Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο Δήμαρχος Δελφών κος Θ. Παναγιωτόπουλος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης τονίζει για το κυκλοφοριακό: «Το γενικό συμφέρον προηγείται του ατομικού»

-Απαντά για τις επικείμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις αλλαγές στη Δημοτική Αρχή, την καθαριότητα, το νοσοκομείο, το Γηροκομείο και παίρνει θέση για «καυτά» πολιτικά ζητήματα.
Αποφασισμένος «να σπάσει αυγά» είναι ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος για τις επικείμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τονίζει ότι το ατομικό συμφέρον, αν και σεβαστό, δεν μπορεί να μπει πάνω από το γενικό συμφέρον της πόλης.
Ο Δήμαρχος μιλάει για τις εκτεταμένες αλλαγές που έγιναν στη Δημοτική Αρχή, τη λαϊκή, την καθαριότητα, το νοσοκομείο, το γηροκομείο Άμφισσας, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου, το ρόλο του Βουλευτή και τις πολιτικές εξελίξεις.
«Είναι φυσικό μια εκτεταμένη αλλαγή να προκαλεί ενδιαφέρον και ανησυχία»

ΩτΦ: κε Δήμαρχε υπάρχει έντονη ανησυχία στην Άμφισσα η οποία εκφράζεται ήδη από τους επαγγελματίες σχετικά με τις επικείμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Γιατί αργείτε να τις παρουσιάσετε; Γιατί δεν ενημερώνετε τον κόσμο; Και αν υπάρχει περίπτωση να παγιωθούν αν εντοπιστούν σημεία που προκαλούν ζημία σε επιχειρήσεις ή πολίτες;
 
Θ.Π.: Είναι απολύτως φυσικό η προαναγγελία μιας εκτεταμένης αλλαγής στο κυκλοφοριακό σύστημα μιας πόλης να προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία.
Επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, με σημαντικές προεκτάσεις για το μέλλον της Άμφισσας, η μελέτη πρέπει να παρουσιαστεί και να δοθεί σε διαβούλευση, όταν θα είναι πλήρης και όχι βεβιασμένα.
Ούτως ή άλλως τις βασικές επιλογές, γύρω από τις οποίες θα κινείται, τις έχουμε ήδη προαναγγείλει.
Το απολύτως βέβαιο για εμάς είναι ότι η πόλη χρειάζεται ουσιαστικές βελτιώσεις στο κυκλοφοριακό της σύστημα, το οποίο έχει παραμείνει περίπου ίδιο εδώ και αρκετές δεκαετίες, ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης κινητικότητας και να γίνει πιο φιλική στους πολίτες και στους επισκέπτες της.
Τα συμφέροντα καθενός επαγγελματία της πόλης είναι σεβαστά και οπωσδήποτε γίνεται και θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν, πλην όμως σε καμία περίπτωση το ατομικό συμφέρον οποιουδήποτε δεν επιτρέπεται να μπει στην ίδια ζυγαριά με το γενικό συμφέρον της πόλης.

«Ναι στην τοποθέτηση της λαϊκής στο ευρύτερο κέντρο»

ΩτΦ: Σχετικά με αυτό το θέμα ακούγονται πολλά και διάφορα. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές; Θα συνοδευτούν με σύνοδα έργα, όπως πάρκινγκ, κίνητρα σε επιχειρήσεις με βαριά εμπορεύματα κλπ; Πολύς κόσμος αντιδρά με τη μεταφορά της λαϊκής από το κέντρο και άλλοι πάλι την επιθυμούν διακαώς. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;
 
Θ.Π.: Έχουμε δηλώσει ξανά ότι οι βασικές επιλογές γύρω από τις οποίες θα κινηθεί το νέο σύστημα είναι η πεζοδρόμηση της οδού Γιαγτζή, ώστε η πόλη να αποκτήσει έναν κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο και η πεζοδρόμηση του ανατολικού τμήματος του περιμετρικού δρόμου της πλατείας Ησαΐα, ώστε να προκύψει μια πλατεία ευρύχωρη και ασφαλής. Η παρέμβαση θα προβλέπει σαφώς και τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, καθώς και ειδικά ωράρια τροφοδοσίας. Για τη λαϊκή έχουμε δημόσια τοποθετηθεί, μετά και την αναλυτική διαβούλευση στην οποία προβήκαμε, ότι υποστηρίζουμε την χωροθέτησή της στο ευρύτερο κέντρο της πόλης.
 
«Τα άμεσα προβλήματα θέλουν άμεσες απαντήσεις»

ΩτΦ: Οι αλλαγές στη Δημοτική Αρχή και μάλιστα, τόσο νωρίς, από πολλούς κρίθηκαν ως «ομολογία δυσλειτουργίας». Το γεγονός ότι δεν έχετε «έμπειρα στελέχη» στην παράταξη σας είχε εντοπιστεί από την αρχή. Αν δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να περιμένουμε ξανά αλλαγές σε λίγους μήνες;
 
Θ.Π.:Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και πρέπει να τους συγχαρώ όλους για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά, μέσα στο πιο δύσκολο περιβάλλον που έχει βρεθεί ποτέ η Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο Δήμος Δελφών.
Οι αλλαγές έγιναν με θετικό πνεύμα, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση του σχήματος.
Προσωπικά θεωρώ ότι η εναλλαγή ρόλων κάνει καλό και προσδίδει εμπειρία.
Γενικά είμαι άνθρωπος της κινητικότητας και όχι της αναβολής, ενώ ταυτόχρονα πιστεύω ότι δεν έχουμε (ως χώρα γενικότερα, αλλά και ως Δήμος) την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου, συνεπώς στα άμεσα προβλήματα οι απαντήσεις μου προσπαθώ να είναι άμεσες

«Αν απορριφθεί το σχέδιο εξυγίανσης θα εκκαθαριστεί το Γηροκομείο»

ΩτΦ: Εκτός από Δήμαρχος είστε και πρόεδρος του Γηροκομείου. Τι θα κάνετε αν απορριφθεί το σχέδιο εξυγίανσης; Σε λίγο λήγει η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων και για να μπουν σε επίδομα ανεργίας θα πρέπει να έχουν τις απολύσεις τους. Τι θα κάνετε αν τραβήξει και άλλο η καθυστέρηση;
 
Θ.Π.: Αν απορριφθεί, ρητά ή σιωπηρά, το σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου, το Ίδρυμα αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, αφού δε βλέπουμε κάποια άλλη ρεαλιστική λύση.
Γι’ αυτό απευθύνω άλλη μια φορά έκκληση προς την κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα και με θετική διάθεση την υποβληθείσα πρότασή μας, που αποτελεί ένα πλήρες σχέδιο εξυγίανσης που δίνει ουσιαστικές προοπτικές για το μέλλον του Γηροκομείου, το οποίο προέκυψε μετά από πολλή και δύσκολή δουλειά και κυρίως χάρη στην καλή συνεργασία με τους εργαζομένους.

ΩτΦ: Στο λίγο χρονικό διάστημα που είστε στο πηδάλιο του δήμου έχετε καταγράψει και μια σειρά επιτυχημένων παρεμβάσεων. Μια από αυτές είναι η παραχώρηση του κτιρίου πρώην ΕΟΜΜΕΧ στο Μουσικό Σχολείο. Χάρη σε εσάς και όλους τους πολιτικούς παράγοντες που συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία ενός ήδη επιτυχημένου σχολείου. Θέλω το σχόλιό σας.
 
Θ.Π.: Το όνειρο της μόνιμης και αξιοπρεπούς εγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωσή του ύστερα από προσπάθειες ετών. Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι έδωσαν έναν εκπληκτικό αγώνα και συνέδραμαν την προσπάθειά μας σε όλα της τα στάδια, βοηθώντας ουσιαστικά να ξεπεράσουμε τα άπειρα μικρά και μεγάλα εμπόδια, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκύπτουν.

«Προσπαθούμε θεσμικά για τα ληξιπρόθεσμα»

ΩτΦ: Τι θα γίνει Δήμαρχε, με τα 3 εκ ευρώ που οφείλονται στην τοπική κοινωνία κυρίως, από τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις των καποδιστριακών δήμων;
 
Θ.Π.: Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι της χώρας. Προσωπικά έχω κάνει ήδη σημαντικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε θεσμικό επίπεδο, θέτοντας αυτό στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Κ.Ε.Δ.Ε.), αλλά και σε κυβερνητικούς παράγοντες.
Η ίδια προσπάθεια γίνεται ταυτόχρονα και από άλλους Δήμους της χώρας.
Θα σας έλεγα ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το θέμα θα είχε ήδη βρει τη λύση του (κατά τη λογική των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων του 2012 – 2013), ωστόσο στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, τίποτα δε μπορεί να θεωρείται βέβαιο και οποιαδήποτε λύση ίσως καθυστερήσει περαιτέρω.

ΩτΦ: Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά, αλλά τα πεντάμηνα δεν έρχονται και οι επαγγελματίες ήδη δυσφορούν. Τι θα κάνετε αν δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία και αυξάνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός του δήμου, αλλά και η επισκεψιμότητα;
 
Θ.Π.: Οι συνδημότες μας καταλαβαίνουν ότι αυτή τη στιγμή παλεύουμε να επιζήσουμε μέσα στον άγριο ωκεανό.
Τα πεντάμηνα προβλεπόταν να ξεκινήσουν στην αρχή του έτους, σε κάθε περίπτωση όμως έπρεπε να έχουν προσληφθεί το αργότερο το Μάρτιο για να προετοιμάσουμε το Δήμο εν όψει του καλοκαιριού.
Κανείς λογικός αυτοδιοικητικός, που προσπαθεί μάλιστα να συμμαζέψει τα οικονομικά ενός βαριά ασθενούς Δήμου, δε θα προχωρούσε σε αναθέσεις εργολαβιών, όταν προβλέπεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προσληφθεί προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Σήμερα η πληροφόρηση που μας έρχεται από τα αρμόδια Υπουργεία και τον Ο.Α.Ε.Δ. είναι ότι θα ξεκινήσουμε περίπου στα μέσα Ιουνίου. Κάνουμε υπομονή και απορροφούμε εμείς τις εύλογες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και απορίες των συμπολιτών μας που παρατηρούν τις προφανείς ελλείψεις και υστερήσεις μας.

«Έχουμε καλέσει τους επικεφαλής για το νοσοκομείο»

ΩτΦ: Οι κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο δεν συνεχίστηκαν, ωστόσο συνεχίζονται και εντείνονται καθημερινά τα προβλήματά του. Αρκούσε τελικά μια καταγγελία από τον Βουλευτή κ. Κωστοπαναγιώτου για να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια;
 
Θ.Π.:Η κινητοποίηση έπρεπε να γίνει για να εκπέμψουμε κραυγή αγωνίας. Εν συνεχεία μας ζητήθηκε από την κυβέρνηση να επιδείξουμε ανοχή και να της διαθέσουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια για λύσεις, ενώ μας δόθηκε και σαφής υπόσχεση για βελτίωση της κατάστασης.
Η ανοχή και ο εύλογος χρόνος δόθηκε και μέχρι στιγμής πέρασε χωρίς ορατά αποτελέσματα.
Όπως είχα δεσμευτεί στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη έχω καλέσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σε σύσκεψη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας, επιθυμώντας τη συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων του Νομού Φωκίδας.

«Κρίσιμος ο ρόλος του εκάστοτε Βουλευτή»
ΩτΦ: Από την εμπειρία σας την πολιτική, θα ήθελα να μου πείτε από τους Βουλευτές Φωκίδας που θυμάστε και έχετε γνωρίσει, ποιόν ξεχωρίζετε και γιατί;
 
Θ.Π.: Δεν επιθυμώ σήμερα να προβώ σε αξιολογικές κρίσεις για τους βουλευτές του Νομού μας. Το απολύτως βέβαιο είναι ότι σ’ έναν μονοεδρικό Νομό, η θέση του βουλευτή είναι πολύ κρίσιμη για την προώθηση των μεγάλων και μικρών θεμάτων του τόπου μας. Εμείς από την πλευρά μας, ως αυτοδιοικητικοί, επιθυμούμε την καλή συνεργασία και βασιζόμαστε στην ικανότητα και την ενεργητικότητα του εκάστοτε βουλευτή μας για την παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων.

