Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Και στο ΠΑΣΟΚ... "Μ’ ένα όνειρο τρελό..."

Μ’ ένα όνειρο τρελό... - Media

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες επιταχύνονται στο ΠΑΣΟΚ και, παρά την έλλειψη ενθουσιασμού και μαζικότητας, η επόμενη μέρα για το κόμμα μοιάζει αχαρτογράφητη. 


Το κεφάλαιο Βενιζέλου, σε αντίθεση με τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, είναι για πολλά στελέχη ενισχυμένο τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι, μέσα στη μετριότητα που ανέδειξε η πλήρης ανανέωση του πολιτικού προσωπικού την περίοδο της κρίσης, ο Βενιζέλος ξεχωρίζει, και επισημαίνουν ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιστρέψει πολιτικά.
Κάποια άλλα στελέχη εκτιμούν ότι ενδέχεται να μη φύγει από το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ αν κάτι συμβεί την τελευταία στιγμή και τις επόμενες δύο εβδομάδες έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για 4 με 6 Ιουνίου, μπορεί να επιβάλει την επιβεβαίωση της βενιζελικής προεδρίας.
Η 5η Ιουνίου είναι η μέρα αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ και οριακή ημέρα για την επίτευξη συμφωνίας. Η σύμπτωση αυτή, λένε, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η όποια συμφωνία δεν θα περάσει ανέφελα από την κυβερνητική πλειοψηφία, κάποιοι απεργάζονται... σενάρια.
Συζητήσεις
Το ΠΑΣΟΚ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, με δήλωση του Βενιζέλου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να δώσει «σανίδα σωτηρίας» με τις ψήφους του στην κυβέρνηση. Αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αν δηλαδή μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την ψηφοφορία θα φανεί σαν εκδικητική κίνηση από ένα κόμμα που έχει την ευθύνη για τα δύο πρώτα μνημόνια.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη όμως πολλοί επισημαίνουν ότι o ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταβάλει πολιτικό κεφάλαιο για τη συμφωνία, αφού μέχρι τώρα επωφελήθηκε επειδή «άλλοι πήραν τα επώδυνα μέτρα για να σωθεί η χώρα». Τονίζουν ακόμη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα ξεκρέμαστη και θα κάνουν το καθήκον τους.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, όμως, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την Τρίτη, μιλώντας στο Βήμα FM, είπε ευθέως αυτό που σκέφτονται πολλοί σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει τη δεδηλωμένη, θα πρέπει, για να περάσει η συμφωνία, να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση.
«Εκ των προτέρων θέλουμε ο κ. Τσίπρας να ’ρθει στους πολιτικούς αρχηγούς να μας αναλύσει όλη αυτήν τη συμφωνία, να τη δούμε και εμείς να πάμε να τον στηρίξουμε. Θα κυβερνάει ο κ. Τσίπρας χωρίς δεδηλωμένη; Να φέρει δηλαδή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας, να τον καταψηφίσουν οι βουλευτές και να τον ψηφίσουμε εμείς; Όχι δα! Έχει δεδηλωμένη. Δεν θα έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα με δεδηλωμένη δικιά μας, θα έχουμε εξελίξεις. Θα τεθεί θέμα Τσίπρα, θα στηρίξουμε τη συμφωνία, αλλά όχι με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» είπε συγκεκριμένα, εννοώντας ότι ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας από ομάδα βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα θεωρηθεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και απώλεια της στήριξής της από την πλειοψηφία στη Βουλή.
Μάλιστα ο Γρηγοράκος, χωρίς να το αναφέρει, παρέπεμψε στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας: «Θα ζητήσουμε σχηματισμό άλλης κυβέρνησης, από την ίδια Βουλή, χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό! Γιατί, δεν έχει ξαναγίνει αυτό πιο παλιά;».
Οι δελφίνοι
Στο φόντο της διαπραγμάτευσης, λοιπόν, οι προσυνεδριακές διαδικασίες κορυφώνονται, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επιμένει να είναι στο πολιτικό προσκήνιο, έστω και με έναν πολύ αγχωτικό τρόπο, και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να επιχειρεί να διαμορφώσει κύκλο υποστηρικτών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και το Διαδίκτυο.
Η Φώφη Γεννηματά κινείται στο παρασκήνιο και σιωπά στο προσκήνιο, αφού συνεργάτες της επισημαίνουν ότι δεν θέλει να βγει στο ξέφωτο πριν επιβεβαιώσει την αποχώρηση Βενιζέλου. Πολιτικοί της φίλοι εκτιμούν ότι Λοβέρδος - Κωνσταντινόπουλος δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα αποκτούν μεγαλύτερο έρεισμα εντός του βενιζελικού στρατοπέδου, ακόμη κι αν οι συγκυρίες το φέρουν έτσι ώστε να μην προκύψει κενό εξουσίας στο συνέδριο.
Αν όμως η ίδια εισέλθει από τώρα στην κούρσα, το κόμμα θα μπει σε δίνη εσωστρέφειας. Υπάρχουν όμως και στελέχη που εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση περιμένει να δει τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σκεπτόμενη πάντα ότι είναι καλύτερα να μη δώσεις μια μάχη αν πρόκειται να τη χάσεις.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ, ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ..