Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... Σύγκρουση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων

Αντιπαράθεση, κατά κύριο λόγο μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας με βασικούς πρωταγωνιστές το νυν και τον τέως Δήμαρχο Δελφών,

προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η απόφαση για εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων από το Σώμα προς τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης του συνδυασμού του, ενώ ο Θανάσης Μανανάς επεσήμανε ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για καμία πραγματική αναβάθμιση. Αμφίθυμος ο Μέγκος κι απορριπτικός ο Ιωσηφίδης.
Ως σημαντική μέρα χαρακτήρισε την Πέμπτη 30 Απρίλη ο Δήμαρχος Δελφών αναφερόμενος στη μεταβίβαση πρόσθετων από ό,τι μέχρι σήμερα στο Δήμο Δελφών αρμοδιοτήτων στα Τοπικά Συμβούλια, καθώς η απόφαση αυτή συμβάλλει σε ουσιαστική αποκέντρωση, προσαρμογή στο πνεύμα του καλλικρατικού νόμου και, ταυτόχρονα, κάνει πράξη άλλη μια κεντρική προεκλογική του δέσμευση.
Ο Σύμβουλος της Δ.Ε. Γραβιάς, από την πλευρά του, προσέβαλε ευθέως την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης εξέλιξης. "Για ΣΑΤΑ και τεχνικά προγράμματα ύψους 1.000 ευρώ είναι ιστορική η μέρα"; αναρωτήθηκε ο Θαν. Μανανάς και τόνισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι Τ.Κ. ήταν αυτές που εισηγούνταν τα τεχνικά προγράμματα, θεωρώντας ότι έτσι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά. Παράλληλα, αμφισβήτησε και το ζήτημα της τοπικής αρμοδιότητας για τη διαγραφή τελών. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο θέμα και πως σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι δύσκολο έως ανεφάρμοστο.
"Είναι υποκειμενικό, κ. Δήμαρχε, το ποιά τέλη θα διαγράφει ο κάθε Κοινοτάρχης και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει λόγο για μια κατ ουσίαν απώλεια εσόδων", ανέφερε και δε θεώρησε ως αναβάθμιση το να μην εκχωρούνται κι εκτελεστικές ευθύνες σε αυτούς. "Θα περίμενα από τη "συνταρακτική ανατροπή" βοήθεια για τα καθημερινά προβλήματα. Παραχωρείτε διοικητικές αρμοδιότητες που δεν έχουν ζητηθεί από τα Τοπικά Συμβούλια", κατέληξε.
H τοποθέτηση αυτή του Θαν. Μανανά προκάλεσε την -σε σχετικά υψηλούς τόνους- απάντηση του Δημάρχου Δελφών. "Σας ενοχλεί το ότι μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στις Τοπικές Κοινότητες. Εσείς θέλετε να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες Δημάρχου. Αυτό έπεται και θα γίνει μελλοντικά", ανέφερε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:" Παλιά σας θυμίζω ότι δεν παίρναμε ούτε καν γνωμοδοτήσεις από τις κοινότητες. Μπορεί να είναι μικρά τα ποσά της ΣΑΤΑ, αλλά οι σχετικές αρμοδιότητες δίνονται για πρώτη φορά κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα".
Ο Παν. Μέγκος κι η παράταξή του ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου με την επιφύλαξη "ότι θα φανεί στην πορεία τι θα πρέπει να διορθώσουμε". Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική τόσο στο καλλικρατικό όσο και στο καποδιστριακό αυτοδιοικητικό σύστημα, θεωρώντας ότι διέλυσαν την Τ.Α. και πως δεν εφαρμόζονται πουθενά στην Ευρώπη και γενικότερα στα ανεπτυγμένα κράτη. Την ίδια άποψη για "Καλλικράτη" και "Καποδίστρια" εξέφρασε κι ο Γ. Ιωσηφίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: