Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο «κόκκινος Οκτώβρης» και το πλοίο «φάντασμα» μας εισάγουν στον νέο αιώνα

k329


Γ. Μοτσάκος. Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Εδώ και μεγάλο διάστημα έχει ξεσπάσει μία κούρσα που αφορά την  « υπερσύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία»,  ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις. Η τελευταία  στρατιωτική παρέλαση στην Μόσχα, και οι συνεχείς δημοσιεύσεις σε ρωσικό και δυτικό τύπο για νέα αμυντικά επιτεύγματα εκατέρωθεν  ρίχνει νερό στον « μύλο της αντιπαράθεσης» .  
Στο πλαίσιο αυτό και στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στο ΝΑΤΟ  ήρθε  και η εμφάνιση το νέου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου 5ης γενεάς K-329 Severodvinsk, κλάσης Yasen του Ρωσικού Ναυτικού, να «ταράξει τα νερά».
Στον δυτικό Τύπο, κάποιοι ειδικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που δεν φείδονται φιλοφρονήσεων προσδιορίζουν το ρωσικό υποβρύχιο «σχεδόν άτρωτο και αόρατο», αναφέρει δημοσίευμα .
Τόσο  το Πεντάγωνο όσο και δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι , «με την είσοδο σε μάχιμη υπηρεσία του K-329 Severodvinsk, το ρωσικό ναυτικό πήρε το προβάδισμα στην τεχνολογία υποβρυχίων».
Το ακουστικό ίχνος του νέου υποβρυχίου είναι τέτοιο ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατο ο εντοπισμός του στους ωκεανούς, κάνοντας το K-329 Severodvinsk σχεδόν «άτρωτο» στα νέα ανθυποβρυχιακά συστήματα και εξοπλισμό.
Ένας από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Ναυτικού ήταν ακόμη πιο σαφής: «Η εμφάνιση του νέου ρωσικού υποβρυχίου προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ, επειδή δεν γνωρίζουμε ούτε τα μισά από ό,τι απαιτείται για τις τεχνικές δυνατότητες του K-329 Severodvinsk». «Αλλά ένα πράγμα είναι ήδη γνωστό σίγουρα. Το υποβρύχιο Κ-329 Severodvinsk έχει μειώσει το επίπεδο του ακουστικού ίχνους σε τέτοιο σημείο ώστε είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα βάθη των ωκεανών. Οι τορπιλοσωλήνες του δεν είναι τοποθετημένες στην πρύμνη του πλοίου, αλλά στο διαμέρισμα κεντρικού ελέγχου, που επιτρέπει την λειτουργία κεραίας στην πλώρη του και ενός νέου συστήματος σόναρ, το οποίο «βλέπει» σε μεγάλα βάθη. Επίσης διαθέτει οκτώ κάθετους εκτοξευτές πυραύλους Bulava».
Το πολλαπλών ρόλων πυρηνικό υποβρύχιο που θα ανήκει μετά την επίσημη καθέλκυση του στην δύναμη των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων έχει εκτόπισμα 13.800 τόνων, μήκος 119 μ., ταχύτητα 31 κόμβων και δύναται να φτάσει σε βάθος 600 μέτρων. Επίσης υπηρετείται από πλήρωμα 90 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 32 αξιωματικών.
Διαθέτει πυραύλους 3M55 Oniks (SS-N-26) και 3M54 (SS-N-27) Kalibr και Bulava τύπου cruise, τορπίλες και νάρκες.
Είναι το πρώτο υποβρύχιο που χρησιμοποιήθηκε η σύγχρονη τεχνολογία της ρωσικής ναυπηγικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου και του υπερσύγχρονου υδροακουστικού συστήματος Irtysh-Amphora με την σφαιρική κεραία μεγάλης διαμέτρου που έχει καταλάβει όλες τις άκρες της πλώρης, όπως ακριβώς γίνεται στα υποβρύχια των ΗΠΑ.
Η χρήση τέτοιου είδους κεραίας επέβαλε όπως και στα αμερικανικά υποβρύχια της ιδίας κλάσης, την ανάγκη της αλλαγής της θέσης εγκατάστασης των τορπιλών με αυτές να μετατοπίζονται τελικά από τη πλώρη στο κεντρικό μέρος του σκάφους.
Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί ετοιμάζουν το αντιτορπιλικό  USS Zumwalt (DDG 1000) ,το οποίο πρόκειται να γίνει το πρώτο πλοίο της νέας κλάσης αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων του Ναυτικού των ΗΠΑ.
131028-O-ZZ999-102 BATH, Maine (Oct. 28, 2013) The Zumwalt-class guided-missile destroyer DDG 1000 is floated out of dry dock at the General Dynamics Bath Iron Works shipyard. The ship, the first of three Zumwalt-class destroyers, will provide independent forward presence and deterrence, support special operations forces and operate as part of joint and combined expeditionary forces. The lead ship and class are named in honor of former Chief of Naval Operations Adm. Elmo R. "Bud" Zumwalt Jr., who served as chief of naval operations from 1970-1974. (U.S. Navy photo courtesy of General Dynamics/Released)
Το παράξενο πλοίο  έχει σχεδιαστεί για παράκτιες επιχειρήσεις και αποβάσεις και διαθέτει ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο  .Το σκαρί του είναι «τυλιγμένο» με ένα τεράστιο περιτύλιγμα από  ένα ελαφρύ κράμα ανθρακονημάτων, το οποίο σε συνδυασμό με τις «γωνίες» του κάνει το πλοίο 50 φορές πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ από ότι ένα απλό αντιτορπιλικό. Πρόκειται για πολεμικό πλοίο ή για υποβρύχιο ή και για τα δύο μαζί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: