Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Νέος στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία μέσα σε 2 μέρες μπορεί να καταλάβει και τις τρεις χώρες της Βαλτικής

Νέος στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία μέσα σε 2 μέρες μπορεί να καταλάβει και τις τρεις χώρες της Βαλτικής

Για τις δυνατότητες και την στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας προειδοποιεί τη Δύση ο νέος στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Petr Pavel.


Ο Pavel, ο οποίος αναμένεται να πάρει τα ηνία της συμμαχίας τον Ιούνιο, αναφέρει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κατακτήσει και τις τρεις βαλτικές χώρες το πολύ σε δύο μέρες.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στο τσέχικο σάιτ CTK, επισημαίνει ότι Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία θα μπορούσαν εύκολα να κατακτηθούν από την Ρωσία σε λίγες ώρες, με το ζήτημα να είναι σε πόση ώρα θα μπορούσε να απαντήσει η νατοϊκή συμμαχία.
"Είναι πολύπλοκη, για το ΝΑΤΟ των 28 χωρών, η διαδικασία λήψης μία απόφασης", αναφέρει ο Pavel.
Η πολιτική απάντηση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έρθει σε βάθος χρόνου, όμως η στρατιωτική απάντηση θα έπρεπε να έρθει σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Ο Pavel προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση και στην Ουκρανία, ενώ το Reuters αναφέρει πως η Μόσχα έχει στρατεύματα χωρίς διακριτικά στα σύνορα των δύο χωρών.
Η Φινλανδία έχει στείλει επιστολές στους 900.000 μάχιμους εφέδρους της, τους οποίους έχει ενημερώσει να είναι σε επιφυλακή, ενώ οι Βόρειες χώρες έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τον βαθμό συνεργασίας τους, ώστε να συνασπιστούν ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα.
Στις αρχές Μαΐου, έγινε νατοϊκή άσκηση στην Εσθονία, που ήταν η μεγαλύτερη της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: