Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τέλος παρεπιδημούντων: Ο δημοτικός φόρος ''εξαπλώνεται'' στις επιχειρήσεις ολόκληρου του Δήμου Δελφών

Επιβολή του τέλους παρεπιδημούντων σε ολόκληρο το Δήμο Δελφών συζητήθηκε χθες 15 Μαΐου, στην συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Δελφών.


Η συζήτηση αφορούσε ουσιαστικά την επικαιροποίηση της επιβολής του δημοτικού αυτού φόρου, καθιερώνοντάς το σε όλες τις περιοχές του Δήμου Δελφών οι οποίες εντάσσονται στο Σύστημα Αντικειμενικών Αξιών, δηλαδή σε ολόκληρο το δήμο.
Το τέλος παρεπιδημούντων επιβάλλεται ήδη σε τουριστικές περιοχές όπως πχ οι Δελφοί ή η Ιτέα και κατά κανόνα υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ακαθαριστων εσόδων μιας επιχείρησης, ενώ αφορά επιχειρήσεις του τομέα του τουρισμού (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, κλπ).
Το ποσοστό που συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής είναι της τάξης του 2,5%, ενώ επισημαίνεται ότι για την επιβολή του θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να το εισάγει για τελική λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε και το "αντι-παράδειγμα της Μήλου", όπου ο Δήμος Μήλου αναγκάστηκε να διαγράψει τις οφειλές των επιχειρήσεων που αφορούσαν το συγκεκριμένο τέλος καθώς δεν είχε ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία βεβαίωσης της οφειλής. Δείτε αναλυτικά το έγγραφο του Συνηγορου του Πολίτη εδώ.
Η επιβολή του τέλους ουσιαστικά θα εκμηδενίσει την έκπτωση του τέλους κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις της πόλης της Άμφισσας, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο τοπικό συμβούλιο της (5 ευρώ/ τ.μ. κοινοχρήστων χώρων), ενώ το ποσό που θα αναγκάζεται μία επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 20.000 ευρώ να καταβάλλει ως τέλος παρεπιδημούντων θα είναι της τάξης των 500 ευρώ.
 

1 σχόλιο:

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

το τελος παρεπιδηνούντων , ειναι με νομο απο το 2009 0.5 % επι του τζιρου. το 2.5% που αναγραφει το ρεπορτάζ, είναι αβάσιμο