ΩτΦ: Θέλω μια πολιτική πρόβλεψη. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί, αν δεν πάρουμε τη δόση από τους δανειστές, τόσο σε οικονομικό, μα κυρίως σε πολιτικό επίπεδο;
 
Θ.Π.: Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της εδώ και δεκαετίες. Πιστεύω ότι μοναδική λύση σήμερα είναι όλες οι φιλοευρωπαϊκές να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Την πρωτοβουλία πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό της παράταξής του, ιδίως τώρα που οι περισσότεροι «βολικοί μύθοι» της τελευταίας πενταετίας έχουν ουσιαστικά καταρριφθεί.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, φοβάμαι ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε αντικειμενικέ δημοσιογράφε, το καυτό θέμα του φτωχού και χρεωμένου Δήμου Δελφών είναι πρώτα απ’ όλα με την λογική των πολλών ή τουλάχιστον πάρα πολλών, πώς θα αυξήσει ο Δήμος Δελφών την παραγωγικότητά του για να ζήσει και σαν κοινωνία και σαν διοικητικές δομές. Αν λοιπόν δεν ζεις στον Δήμο Δελφών, μάλλον δεν ξέρεις και συμφωνείς με την άποψη ότι ο Δήμος Δελφών βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή οργάνωση της παραγωγής και άντε και να περιμένουμε καμία βελτιωσούλα. Ξεκόλλημα από την φτώχια δεν περιμένουμε και κυνηγάμε τις βελτιωσούλες και την διαχείριση της φτώχια μας μέσα στην δεδομένη μιζέρια μας.
Σκέψου όμως Κύριε δημοσιογράφε, να ξέρει κάποιος ότι ζεις εδώ, άρα ξέρεις πράγματα πρόσωπα και καταστάσεις και διαβάζεις διαχρονικά την εφημερίδα σου. Και παρόλα αυτά, καυτό θέμα για το αναπτυξιακό μοντέλο δεν βάζεις, που είναι το καυτό ζήτημα μιας και στον Δήμο Δελφών, συγκρούονται και με την λογική και με τους χίλιους Νόμους που υπάρχουν ο Τουρισμός και οι Εξορύξεις. Ή μήπως δεν έχεις μάθει ακόμα τι σημαίνει «ανταγωνιστική δραστηριότητα»;
Ο δήμαρχος έχει δώσει στίγμα για την σχέση του με τους βωξίτες και σίγουρα τον βόλεψε πολύ να μην ρωτηθεί για το θέμα.
Εσύ Κε Δημοσιογράφε, που επιχειρείς να καθορίσεις και καλά την ατζέντα της περιοχής με τίτλους «απαντά στα καυτά θέματα», αφήνοντας εντελώς εκτός αυτό το θέμα, το ξέχασες ή θέλεις να μας πείσεις ότι το κυκλοφοριακό της Άμφισσας, η θέση της λαϊκής της Άμφισσας , το σκάνδαλο του Γηροκομείου της Άμφισσας είναι τα καυτά θέματα του Δήμους Δελφών;
Ή μήπως είναι καυτό το θέμα του τι κάνουν τα χρέη του Δήμου; Δεν ρωτάς τον Δήμαρχο που είναι απόλυτα μέσα στις ευθύνες του αν θα αλλάξει κάτι μπας και παράξει επιτέλους πλούτο ο Δήμος Δελφών να πληρώσει τα χρέη του; Ρωτάς τι κάνουν τα χρέη! Καλά είναι, εσείς, πώς είναι η υγεία σας;
Και ρωτάς τον Δήμαρχο τι γίνεται με το Νοσοκομείο και τον βουλευτή που δεν έχει καμία ευθύνη και δεν περνάει τίποτα από το χέρι του ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Να πώ και εγώ μία ατάκα αλά καυτά θέματα: Ά ρε Πρετεντέρη δάσκαλε δρόμους που άνοιξες ακόμα και για την Φωκίδα.