Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ο Λεωνίδας, ο Σικελιανός και η Δελφική Ιδέα

 




Γόνιμο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δήμων Λαμιέων και Δελφών με UNESCO
 

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα με τους δημάρχους Λαμιέων κ. Ν. Σταυρογιάννη (αριστερά) και Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=707683#.VWageFXAubd.facebook

 
«Εχοντας, εμείς οι δύο δήμοι, τη μεγάλη τύχη αλλά και τη μεγάλη ευθύνη να φιλοξενούμε χώρους όπως είναι οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες και πλήθος άλλων σημαντικών μνημείων, προορισμών αλλά και σημείων εθνικής και παγκόσμιας μνήμης, επιλέγουμε να συνεργαστούμε με έναν αξιόπιστο και διεθνούς κύρους φορέα και να ζητήσουμε τη στήριξή του στην προσπάθειά μας ώστε η τουριστική ανάπτυξη να μη διοχετευθεί από εύκολους δρόμους αλλά μέσα από τον δύσκολο δρόμο του πολιτισμού, της οργάνωσης, της συνεργασίας, της ανάδειξης των ουσιαστικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας και που έχει στην πραγματικότητα όλη η χώρα» ανέφερε ο δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας τη Δευτέρα για τον συντονισμό της δράσης των δήμων Λαμιέων και Δελφών.

Σκοπός τους η απόκτηση κοινού βηματισμού για την προβολή με τον καλύτερο τρόπο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της προέδρου της κυρίας Αικατερίνης Τζιτζικώστα. «Η σκέψη και η πρωτοβουλία μας αυτή χωρίς τη δική σας στήριξη θα είχε πολύ μικρή σημασία. Εμείς ως νέοι δήμαρχοι συνεργαζόμενοι προσπαθούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα - έτσι κι αλλιώς είναι κοινά χαρακτηριστικά των δύο δήμων και των δύο περιοχών, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Μέσω αυτής της προσέγγισης επιλέξαμε το τμήμα εκείνο του πολιτισμού και της ιστορίας που κυρίως αναδεικνύει την περιοχή και μας ενώνει και πάνω σε αυτό να χτίσουμε μια πρόταση η οποία είναι και το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας» εξήγησε ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης.  «Η βασική πρόταση είναι να δούμε ποιες περιοχές της χώρας και ιδίως της Στερεάς Ελλάδας όπου ανήκουμε θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας τέτοιας προσπάθειας, ενδεχομένως ενός τοπικού ομίλου, και να εξελίξουμε σιγά-σιγά την προσπάθειά μας με μόνο βέβαιο ότι επιθυμούμε πάρα πολύ θερμά και ουσιαστικά να συνεργαστούμε με την Εθνική Επιτροπή της UNESCO» υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά της, η κυρία Τζιτζικώστα, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί θετικά την πρωτοβουλία των δύο δήμων, επεσήμανε στην τοποθέτησή της: «Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με χαρά θα συμβάλει στην προσπάθειά σας γιατί το εγχείρημά σας αυτό συνάδει απόλυτα προς τα προγράμματα της UNESCO σχετικά με τη δικτύωση των πόλεων. Θα είστε οι δύο πόλεις που θα προταθούν από την Εθνική Επιτροπή για να μπείτε στο δίκτυο δήμων πολιτισμού της UNESCO». Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας την αξία της συνεργασίας των πόλεων μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει συστήσει από το 2004 δίκτυα πόλεων σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO πρόκειται να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο δήμων πολιτισμού το οποίο θα περιλαμβάνει ελληνικές πόλεις με σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο με στόχο τη διασύνδεσή τους για την προαγωγή του πολιτισμού.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής, αποφασίστηκαν: η οργάνωση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή κοινής έκθεσης φωτογραφίας αρχαιολογικών μνημείων και των δύο δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συνεργασία υπό την αιγίδα της UNESCO με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και η ένταξη σχολείων των δύο δήμων στο Δίκτυο Σχολείων UNESCO και η παράλληλη δράση των μαθητών σε δράσεις της. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο περιοχές αναμένεται να γίνουν πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού για τουρίστες, Ελληνες και ξένους.

Στον πολιτικό κατακερματισμό και στην πολιτιστική ένωση των Ελλήνων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ο κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dickinson της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και επικεφαλής του μυκηναϊκού ιδρύματος: «Από αρχαιοτάτων χρόνων αυτό που χαρακτηρίζει τους Ελληνες είναι ο τοπικισμός, στα μυκηναϊκά βασίλεια, στην πόλη-κράτος. Πάντα βρίσκαμε ως λαός έναν τρόπο αυτό που δεν είχαμε πολιτικά, να είμαστε ενωμένοι, παρά μόνο ενάντια σε κοινούς εχθρούς, να το αντικαθιστούμε με άλλους τρόπους. Ακόμη και στο ελληνικό κράτος τα τελευταία 200 χρόνια ελάχιστα θέματα έχουν ξεκινήσει από την κεντρική κυβέρνηση. Τα καλύτερα πράγματα ξεκινάνε πάντα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη και σύντομη ξενάγηση στην οικία του ποιητή Αγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλμερ, που αποτέλεσε τη βάση τους για τη δημιουργία της Δελφικής Ιδέας, το εργαστήρι προετοιμασίας και υλοποίησης των Δελφικών Εορτών του 1927 και του 1930 και της εμπνευσμένης ιδέας του ποιητή για τη δημιουργία στους Δελφούς ενός «παγκόσμιου πνευματικού πυρήνα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ όπως πολύ σωστά ειπώθηκε Δήμαρχε.
Απ' αυτόν τον Δρόμο θα φτάσεις στην επιτυχία Δήμαρχε και μαζί σου θα μεταφέρεις και τους Δημότες σου.'Ασε τις μικρόνοες αγκυλώσεις του Παρελθόντος,κοίτα μπροστά και μακρυά.ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ γιά τα πολλά ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που θα σε ρουφάνε εν είδη κινουμένης άμμου και βάλε τα θεμέλια γιά την ανάπτυξη του τόπου επ' ωφελεία των Πολιτών σου και όχι των ολίγων που Βαμπιρίζουν χρόνια πάνω μας.