Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

22,3εκ. ευρώ πρόστιμα για τα αυθαίρετα στα Τουμπανάρια


H εξέλιξη αφορά στη γνωστή πολύκροτη υπόθεση στα Τουμπανάρια, στην οποία εμπλέκονται γνωστά τέως αυτοδιοικητικά πρόσωπα της εποχής


και της οποίας το ποινικό σκέλος, μετά από διπλή αναβολή, αναμένεται να εκδικαστεί σε κακουργηματικό βαθμό τον Οκτώβριο στη Λαμία.
Η τελευταία εξέλιξη σχετίζεται με το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης. Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κρίνει, έπειτα από πολλαπλές αυτοψίες, τελεσίδικα ως αυθαίρετα, κατεδαφιστέα και χρήζοντα προστίμου από το Φθινόπωρο του 2008 τα κτίσματα-εξοχικές κατοικίες συμφερόντων της εταιρείας "Δάβαρης-Αράχωβα Ε.Π.Ε.", τα οποία έχουν ανεγερθεί εντός του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών (Β΄ Ζώνη) και σε καθ' υπέρβαση έκταση της αρχικά προβλεπομένης (4.000τ.μ.) κατά 1.550τ.μ. Τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα σε χώρο που είχε αγοράσει η εν λόγω εταιρεία από τον τέως Δήμαρχο Δελφών, Παν. Καλτσή, σε τοπογραφικό συνταχθέν από το Μηχανικό Νικ. Φουσέκη, τότε Δήμαρχο Άμφισσας, επί καποδιστριακής αυτοδιοικητικά φάσης.
 
Σε όλο αυτό το διάστημα, από το Φθινόπωρο του 2008, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν κρίνει κατεδαφιστέα τα κτίσματα και είχαν εισηγηθεί την επιβολή προστίμου, η απόφαση παρέμενε ανεκτέλεστη από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Δελφών. Σε τελευταία συνεδρίαση του το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) απέρριψε τις εφέσεις της εταιρείας "Δάβαρης-Αράχωβα Ε.Π.Ε.", την παρέδωσε στον Εισαγγελέα Άμφισσας  και σήμανε, επομένως, την τροχοδρόμηση των όσων σχετικών ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Με άλλα λόγια την κατεδάφιση των κτισμάτων και την επιβολή του προστίμου, που ανέρχεται συνολικά στο ύψος των 22,3 εκ. ευρώ., εκτέλεση της απόφασης που εμπίπτει στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δελφών.
 
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό στα διοικητικά δικαστήρια, αφού η εταιρεία "Δάβαρης-Αράχωβα Ε.Π.Ε." έχει υποβάλλει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Μετά και την εξέλιξη αυτή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών, που ευθύνεται για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, σε συνεδρίασή της την Πέμπτη 14 Μαίου του 2015 όρισε δικηγόρο προκειμένου να παραστεί ενώπιον του ΣτΕ για την υπόθεση.
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΕΠΩ, ΜΑΖΕΨΑΤΕ ΤΗΝ..ΤΡΙΧΙΑ..

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τις αποφάσεις του ΣΥΠΟΘΑ, προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της ανάκλησης των αρχαιολογικών αδειών.
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και αποφάσισε, τελεσίδικα, ότι σωστά ανακλήθηκαν οι αρχαιολογικές άδειες.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάκληση των οικοδομικών αδειών είναι νόμιμη, τελεσίδικα, και, επομένως, η κατεδάφιση και η επιβολή των προστίμων, όφειλε να γίνει το 2008, που ανακλήθηκαν οι οικοδομικές άδειες.
Τα περί Διοικητικών πρωτοδικείων και εφέσεων αποτελούν συνέχιση, διοχέτευσης κούφιων ειδήσεων, τις οποίες διαχέουν οι υπεύθυνοι και υπόλογοι της τεράστιας ηθικής και οικονομικής ζημιάς του Δήμου Δελφών.
Τι να πουν τα πρωτοδικεία και τα εφετεία όταν έχει αποφασίσει, τελεσίδικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας;
Το μπαλάκι, πλέον, πέφτει στον κ. Δήμαρχο.
Ελπίζουμε να πράξει ό,τι επιβάλλεται για τον ιστορικό Δήμο Δελφών, ως πραγματικός υπερασπιστής των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, του κύρους του Δήμου Δελφών, της αξιοπιστίας της πατρίδας μας και να μην τον επηρεάσουν οι φιλικές υποχρεώσεις, προς παλαιούς ένοχους συνεργάτες, διότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Απλά θα εκτεθεί και ο ίδιος.
Γίναμε ρεζίλι, σαν χώρα, με την διαχείριση των οικονομικών μας.
Σκεφτείτε να διασυρθούμε διεθνώς, ότι δεν είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε ούτε την παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ανώνυμος είπε...

Αποκλειστική ευθύνη του κ. Δημάρχου είναι ο έλεγχος λειτουργίας των υπηρεσιών του.
Του θυμίζουμε ότι ο Παπαγεωργόπουλος, τιμωρήθηκε, όχι γιατί ο ίδιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, αλλά, κυρίως, γιατί έβλεπε τις ατασθαλίες και έκανε πως δεν βλέπει.
Όταν είσαι επικεφαλής, δεν μπορείς να υπεκφεύγεις με δικαιολογίες παιδιού Δημοτικού Σχολίου.