Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι κινεζικές αρχές λογοκρίνουν online ντοκιμαντέρ για την οικολογική καταστροφή στη χώρα.

Ενοχλήθηκαν από το επικριτικό περιεχόμενο, τα σχόλια και τα 100 εκατομμύρια views.

Σκηνή από το οικολογικό ντοκιμαντέρ 'Under the Dome' που λογοκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές
Έντονα ενοχλημένες είναι οι κινεζικές αρχές από την σφοδρή κριτική που ασκεί στους χαλαρούς νόμους της χώρας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με τα σχόλια του κοινού, το online ντοκυμαντέρ 'Under the Dome' της διάσημης κινέζας ρεπόρτερ - ερευνήτριας Chai Ling.

Μόλις μια εβδομάδα μετά την δημοσίευσή του online, και τα 100 εκατομμύρια views, και δύο μέρες μετά τη δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, ότι "η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί μάστιγα για τις ζωές των ανθρώπων", το ντοκιμαντέρ κατέβηκε από όλα τα κινεζικά σάιτ που το φιλοξενούσαν.

Το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την αλματώδη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρα, απασχολεί έντονα την κινεζική κυβέρνηση και, παραδόξως, ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας είχε εκθειάσει το ντοκιμαντέρ λέγοντας ότι "πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα".

Όμως, όπως αναφέρει το BBC, εκπρόσωποι του κομμουνιστικού κόμματος ενοχλήθηκαν από την έντονη επικριτική στάση του και κυρίως από την ενθάρρυνση σχολίων πολλών χιλιάδων θεατών του ντοκιμαντέρ κατά του κινεζικού καθεστώτος και των "χαλαρών νόμων" που συντελούν στην τεράστια οικολογική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα.
Να σημειωθεί ότι το διάρκειας 103' ντοκιμαντέρ 'Under the Dome', είναι το αποτέλεσμα ενός χρόνου αυτοχρηματοδοτούμενης έρευνας και γυρισμάτων της δημοσιογράφου Chai Ling σχετικά με την αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος στην Κίνα.

Η αφαίρεσή του από όλα τα δημοφιλή κινεζικά σάιτ από το μηχανισμό λογοκρισίας του καθεστώτος, γνωστό ως 'Great Firewall', προκάλεσε ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις από το κινεζικό κοινό.

"Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη εξουσία να διαγράφουν το έργο της Chai Jing από το διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να διώξουν το νέφος που πνίγει αυτή τη χώρα", αναφέρει σε σχόλιο που αλίευσε το Reuters, ένας κινέζος χρήστης.

Μέχρι στιγμής η Chai Ling δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με το περιστατικό online λογοκρισίας του ντοκιμαντέρ Under the Dome..


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: