Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ποιά είναι η εξήγηση που βλέπετε παράξενα όνειρα


Στα όνειρά μας βλέπουμε κάθε είδους αλλόκοτες εικόνες, από ζώα που μιλάνε μέχρι ότι μας κυνηγούν να μας σκοτώσουν επειδή διαπράξαμε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. 


Γιατί πλάθει το μυαλό μας αυτές τις ιστορίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική μας ζωή; Τα όνειρα είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο που έχει μελετηθεί εκτενώς, όμως οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ελάχιστα πάγια συμπεράσματα. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research έρχεται να δώσει απαντήσεις που εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, βλέπουμε παράξενα όνειρα –που στον ύπνο μας μοιάζουν σχεδόν φυσιολογικά– επειδή ο ίδιος ο εγκέφαλός μας εγκαταλείπει την προσπάθεια να ερμηνεύσει έννοιες και εικόνες.
Σύμφωνα με τον Armando D’Agostino, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παράξενα όνειρα μοιάζουν με την ψύχωση, επειδή και στις δύο περιπτώσεις αποσυνδεόμαστε πλήρως από την πραγματικότητα και διαταράσσεται η συλλογιστική διαδικασία. Βάσει καταγραφών που έγιναν με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα παράξενο όνειρο ή μια ιστορία που δεν διέπεται από λογική προκαλεί απενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία λέξεων και εννοιών αλλά και με τη συλλογιστική διαδικασία. Η απενεργοποίηση αυτή ερμηνεύεται ως μια διακοπή της προσπάθειας του εγκεφάλου να κατανοήσει τι συμβαίνει.
Είναι όνειρο μοιάζει παράλογο ή εξωπραγματικό πιθανότατα επειδή λειτουργεί ως σύμβολο σε μια διαδικασία εδραίωσης των αναμνήσεων κατά την οποία ο εγκέφαλος πασχίζει να αποτυπώσει ως εικόνα ή ως ιστορία πολύ δυνατά συναισθήματα ή συναισθήματα που μας μπερδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: