Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ μένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις

BRUSSELS GROUP

Λίγα μόνο… σκαλοπάτια απέμειναν, όπως φαίνεται, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς βαδίζει η “Ομάδα των Βρυξελλών”, με τα σημεία σύγκλισης απόψεων να είναι πλέον πολλά και σημαντικά, αλλά και με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν από τις Βρυξέλλες πως σε ό,τι αφορά της συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025 και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ως προς τα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις. Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, (τα μέλη της οποίας είχαν το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη), με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και κατά πάσα πιθανότητα θα περατωθούν την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.
Αύριο Παρασκευή αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: