξη παγκόσμια, το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας, η κινητήριος δύναμη κάθε καινοτομίας και αρχής.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας από την Ελλάδα.

Ροδάκινα Βελβεντού.
Σταθμοί στην ζωή του
1964: Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Κατάγεται από το Βελβεντό. Σχολικά χρόνια στην Κόνιτσα.
1982: Πρώτη φοιτητική χρονιά στη Θεσσαλονίκη - εισαγωγή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
1992: ΗΠΑ - απόκτηση διδακτορικού στη Χημική Μηχανική στο Case Western Reserve University του Cleveland, ΟΗ και πρόσληψη σε ερευνητικό κέντρο της Nestlé στο Columbus, ΟΗ.
1998: Λονδίνο - διεύθυνση παραγωγής, εργοστάσιο Nestlé.
2006: Ελβετία - λανσάρισμα συστήματος ροφημάτων Nescafé Dolce Gusto και ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, συσκευασίας και κατανάλωσης τροφίμων.
Περιοδικό "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: