Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Κλίμα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – δανειστών

Γιάνης Βαρουφάκης- Πιερ Μοσκοβισί

Συντάκτης: efsyn.gr
 Βελτιωμένο παρουσιάζεται το κλίμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις, λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο: «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο: «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία», σχολιάζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες σε «θετική ατμόσφαιρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο δημοσιεύεται και στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις».
Άρθρο γνώμης εξάλλου στη διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο: «Οι Έλληνες επεξεργάζονται μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση της ευρωζώνης» και υπότιτλο: «Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τα βήματα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να απελευθερώσουν κρίσιμα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης», αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδέσμευση πόρων, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα γίνουν αποδεκτά τόσο από τους «ολοένα και πιο εκνευρισμένους πιστωτές της χώρας, όσο από το ελληνικό εκλογικό σώμα».
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση καλής πίστης με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ενώ καταλήγει σχολιάζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξακολουθεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο: «Η νέα ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες διάσωσης», αναφέρεται εξάλλου στο νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group). Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν, όπως αναφέρεται, μέχρι την Κυριακή (3 Μαΐου) και εφόσον ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις»

Δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που ναι μεν αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ωστόσο τονίζει πως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν έχουν φτάσει σε σημείο καμπής.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Παρασκευή (01/05) στην ολλανδική Βουλή πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις, προσθέτοντας ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» αναφορικά με τη χώρα μας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια «γερή συμφωνία» με την Ελλάδα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών: «Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «στο τέλος θα δούμε μονάχα τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φθάσει ακόμα τόσο μακριά». Επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς προκειμένου να πει εάν οι συνομιλίες με την Ελλάδα έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Με τη φράση «είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο τις λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» συνόψισε χθες (30/04) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον των υπουργών της κυβέρνησης, το καλό κλίμα που προκύπτει από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: