Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Φάλαινα σπάει το ρεκόρ μετανάστευσης θηλαστικών ταξιδεύοντας από τη Ρωσία στο Μεξικό

GREY WHALE

Η περιπλάνηση μιας φάλαινας κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ταξίδι μετανάστευσης θηλαστικού, υποστηρίζουν επιστήμονες. Η γκρίζα θηλυκή φάλαινα διένυσε 22.500 χιλιόμετρα από την ανατολικά ακτή της Ρωσίας προς το σημείο αναπαραγωγής του είδους της στο Μεξικό και πάλι πίσω στη Ρωσία.
 
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική σελίδα «Biology Letters», προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του πληθυσμού των φαλαινών. Σύμφωνα με Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες, ένας πληθυσμός που ζει στην δυτική πλευρά του Ειρηνικού, ίσως να έχει ήδη εξαλειφθεί. Ως τώρα, πίστευαν ότι υπήρχαν δύο είδη γκρίζας φάλαινας, εκ των οποίων η μια κινείται στην δυτική ακτή της Αμερικής και η άλλη βρίσκεται στις ακτές της Ανατολικής Ασίας. Η τελευταία, αποκαλούμενη δυτική γκρίζα φάλαινα, βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
Το εύρημα ότι τρεις από τις επτά φάλαινες που βρίσκονται στη Ρωσία μετανάστευσαν στο Μεξικό, αποδεικνύει ότι ίσως ανήκουν στο ίδιο πληθυσμό. Ανάμεσα σε αυτές τις φάλαινες ανήκει και η Βαρβάνα, η φάλαινα που έσπασε το ρεκόρ μετανάστευσης θηλαστικών.
 
«Αυτές οι φάλαινες το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκαν στο Μεξικό», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Μπρους Μέιτ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών της Πολιτείας του Όρεγκον, εξηγώντας πως ίσως οι δύο πλήθυσμοί φαλαινών του Ειρηνικού να μην είναι διαφορετικοί.
Η γκρίζα φάλαινα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον αφανισμό τον προηγούμενο αιώνα. Ενώ οι φάλαινες στις δυτικές ακτές της Αμερικής αυξήθηκαν σταδιακά στις 20.000, εκείνες στην ανατολική Ασία δεν ξεπερνούν τις 180. Έρευνες δείχνουν πως από γενετικής άποψης οι δύο πληθυσμοί έχουν πλέον γίνει «συγγενείς».
 
Επιστήμονες από τον Διεθνή Φορέα Φαλαινών έχουν εγείρει ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναζήτηση πετρελαίου στην Ανατολική Ρωσία στις γκρίζες φάλαινες του Ειρηνικού Ωκεανού.
 
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: