Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ (Άρθρο κ.Ε.Μαρματάκη)




                                         Γαλαξίδι   6 Μαίου 2015                                  
           Αγαπητοί συμπατριώτες , στην εφημερίδα το Γαλαξίδι κατά καιρούς πολλά έχουν γραφεί για τις προσπάθειες των τοπικών αρχόντων  σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Γαλαξειδίου, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθώς και , σε ελάχιστες περιπτώσεις , το ποιος συνέβαλε περισσότερο από τον άλλο για την επίτευξη του σκοπού αυτού !!!                                                                                                         
Η αιτιολόγηση της  σύστασής του  ήταν ότι θα δινόταν σχεδόν άμεση λύση στα περισσότερα των προβλημάτων της παραλίας  και όχι μόνο.                                                

Στις 27.1.2015 συστάθηκε επί τέλους το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  Γαλαξειδίου  τη στελέχωση του οποίου άμεσα γνωστοποίησε ο Δήμος  Δελφών .  Στις 5 Μαρτίου 2015 , για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους , παραιτήθηκε ο  Αθανάσιος Παρασκευάς από τη θέση του  Προέδρου και τα καθήκοντα ανατέθηκαν στην κ. Κατερίνα  Καραδήμα  .                                                                                                         Από τη σύσταση του Ταμείου ,  το μόνο που έχει φανεί και μάλιστα τελευταία είναι το σκούπισμα της παραλίας, αν και είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει ενέργειες  τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι δυνατόν να φανούν  ακόμη .  Τα προβλήματα του ελλιμενισμού των πλοίων  , της διπλής ή μη κατεύθυνσης των αυτοκινήτων , της σωστής σήμανσης   της είσπραξης των τελών – πεζοδρομίων και βαρκών - , της καλαισθητικής εμφάνισης της παραλίας  και πιθανόν και  άλλων   συνεχίζουν να υπάρχουν αναμένοντας  τη λύση τους .                                                                                              
Η εύρυθμη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου απαιτεί τόσο  την ύπαρξη ατόμων που έχουν γνώση και εμπειρία πάνω σε συναφή θέματα όσο και ιδίως άλλων ατόμων   που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέες ιδέες και απόψεις που οραματίζονται για το Γαλαξίδι και δε θα έχουν εξαρτήσεις από τοπικά συμφέροντα ή κατά την εφαρμογή του νόμου θα κάνουν τα στραβά μάτια λόγω    φιλίας , συγγένειας ή κουμπαριάς .                                                                                                                       
Πάντα υπάρχουν άτομα με κέφι , ζήλο που έχουν  γνώσεις και εμπειρίες και διαθέτουν χρόνο για να υλοποιήσουν τα οράματα που έχουν για τον τόπο τους .                                         

Το θέμα λοιπόν είναι  αφενός μεν αν  το κατεστημένο  και  ορισμένοι …στενόμυαλοι  θα αφήσουν τους ανθρώπους αυτούς να δουλέψουν απερίσκεπτοι ή διαρκώς θα τους φρενάρουν και αφετέρου αν το πρώτο Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξειδίου θα επιδείξει όχι μόνο ζήλο αλλά και θέληση τήρησης των αποφάσεων που θα πάρει  .                                                                                                                                        Αφού Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής  με επιφύλαξη , άμεση προτεραιότητα έχει η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου η οποία θα πρέπει να γίνει ύστερα από δημόσια διαβούλευση ώστε αποκτώντας την κοινωνική συναίνεση να διαγραφούν πολύ καλές οι προοπτικές επίτευξης των στόχων  του Ταμείου.                                           

Διαφορετικά με το αποφασίζουμε και διατάσσομε η αποτυχία θα είναι βεβαία .                                                         
Επίσης για τις όποιες τελικές αποφάσεις και εφαρμογές μέτρων θα πρέπει αρχικά να γίνει  συνεχής και πλήρης ενημέρωση του πολίτη , να ακολουθήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα συστάσεων και στο τελικό στάδιο να επιβάλλονται στους   παραβάτες  οι προβλεπόμενες κυρώσεις  .    

Επισημαίνεται ότι αναγκαίο  είναι ο  πολίτης  να ενημερώνεται όχι μόνο για τα ποσά που θα εισπράττονται αλλά και που θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά γιατί όλα αυτά τα έσοδα  θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά .   Χρονικό διάστημα ανοχής πάντοτε δίνεται όχι μόνο κατά την εφαρμογή νέων θεσμών αλλά και σε νέα πρόσωπα γι αυτό στην αρχή θα πρέπει να είμαστε καρτερικοί όχι όμως αρκετά ανεκτικοί ούτε απόντες.       
                                                                                                          Εύχομαι  καλή επιτυχία στα μέλη του Δ.Σ. του  Λιμενικού Ταμείου Γαλαξειδίου  και να είναι βέβαια και αυτά ότι θα έχουν τη συνδρομή και τη στήριξη των πολιτών ώστε με το πνεύμα συνεργασίας και χρηστής διοίκησης να επιτευχθεί η αναβάθμιση του Γαλαξιδίου .

Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: